Hírek

2017.07.28. 09:03

Szép kilátások - Velence fölött épül az új kilátó

VELENCE - Úgy tűnik, finisébe érkeztek a Bence-hegyi kilátó építésének munkálatai. Tavaly júliusban megkapta a Vadex a területet az önkormányzattól, s talán még idén be is fejeződnek a munkálatok. A betonfelület készítése zajlik éppen.

S. Töttő Rita

Évek óta terve, vágya a városnak, hogy a régi kilátó helyett épüljön egy új, amely a Velencei-tóra néző panorámájával lenyűgözi és életre szóló emlékkel ajándékozza meg az ide látogatót. A Vadex biztosította is az ehhez szükséges keretet – először még 80 millió forintot, majd, ahogy telt az idő és kiderült, hogy ennyiből nem valósítható meg, 110 millió forintot áldozott a kilátó építésére. A velencei önkormányzat pedig a nagyértékű területet adta a beruházáshoz. A munkálatok mostanra kezdenek beérni, már messziről látni az impozáns építményt, amelyről csodálatos a kilátás.

Fotó: Igari Balázs

A velencei kilátó épületének megtervezésére egyébként soha nem látott nagyságrendben érkeztek a pályázatok tavaly. Ez nem is csoda, hiszen a környék szimbolikus területéről és építményéről beszélhetünk, amely sok kreatív tervezőt megihletett.

Végül nem az első, hanem a második helyezett tervei valósulhatnak meg, árulta el kérdésünkre Koszti András, Velence polgármestere, aki azt is elmondta, miért: az első helyezett alkotása ugyanis lényegesen nagyobb összegbe került volna. Sőt, még a mostani építmény terveiből is vissza kellett venni, például a belülre elképzelt csúszda, amelyen le lehetett volna csúszni, már nem fért bele a költségvetésbe.

Most jön a kilátó betonfelületének elkészítése, amelyhez az állványzatot le kellett bontani, majd másként, kissé távolabbra, újra felépíteni.

A tervek szerint az építmény idén elkészülhet, az átadó időpontja azonban még nem tisztázott. Ahogy az sem, hogy a kilátót ki fogja üzemeltetni. A bejutás ugyanis valószínűleg fizetős lesz, a kilátóra vigyázni, a környezetét gondozni kell, gondoskodni kell a takarításról, felügyeletről. Ám ha a részletek már tisztázódtak, a beruházás befejeződött, lehet készülni a hivatalos átadóra – ám megeshet, hogy erre már csak jövőre kerül sor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!