Hírek

2013.12.13. 08:08

Székesfehérvári közgyűlés - Stadionfejlesztésről és szociális temetésről döntenek

Reggel nyolckor megkezdődött a székesfehérvári testület aktuális ülése, amelyen számos döntés várható.

Házi Péter

10:00 Mit jelent a a szociális temetési parcella kijelölés?

A szociális temetés számára megteremti a lehetőséget a város saját rendeletének átalakításával. Mint Bóka Viktor jegyző hozzátette, tudomása szerint átdolgozás alatt van a szociális temetésről szóló törvény. Márton Roland azt kérdezte, a szociális temetési parcella kijelölés mit jelent pontosan? Bozai István városgondnok elmondta, a törvény külön parcella kijelölését írja elő, ezt teszik meg. Cser-Palkovics András szerint nem kell jogszabályilag meghatározni, hogy külön parcella legyen. Amennyiben a parlament módosít ezen a szabályozáson, azt Fehérvár is megteszi.

Döntöttek a képviselők arról is, hogy új térfigyelő kamerákkal bővítik a már meglévő rendszert: a Hübner utcai lakótömbön hat darab mozgatható kamerát helyeznek el, ebből négy az épülettömb négy külső sarkán, kettő darab pedig a tömb által körülzárt belső udvaron lenne. A Széchenyi úton négy kamera kiépítése várható, egy kamera a Széchenyi utca 76. alatti ingatlant figyeli majd a MÁV területén lévő megfigyelő toronyra szerelve. Két kamera kamera pedig a trafóház tornyára kerül. A Köfém lakótelepre négy térfigyelő kamerát terveznek, a 4., 8., 13. és 29. lépcsőházakon. A fejlesztések nettó 11,2 millió forintba kerülnek. 

9:30
Hosszú vita után elfogadták: 9 milliárdból építhetik át a Sóstói Stadiont

Mező Balázs az arányokról és a mértékről beszélt: a jelenlegi lelátóra szükséges tetőt építeni, de tényleg nincs ennél jobb helye a pénznek? Például a Nemzeti Emlékhelyen ebből a pénzből óriási fejlesztést lehetne végrehajtani. Cser-Palkovics András arra emlékeztette a képviselőt, hogy néhány napja ő maga is szavazott az emlékhely számára jelentős fejlődést hozó Árpád-ház programról.

Cser-Palkovics szerint nem önmagában kell nézni a támogatást, hiszen az elkerülő út önmagában 14 milliárdos támogatás, az adósságkonszolidáció pedig kamatokkal 18 milliárd forint és akkor a kórház adósságának konszolidációjáról nem is beszéltünk. Aki nem támogatja a stadion fejlesztését, az arra szavaz, hogy a kilencmilliárd forintot az állam más városban költse el sportcélú fejlesztésre.

Végül Knizse Gyula, Márton Roland és Mező Balázs a szavazáskor tartózkodott, a többség pedig  igen gombot nyomott az előterjesztésre. Részletek itt.

9:00 Bokszmeccsektől a fesztiválokig

2014. január elsejétől az átmeneti segély, a temetési segély és a rendkívüli gyermekvédelmi támogatás önálló ellátási formaként megszűnik, s úgynevezett önkormányzati segéllyé olvad össze. E segély megállapításának szabályairól szóló rendeletét is megalkotta a közgyűlés. Ugyancsak nagy változás, hogy a méltányossági közgyógyellátás megállapításával kapcsolatos feladat 2014. január 01. napjától jegyzői hatáskörből a települési önkormányzat képviselő-testületének hatáskörébe kerül.

- Bokszmeccsektől kezdve a fesztiválokig nagyon sokfajta rendezvényre lesz majd alkalmas az átépített Videoton stadion, amely 9 milliárdos állami támogatással épül meg – mondta el Vígh László kormánybiztos annak kapcsán, hogy a magyar közlönyben megjelent a sóstói stadion átépítésének kiemlelt beruházássá nyilvánítása. Első körben 4,5 milliárd forint van a projektre, de az azt követő évben újabb 4,5 milliárdot biztosítanak a befejezésre.

Márton Roland szerint 9 milliárdot adni egy ilyen fejlesztésre, az nem találkozik a valós fehérvári igényekkel. El kéne gondolkodni azon, milyen, a közjót valóban segítő fejlesztésre lehetne ezt az összeget fordítani. Teljesen felesleges az 1500-2000 néző számára egy tizenötezres fedett stadiont építeni úgy, hogy egy, a várostól teljesen független cég építi azt, így a városnak semmi ráhatása nem lesz arra, mi is épül meg. Cser-Palkovics András szerint minden döntés a város kezében marad. Farkas László viszont örömét fejezte ki, a város sportlétesítményei nem felelnek meg a mai elvárásoknak. Mészáros Attila szerint jogos igény a szurkolók részéről egy korszerű, kényelmes nézőtér megépítése. Juhász László pedig arra hívta fel a figyelmet, nem csak a „kirakatcsapaté” lesz a stadion, hiszen sokféle rendezvénynek is helyet ad majd. Szigli István arra emlékeztetett, 2004-ben leállították a stadion átépítését, ez a munka fejeződik most be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!