Hírek

2017.01.30. 08:23

Szemből érkező autósok az elkerülőn - a gyár dolgozói megelégelték a helyzetet!

Székesfehérvár – Ki ne emlékezne a két halálos áldozatot követelő balesetre az elkerülőn, ahol a forgalommal szemben haladt egy autós és frontálisan ütközött egy másik járművel? Mint kiderült, azóta is többször előfordult már, hogy a forgalommal szemben haladt autó a szakaszon. Az egyik közeli gyár dolgozói megdöbbenésük után közlekedésbiztonsági javaslatokat dolgoztak ki a környékre vonatkozóan.

S. Töttő Rita

Szinte heti szinten előfordul, hogy munkába menet valaki azt veszi észre: a forgalommal szemben halad egy autó az Auchan körforgalomból kivezető elkerülő szakaszon – állítják a Denso dolgozói, akik nap mint nap ezt az utat használják munkába- illetve haza jutásra. Ráadásul náluk dolgozott az a 22 éves fiatalember, aki nem rég az életével fizetett, amikor egy másik autós a forgalommal szemből érkezve ütközött vele az elkerülőn. Legutóbb múlt héten találkoztak hasonló esettel, amelyet már nem tudtak szó nélkül hagyni.

A megdöbbenéstől azonban még a szemből jövő autó rendszámát sem tudták megjegyezni. A múlt heti eset lehetett az utolsó csepp a pohárban, ugyanis olyan közlekedésbiztonsági javaslatokat dolgoztak ki, amelyek reményeik szerint javíthatnák a környékbeliek esélyeit a biztonságos közlekedésre. A cég levelet küldött a Magyar Közút Nonprofit Zrt-hez, amely kérdésünkre elárulta: a levél megérkezett hozzájuk, válaszolnak is rá.

Fotó: Molnár Artúr

A lapunkhoz eljuttatott javaslatcsomag több pontja is a 8-as elkerülő szakaszra vonatkozik, illetve az ott történtekre vezethető vissza. A cég dolgozói kérik többek közt a Székesfehérvárt elkerülő útszakasz forgalomirányító, útbaigazítást adó jelzőtábláinak felülvizsgálatát, értelmezhetőbbé tételét, de szívesen vennének életkorral összefüggő korlátozásokat, tiltásokat is a vezetői gyakorlatban. Emellett konkrét javaslataik is vannak: szeretnék, ha a közút fizikai akadályokat vagy épen fényvisszaverő prizmákat építene az úttestbe az esetlegesen tiltott irányba haladó gépjárművek akadályozására, de technikai eszközök, érzékelők, fényforrások, kamerák, behajtani tilos táblák alkalmazását is felvetették a tiltott irányba haladók figyelmeztetésére, kiszűrésére. A KRESZ-t szerintük már az általános iskolában is tanítani kellene, illetve a KRESZ vizsgát a jogosítvány megszerzése után, a későbbiekben ismételten le kellene tenni szerintük, hogy volán mögé ülhessen a sofőr. 

Javaslataik között több, kerékpárosokat érintő témakör is szerepel, így például szeretnék, ha a szakemberek felülvizsgálnák a biciklisek elsőbbségét az Auchan körforgalomban, illetve ha kötelezővé tennék a megállást kerékpárosok számára ott, ahol egyébként a kerékpárút keresztezi az autóutat.

Fotó: Koppán Viktor


Azt pontosan senki nem tudja, mi a baj az említett szakaszokkal, de egy valamiben mindenki egyetért: „valami nem oké” velük. Ám bármilyen megoldás szülessen is az elkerülő és a körforgalom környékén, a cselekvés, úgy tűnik, nem tűr halasztást – nincs szükség még egy frontális halálos balesetre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!