Hírek

2012.10.14. 05:21

Szemünkben az egészségi állapotunk - A Látás hónapja

Székesfehérvár - Európa-szerte egyedülálló módon 2008 óta minden októberben megrendezik hazánkban a Látás hónapját. Az országszerte népszerű akcióhoz, amit optikusok, szakorvosok kezdeményeztek és támogatnak, egyre többen csatlakoznak. A kampányban a szem rendszeres vizsgálatának fontosságára hívják fel a figyelmet. Világszintű felmérések alapján az emberek több mint felének volna szüksége valamilyen látáskorrekcióra – emelte ki Zalka Attila látszerész mester.

Miskei Anita

- A Látás hónapja a Magyar Optikus Ipartestület és a Magyar Látszerész Szövetség által közösen létrehozott kampány, melyen ingyenes látásvizsgálattal és tanácsadással várunk mindenkit. Talán nehéz elhinni, de hazánkban 1,5 millióan még sohasem vettek részt szemvizsgálaton, pedig nem látnak jól. Kevesen tudják, hogy a látásvizsgálat során nemcsak egy esetleg később súlyossá váló szembetegséget, hanem például a cukorbetegségre, vagy akár a magas vérnyomásra utaló jeleket is felfedezhetik – mondta el Zalka Attila látszerész mester. Hozzáfűzte, a látáskorrekcióra szoruló embereknek általában csak fele visel szemüveget, tehát a másik fele nem is tudja, hogy milyen fajta korrekcióra volna szüksége. Ez a kampány évek óta ezen szeretne változtatni. A szakember úgy véli, a prevencióra az eddigieknél még nagyobb hangsúlyt kell fektetni. Hiszen a szemorvosok azt tapasztalják, hogy a legtöbben csak akkor fordulnak segítségért, amikor már baj van.

- Az egészséges szem fontosabb a tisztán látásnál. Amikor egy optometrista a szemet vizsgálja, a tiszta és kényelmes látás mellett az egészségi állapotot is ellenőrzi. A látási problémák megbeszélése után az optometrista tesztek sorozatával leméri, hogy szükség van-e szemüvegre, kontaktlencsére, és ha igen, akkor milyen erősre. Azt is ellenőrzi, hogy normális-e a kétszemes együttműködés, és a közelre fókuszálási képesség. A szem elülső részén van a szaruhártya, a kötőhártya, az írisz, a lencse és a szemhéj – magyarázta Zalka Attila. A látszerész mester elmondta, a szem betegségét a szövetek látványából ki lehet deríteni. Felfedezhető a katarakta, a glaukóma és egyéb általános betegségek, mint például a magas vérnyomás, vagy a diabétesz.

- Előfordul, hogy gyógyszerek mellékhatása zavarja a látást. A szemen belüli nyomás, a látómező és a színlátás vizsgálata is elvégezhető. Ha az optometrista szembetegségnek vagy általános problémának a nyomát találja, szemorvost vagy más gyakorló orvost javasol. A szembetegségek okozta változások lassúak, akár évekbe telnek, és gyakran tünetmentesek. A rendszeres ellenőrzés kimutatja és még kezdődő állapotban analizálja a problémákat. Így azok jobb eredménnyel kezelhetők. Az optometristának mondjuk el a homályos látást, a fejfájást, az égő, szúró szemeket, vagy a kettős látást. Beszéljük meg a munkavégzésünk látásbeli követelményeit. Segít, ha elmondjuk, hogy milyen távolságra van a számítógép képernyője, az íróasztal, a munkaeszköz. Említsük meg a hobbijainkat, vagy amit sportolunk, ha az speciális szemüveg viselését jelentheti. Ezek az információk segítik az optikust, hogy a lehető legjobb védelmet adja a szemünk számára – hangsúlyozta a látszerész mester.

Zalka Attila utalt arra is, mennyire fontos, hogy az autót vezetők rendszeresen vizsgáltassák meg szemüket. Hangsúlyozta, ha valakinek szemüveget írnak fel, azt hordani kell. Ha valakinek gyenge a térlátása, az oldal- és visszapillantó tükrök gyakoribb használatával, a fej forgatásával kompenzálható. Segíthet a vezetésnél, ha a tükrön nem lóg semmi, ami zavarná a kilátást, és a szélvédő, hátsó ablak is tiszta, karcolásmentes. 

Divatos lett a szemüveg - jegyzet

Optikusok szerint talán soha ennyi gyenge dioptriájú szemüveget nem adtak el, mint az utóbbi egy-két évben. A szemüvegkeretek mára épp úgy divatcikkek lettek, mint a sálak, táskák és egyéb kiegészítők. Nem csoda, hiszen ezer féle színű, formájú keret közül válogathatunk. Vastag, színes szárú, vagy éppen vékony, strasszkövekkel díszített keretek közül. Talán sokan emlékeznek még arra az időre, amikor nem volt nagy választék, sőt, volt, hogy csak egyféle keret létezett. Ami persze senkinek sem tetszett, s egyenesen ciki volt viselni. Manapság pedig nem a szükséges rossz, hanem divat, sőt, az önkifejezés része. Van, akinél az elegancia, másoknál a titokzatosság emblémája lett a szemüveg és a napszemüveg. Egy egyszerű gyógyászati segédeszközből mára divatozók szenvedélyének tárgya lett.
A szemüveg kultusza mellett pedig azért az is fontos, hogy szemünk egészségét védi.   

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!