Hírek

2017.02.06. 19:06

Szexualitás és önismeret

Székesfehérvár – „Minden szexuális döntésnek hatása és következménye van” – hangzott el egy prevenciós videóban, amelyben diákok üzentek diákoknak.

Szanyi-Nagy Judit

Február 6-án, az Új Nemzedék Plusz Közösségi Térben rendezték meg a szerelem, családtervezés és szexualitás témakörök mentén mozgó első interaktív órát. A Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának munkatársai a program keretében elsősorban a középiskolásokat szólítják meg, abból a célból, hogy a diákok számára kényes témákat egy új közegben és más szemszögből is körbejárhassák.

„A szex az ember egyik alapvető örömforrása. Épp emiatt lényeges kiemelni az önismeret és a test megtapasztalásának fontosságát: a biológiai folyamatokat, az emberi szervezet működését, a testi-lelki összefüggéseket” – mondta Pásztor László egészségfejlesztési koordinátor.

Az előadók a telefon használatára biztatták a jelenlévő diákokat – ma már alkalmazások is segítenek a tudatosságban

Az első alkalmon a Székesfehérvári SZC Bugát Pál Szakgimnázium tizedik osztályos diákjai vettek részt, akikkel három szakember foglalkozott. Csapó Éva, Csóka Erika és Fergencsné Farkas Beáta a rövid felvezetők és néhány prevenciós kisfilm lejátszása után csoportos foglalkozásokat tartottak, mindenki a szakterületének megfelelően. Így a fogamzásgátlásról, az óvszerhasználatról, a tudatos családtervezésről és a nőiességről is szót ejtettek, különféle feladatok segítségével.

Míg az egyik csoportfoglalkozáson a fogamzásgátlással kapcsolatos ismeretekről, tévhitekről, vagy éppen az óvszer helyes – gyakorlati – használatáról esett szó, addig a második és harmadik csoportokban főként az önismerettel, családtervezéssel kapcsolatos feladatok kerültek előtérbe, beszélgetés és szövegfeldolgozás, írás segítségével. A szakemberek fontosnak tartották kiemelni, hogy semmire sem kötelezik a résztvevőket: csak azokat az élményeiket szükséges megosztaniuk a jelenlévőkkel, amelyeket valóban szeretnének.

Molnár Tamás ifjúsági tanácsnok elmondta, ezek a kihelyezett tanórák nagymértékben hozzájárulnak a témák könnyebb feldolgozásához. Éppen ezért arra biztatja a pedagógusokat és az intézményvezetőket, hogy használják ki a lehetőséget, és jelentkezzenek a programba: e témák megbeszélése fontos az élet hosszú távú tervezésében is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!