Hírek

2013.08.03. 17:11

Szobrot kapott szülőhelyén Gárdonyi Géza

Gárdony - A neves író születésének 150. évfordulója alkalmából a Magyar Nemzeti Bank 1000 forintos címletű rézötvözetű emlékérmét bocsát ki augusztus 3-án.

Klecska Ernő

Gárdonyi Géza születésének 150. évfordulójára kétnapos rendezvénnyel emlékeznek az író szülővárosában. A programsorozat részeként szombaton a Gárdony-Agárdpusztán lévő Gárdonyi Emlékháznál felavatják az író egészalakos szobrát.

Az Országgyűlés Gárdonyi Géza születésének 150. évfordulója tiszteletére 2013-at Gárdonyi-emlékévvé nyilvánította. Az Egri csillagok írójára egész évben rendezvényekkel emlékeznek országszerte, amelyek közül az egyik legkiemelkedőbb az író születésnapjához (1863. augusztus 3.) kötődő programsorozat a szülővárosában. A kétnapos programsorozat helyszíne a Gárdonyi Géza Emlékház, az Egri csillagok helyszínét, az egri várat mintázó rönkvár és az emlékház közelében lévő Szent Anna-kápolna, ahol másfél évszázada az írót megkeresztelték.

A szobrot Kligl Sándor Munkácsy-díjas szobrászművész készítette el. Azt szombaton délután Habis László, Eger, Tóth István, Gárdony polgármestere és L. Simon László, a Gárdonyi-emlékév fővédnöke avatta fel. Az ünnepségen felszólalt Keller Péter, Gárdonyi Gézáról dédunokája is, a szobrot Spányi Antal megyéspüspök áldotta meg, aki ezt megelőzően misét mondott és felavatta a szomszédos, most felújított kápolnát, ahol az írót születésekor megkeresztelték.

- A kormány 120 millió forintot szavazott meg arra az olvasásnépszerűsítő programra, amely a Gárdonyi-emlékév kísérőrendezvényeként magyar irodalmi alkotásokra, elsősorban Gárdonyi-művekre hívja fel a figyelmet – mondta el L. Simon László. Az emlékévet a Nemzeti Kulturális Alap 100 millió forinttal támogatja, az összeg kétharmadát Eger használhatja fel. Az emlékév programjai között szerepel A láthatatlan ember arcai című vándorkiállítás, irodalmi versenyek, interaktív tárlatvezetések, filmvetítések, pályázatok, konferenciák és kulturális fesztivál is – hangzott el.

A rendezvényen Balog Ádám, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke bejelentette: az MNB a születésnap tiszteletére Gárdonyi: Egri csillagok néven emlékérmet bocsátott ki augusztus 3-ikán.

Az emlékérmét, amelyből 10 000 darab készíthető, Pogány Gábor Benő szobrászművész tervezte. Előlapjának bal felső szélén, köriratban a „MAGYARORSZÁG" felirat olvasható. A jobb oldali mezőben Gárdonyi Géza portréjának ábrázolása látható. A portrétól balra, egymás alatti vízszintes sorokban az „1000" értékjelzés, a „forint" felirat és Gárdonyi Géza aláírása olvasható. Az emlékérme hátlapján Székely Bertalan: Az egri nők című festménye részletének ábrázolása látható, középen a női főalak, körülötte az ostrom jelenete. A festmény-részlet ábrázolásának felső részén az „EGRI CSILLAGOK" félkörirat olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!