Hírek

2014.04.27. 13:40

Járdaépítés, aszfaltozás, akadálymentesítés Nadapon

A megye egyik legszebb településének önkormányzata az idei évben költeni tud beruházásra, fejújításra.

Kovalcsik Katalin

 – Tavaly év végén már látszott, hogy a mindig szigorúan takarékos gazdálkodásunknak köszönhetően a saját és egyéb bevételeinket az idén fejlesztésre tudjuk fordítani – mondta Wagner Péter, a község polgármestere. – A helyi polgárőrség tavalyi nyertes pályázatának köszönhetően új, teljesen EU konform játszótér építésére nyertünk teljes támogatást. A beruházás ősszel meg is valósult. Szintén a polgárőrségünk pályázott egy új gépkocsi beszerezésére, hamarosan meg is valósul, megérkezik a kocsi. A pályázatok utófinanszírozottak voltak, szerencsére mindkét esetben tudta biztosítani az önkormányzat a szükséges anyagi fedezetet.

A Szintezési Ősjegynél is aszfaltozást tervez az önkormányzat, ez a közösségi találkozók helyszíne (Fotó: FMH–arhív)

A település az elmúlt tizenhat évben egyszer sem adósodott el, nem vettek fel hitelt, így az adósságkonszolidációban sem részesültek. Viszont a falu lélekszáma alapján 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatást kaptak, amelyet meghatározott célokra fordítanak.

– Elkészítettük az idei költségvetésünket – folytatta a polgármester –, a takarékos település üzemeltetés mellett saját bevételből terveztünk út és járda felújításokat, valamint a községháza megújítását. A Szintezési Ősjegynél mart aszfalttal építjük ki az utat. Ez a terület sok közösségi rendezvényünk helyszíne. A terveink szerint megújítjuk a vízelvezető rendszert is. A Templom közben újjáépítjük az óvodához vezető járdát. Az önkormányzatnál és az orvosi rendelőnél szint lesz felújítás, az akadálymentességet szolágló rámpát kell rendbe tenni. A fő utcánkon, a Haladás úton is új járdaszakaszt építünk, megoldjuk ezzel, hogy nem kell a hiányzó szakaszon az egyre forgalmasabb közútra lemenniük a gyalogosoknak. Pályázati pénz és saját forrás felhasználásával térfigyelő kamerarendszert tervezünk kiépíteni a településen.

A polgármester, Wagner Péter a falu takarékos, megfontolt gazdálkodásáról is beszámolt

A falu távlati tervei között helyet kapott egy új orvosi rendelő építése, amelyet 2014 és 2020 között a volt téesz varroda helyén szeretnének felhúzni.

– Reméljük, hogy a Velencei–tavi kerékpárút hálózat részeként tervezett Sukoró–Nadap vegyes használatú út és annak belterületi szakaszai is megépülhetnek.

Az új lakóterületeken egyelőre kőzúzalékos utakon közlekednek a községbe szívesen költözők, vagy hazatérők. Az önkormányzat tervezi, hogy ezeket az utakat aszfaltozással teszikorszerűbbé. A megoldásra váró feladatok között van még a Haladás út középső részén a járda felújítása és a vízelvezetés kiépítése. Az úgynevezett Erdőajla terület új lakótelkei még közművesítésre várnak, de mindezekhez csak akkor kezdhetne hozzá az önkormányzat, ha tisztázódnának a finanszírozási feltételei.

– Vannak tennivalóink – mondta a polgármester, – de település anyagi helyzete szilárd, végezzük feladatainkat.

Címkék#Nadap

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!