Hírek

2014.06.01. 12:17

Szent Flórián népszerűsége töretlen

Vál – A tűzoltók védszentjét nagy becsben tartják a községben, minden családban volt, van és lesz tűzoltó – száz évnél régebb óta. Az idén több jeles eseményt is összekötöttek a tűzoltónappal.

Zsohár Melinda

Országosan ismert tűzoltóberkekben a váliak elkötelezettsége a tűzoltóság hivatása iránt, a főváros hivatásos állományában mindig van váli lánglovag, s az önkéntes utánpótlással sem volt soha gond. A Szent Flórián-nap hagyományosan kedves ünnep, az idén a Vajda Napokkal és a testvértelepülési szerződés aláírásával bővítették a vidám majálist. Mindenki talált kedvére való elfoglaltságot, szórakozást, s még egészségvédelemmel is bővült a kínálat.

Zsíros György és Tóth István váli önkéntes tűzoltók kék egyenruhában, Kaszás János puzstaszabolcsi önkéntes tűzoltó bajtársukkal. A régi szerkocsin a lányok: Tóth Anikó és Zólyomi Kitti, a Székesfehérvári Civil Központ önkéntesei Válban, a Szent Flórián-napon (Fotó: Gali Rita)

A székelyföldi Hargita megyében fekvő Balánbánya rézkincséről volt nevezetes, ahogyan Brezovszky György Ádám polgármester mondja: hol a csúcson, hol a földön vannak. Most éppen a földön, mert a mai technika alig igényli a rezet. A hétezer lelkes település mostantól Vál testvértelepülése, megköttetett a baráti szerződés. Bechtold Tamás váli polgármester köszöntötte a kis székely küldöttséget Brezovszky polgármester, valamint Kedves Mihály, Székely Ágnes és Szász Jolán személyében. A kisváros 34 százaléka magyar, a helyhatóságban együttműködnek magyarok és románok – ez az egyetlen járható út, mondják a vendégek.

A Szent Flórián-napon szokás szerint felvonultak a különböző életkorú szerkocsik, a lóvontatta ősi járműtől kezdve az öreg Mercedesen át a legmodernebb autóig. A Völgyvidék Leader Vidékfejlesztő Közösség közreműködésével megnyert pályázati támogatással a Váli Önkéntes Tűzoltó Egyesület szervezésében konferenciát tartottak a jeles napon, tájékoztatott Ádám Csaba. Önkéntesség a katasztrófavédelemben címmel vitatták meg a napjainkban is aktuális témát, amelyből a váliak ugyancsak régóta kiveszik a részüket.

A képen szereplők: Zsíros György és Tóth István váli önkéntes tűzoltók kék egyenruhában, Kaszás János pusztaszabolcsi önkéntes tűzoltó bajtársukkal. A régi szerkocsin a lányok: Tóth Anikó és Zólyomi Kitti, a Székesfehérvári Civil Központ önkéntesei Válban, a Szent Flórián-napon (Fotó: Gali Rita)

A gyermekeknek szóló rendezvények mellett egészségvédő programokkal szűrésekkel, vizsgálatokkal csatlakoztak a Székesfehérvári Zöld Alma Egészségfejlesztő Alapítvány aktivistái. A Tordasi Önkéntes Pont kézművesei kreatív ötletekkel szolgáltak az ügyeskedő gyerekeknek az ezermester-sátrukban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!