Hírek

2006.05.16. 15:47

Szelektív hulladékgyûjtés

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium támogatásával megjelenõ Mindennapi hulladékkezelés címû sorozatunkban a hulladékgazdálkodás aktuális kérdéseivel foglalkozunk. Ezúttal a korábban hulladéklerakóként használt területek sorsával foglalkozunk.

Mórocz Zsolt

Vas megyében egyre több településen teremtik meg a szelektív hulladékgyûjtés feltételeit. Ezzel párhuzamosan feladatként jelentkezik a régi lerakók rekultivációja. Korábban szinte minden település határában volt egy hivatalos, vagy csak hallgatólagosan megtûrt, hulladéklerakásra használt terület. Vas megyében ez több mint kétszáz ilyen lerakót jelent.

rn

Korábban erre a célra rendszerint olyan gödröket használtak, amelyek betöltésre vártak. A telepek kezelése gyakran mindössze annyira korlátozódott, hogy a település idõnként tereprendezést végeztetett a területen, ám az elõírásoknak megfelelõ kezelés csak nagyon kevés helyen valósult meg.

rn

Ráadásul ezek mûszaki védelemmel sem rendelkeznek, miközben nincs kizárva annak a lehetõsége, hogy veszélyes hulladékot is rejtenek a szeméthalmok. Ezek az egykori lerakók most rekultivációra várnak, ám egyelõre csak részben állnak rendelkezésre azok a források, amelyek a megvalósítást lehetõvé tennék.

rn

A megye többi részéhez képest valamivel elõnyösebb helyzetben van Celldömölk és térsége, mivel ezek a települések csatlakoztak a Nyugat- Balaton és a Zala-völgye területének hulladékgazdálkodási projektjéhez. Ennek költségvetése 34,5 millió euró, s ennek a pénznek a harmadát lehet az elhagyott, elõírásoknak meg nem felelõ lerakók felszámolására fordítani. A felszámolást azonban mindenütt megelõzi egy felmérés, amely egyrészt annak megállapítására hivatott, hogy milyen a lerakott hulladék összetétele, az mennyire veszélyezteti a környezetet.

rn

A lerakók rendezésére kétféle lehetõség kínálkozik. Amennyiben a vizsgálat eredményei ezt lehetõvé teszik, a helybenhagyás mellett megfelelõ rétegû földtakarással, tájba illõ módon rekultiválják a területet.

rn

 A másik lehetõség pedig a felszedés, s innen egy elõírásoknak megfelelõ lerakóba szállítják az anyagot. Helyben kitermelik, rostálják, s a fennmaradó részt szállítják a depóniába. A felmérések eredményeitõl függ, hogy mennyi lesz a helyben maradó, illetve az elszállítandó hulladék aránya.

rn

Országosan az elõírások- nak meg nem felelõ lerakók felszámolása több lépésben várhatóan 2012-ig valósul meg. Jelenleg öt Kohéziós Alap pályázat van elõkészítés alatt. Ezek azonban közvetlenül Vas megyét nem érintik, Gyõr-Moson-Sopronban van a legközelebbi.

rn

 Ezt követõen lesz még további hat projekt, amelyek az eddig megvalósult, illetve a tervezés alatt lévõ projektek megvalósítása után fehér foltoknak számítanak. Ezek közé tartozik Vas megye nagyobbik része. Ezeken a területeken mindenképpen 2007 után lehet számolni a lerakók felszámolásával.

rn

Az egykori lerakók helyzete mellett egyre nagyobb gondot jelentenek azok az illegális szemétlerakások, amelyek fõleg az utak mentén, erdõk szélén láthatók. Az állami közútkezelõ fõképp a fõutak mentént szervez akciókat ezek összegyûjtésére. Az elmúlt idõszakban több vasi település is vállalkozott arra, hogy felszámolja az illegális hulladéklerakásokat.

rn

Ez azonban úgy lesz igazán hatékony, ha sikerül megõrizni ezt az állapotot, s megakadályozni az újabb szemetelést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!