Hírek

2017.07.09. 15:31

Könnyed és áhítatos ünnep a szerbekkel Székesfehérváron

Székesfehérvár - Egyházi és világi programokkal ünnepeltek vasárnap a Szent Iván-napi búcsún a helyi szerbek és meghívott vendégeik, valamint az érdeklődő látogatók.

Bokros Judit

A Rác utcai szerb-ortodox templom ismét kinyílt vasárnap, amikor a Székesfehérvári Szerb Nemzetiségi Önkormányzat a helyi szerb-ortodox egyházközséggel közösen megszervezte a Szent Iván-napi búcsút, amely legnagyobb ünnepüknek számít.

Dalibor Milenkovity atya tartotta az ünnepi szertartást

Délelőtt a program egyházi része zajlott le, a hagyomány szerint szentmisével, kalács és koljivó szenteléssel, közös imádkozással. Ekkor a budai szerb püspök atya is velük ünnepelt – tudtuk meg Dalibor Milenkovity atyától.

A hőség ellenére kora délután is szép számú közönség jött össze a templomkertben

Délután a világi műsorok következtek, és szerb nemzetiségi napot tartottak. A  templomkerti sátor alatt megpihenni, beszélgetni lehetett, a büfé hűsítő italokat, finom ételeket kínált. A kézműves portékák iránt érdeklődők is nézelődhettek, és megtekinthető volt a gyönyörű templombelső.

A lórévi szerb gyermek néptánccsoport is fellépett
Fotó: Koppán Viktor

A színpadi programokat a rekkenő hőség ellenére is nézték: kora délután a Szabad Színház bábjátéka szórakoztatta a gyerekeket és hozzátartozóikat. Nem sokkal ezután következett a nemzetiségi nap megnyitója, amelyen Viza Attila önkormányzati képviselő köszöntötte az egyre népesebb közönséget. Beszédében utalt arra: a hasonló rendezvényeken megismerhető az összetartó szerb közösség. A Parlament szerb nemzetiségi szószólója, Alexov Lyubomir a rendezvény magas színvonalát emelte ki, valamint dicsérte a Rác utca szépségét. Ezután kezdődtek a fellépések több meghívott együttessel, elsőként a lórévi szerb gyermek néptánccsoport műsorával.

A nemzetiségi önkormányzat képviselője, Sándorovits László elmondta: sok vendégük érkezett, például Rácalmásról, Budapestről, a közönség soraiban pedig jellemzően  nem csak szerbek és nem csak ortodox vannak. Ők nyitottak, mindenkit szívesen látnak.
A műsor után még táncházra is volt lehetőség: a kólót lehetett megtanulni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!