Hírek

2006.06.13. 09:00

Szemléletet váltva

\r\n<P>Hajdu Péter</P>\r\n<P>&nbsp;</P>\r\n<P>Zalaegerszeg - A zalai megyeszékhelyen négy éve kezdõdött, akkor még kísérletképpen a lakossági hulladék szelektív gyûjtése. Az üveg, a papír, a fém és mûanyag csomagolóanyagok önkormányzati begyûjtése mellett a versenyszféra is megjelent a térségben, amely már alapanyagként értékesíti a hulladékot.</P>

Mórocz Zsolt

rn

A szelektív hulladékgyûjtés Zalaegerszegen négy éve kezdõdött, elõször csak a papír elkülönítésére tettek ki 3500 lakás ellátására speciális tárolókat a városban.

rn

- Jelentõsebb fejlõdés két éve indult meg. A kommunális hulladékot begyûjtõ Zala Depo Kft. 50 gyûjtõszigetet létesített, elsõsorban a társasházi övezetekben. Egy-egy gyûjtõszigeten belül három frakcióban történik a gyûjtés. Papír, mûanyag, üveg befogadására alkalmas, különbözõ színû konténerek kerültek elhelyezésre - mondta a jelenlegi helyzetrõl Péntek Gabriella, az önkormányzat környezetvédelmi szakreferense.

rn

A családiházas övezetben mûanyag zsákokat oszt ki térítésmentesen az önkormányzati kft., amelyekbe üveg kivételével a papírt és mûanyag hulladékot gyûjtik. A szelektív gyûjtés az ISPA-projekt keretében folyó nagyberuházás, a Nyugat-Balaton és Zala Völgye Regionális Hulladékgazdálkodási Rendszer üzembe állításával teljesedik ki Zalaegerszegen és térségében. A környezetvédelmi szakember elmondta, az ISPA-projektre alapozva idén tovább bõvítik a lehetõségeket. További 71 darab, 4 frakciós (papír, mûanyag, üveg, fém) gyûjtõsziget épül ki a városban, lehetõséget biztosítva arra, hogy mindenki a megfelelõ konténerbe dobja be a magáét.

rn

A szelektív hulladékgyûjtésben és hasznosításban a versenyszféra is jelen van Zalaegerszegen. A Zalai Huke Kft. elõdje a Flextronics elektronikai gyártó cég mûanyag csomagolási hulladékainak feldolgozására érkezett eredetileg, de ma már jóval szélesebb körû tevékenységet folytat a vállalkozás, amely a HUKE Hulladékkezelési Kft. cégcsoport tagja.

rn

- Az áruházláncoktól, ipari üzemektõl és a lakosságtól származó szelektív hulladékon kívül, 17 kommunális szolgáltató által gyûjtött hulladékot is hasznosítunk. A mûanyag palackok, flakonok a cégcsoporton belül kerülnek feldolgozásra. Homogén darálékként, vagy mûanyag granulátumként értékesítjük az alapanyagnak számító mûanyagot részben belföldön, valamint európai és ázsiai megrendelésre, exportként is. Évente közel 4 ezer tonna mûanyag hulladékot dolgozunk fel a telephelyeken, köztük Zalaegerszegen is - közölte Horák Gyula, a cég értékesítési vezetõje.

rn

Zalaegerszeg térségében a papírhulladékot ipari cégektõl, kereskedelmi egységektõl és a lakosságtól is begyûjtik, papírból idén 25 ezer tonna gyûjtése a céljuk, csomagolási üveghulladékból pedig 4 ezer tonna exportálását tûzték ki. Lakossági kommunális és szelektív hulladékot a megyeszékhelyen nem, de a városon kívül 35 településrõl fogad be a cég, amely tavaly a csomagolóanyagok gyûjtését koordináló Öko Pannon Kht.-vel és a Vasi Consultinggal közösen Európa Díjat kapott tevékenységéért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!