Hírek

2014.01.03. 16:30

Fehérváron maradhat a 60 literes kuka

Az új hulladékgazdálkodási törvény jelentősen átírta a hulladékszolgáltatás terepét : már csak állami vagy önkormányzati tulajdonban lévő cég szolgáltathat. Jó hír, hogy Fehérváron maradhat a 60 literes kuka.

Házi Péter

Október végén mutatták be a Városház téren a Depónia új, korszerű kukásautóit, persze minden gyermek fel akart rá szállni...

A tavaly hatályba lépett hulladéktörvény , amelynek egyik legfontosabb előírása, hogy 2014-től csak köztulajdonban lévő cég szállíthatja a lakosság hulladékát, teljesen átalakította a hulladékgazdálkodás és a közszolgáltatás rendszerét. Amíg fél-egy évvel ezelőtt Magyarországon közel 240 hulladékgazdálkodási, közszolgáltató társaság (köztük sok külföldi tulajdonban) működött, mostanáig kilencvennél kevesebb minősítési kérelem érkezett az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökséghez. Ez viszont elengedhetetlen feltétele annak, hogy idéntől egy cég hulladékszállítást végezzen.

- Eddig félszáznál is kevesebb minősítést adott ki az OHÜ, nem véletlen, hogy több kisebb település szolgáltató nélkül maradt. Ilyenkor a katasztrófavédelem jelöli ki, melyik cég szállítsa ideiglenesen a szemetet. Elmondható, hogy a harminc, szerződött településen túl tíz Pest megyei és Csabdi személyében egy Fejér megyei településen is mi szállítjuk ideiglenesen a szemetet. Jók a visszajelzések, célunk az, hogy ezeken a településeken a már zajló közbeszerzéseket is mi nyerjük meg, így állandó jelleggel jelentősen bővülne a szolgáltatási területünk -  mondta Steigerwald Tibor, a Depónia Kft. ügyvezető igazgatója, akitől azt is megtudtuk, központilag nyárra halasztották annak bevezetését, hogy a lakossági hulladékszállítást nonprofittá kell tenni. Ez azt jelenti, hogy a nonprofittá átalakuló Depónia Kft. csak lakossági szemétszállítást végez majd, s ezen kívül létrehoznak egy olyan céget, amely a többi, nyereségorientált tevékenységért lesz felelős.

Steigerwald Tibort arról is kérdeztük, igaz-e az, hogy több szelektív hulladékgyűjtő szigetet megszüntettek Fehérváron? A törvény szerint családi házas övezetben már nem lehetnek szelektív gyűjtőszigetek. Ezért Fehérváron is megszüntették ezeket, helyette házhoz menő szelektív gyűjtés keretében viszik el a papírt, műanyagot. A változás miatt azonban mostanában a lakótelepeken lévő gyűjtőszigetek körül is egyre több az oda nem való hulladék, ami miatt át kell gondolni e szigetek helyét, formáját. Két helyen, a királykúti ábécénél és a Szim Ábécénél szüntették meg a szelektív edényeket, mert itt a lakosság jelzése szerint gyakran nagy szeméthegyek alakultak ki. Szedreskerti olvasónk szerint az ottani gyűjtősziget is eltűnt. Nos, nem tűnt el, csak ötven méterrel arrébb helyezték, ugyancsak lakossági kérésre. És ami a jó hír: idén továbbra is használhatja az a másfélezer fehérvári a 60 literes kukáját, aki erre rászorul. Tavaly az önkormányzat vállalta át a 80 és a 60 literes kukák ürítése közti különbözetet, ám mivel idén év elején lejár az erre vonatkozó előírás, maradhatnak a 60 literes edények.

A nagyvárosban élő ember el sem tudja képzelni, mennyire nem termel szemetet egy-egy vidéken élő honfitársa. A tejért átmegy a szomszédba a megszokott tejesüvegével, a húst, a kolbászt leakasztja a spájzból, a kenyeret papírban veszi, utóbbit aztán elégeti a kályhában. A krumplihéjnak, almahéjnak ugyancsak van helye, s amikor megérkezik a kukásautó, van olyan hét, hogy ki sem kell raknia a kukát. Mert üres, vagy csak az alján van valami hulladék jellegű . És innen nézve korántsem mindegy az, hogy a hatvan literes, vagy a nyolcvan literes kuka nem telik meg.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!