Hírek

2017.07.20. 16:36

Tízesével veszik az albérletnek szánt lakásokat Fehérváron

SZÉKESFEHÉRVÁR - A címbeli kérdés általában legyintve hangzik el, amint a fehérvári albérletárakra terelődik a szó.

Kocsis Noémi

Július 26-án nyilvánosságra hozzák az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat – hagyományosan ez az az időhatár, amely után, immár a szeptembertől esedékes oktatási helyszín biztos tudatában belevágnak az albérletkeresésbe. A lakáskiadók ebben az időszakban megnövekedett igénnyel számolnak, ez számukra jó hír (bár az igazán ideális az, ha aztán sikerül megfelelő, korrekt, rendesen fizető bérlőt találniuk).

Viszont kevésbé jó a lakáskeresőknek, akik az év ezen szakában azzal szembesülnek – július végétől egészen szeptemberig, illetve a gólyatáborok lezajlásáig –, hogy a kevés és drága kiadó lakásokat felvonultató piacon kell küzdeniük a leendő bérleményért. Ha pedig semmi sem jön össze, fiatal egyetemista párként esetleg belevághatnak egy lakásvásárlásba, melynek részletei nagyjából közelítenek a havi albérleti árakhoz. Árakat, véleményeket, szakértői álláspontokat néztünk meg.

Nemrég jelent meg a cikk, hogy az albérletárak elszállásával egyre többen érezhetik úgy, némi önrésszel ugyanannyi lesz a havi törlesztőjük egy saját lakásnál, mint ha bérelnének.

Azért ennek a konstrukciónak is vannak buktató természetesen. Először is az önrész, aztán a kétség, kapunk-e hitelt, találunk-e megfelelő megvételre alkalmas ingatlant, tudjuk-e fizetni a hitel akár 10-15-20 éves futamideje alatt és a többi. De mint Viktor Ferenc, a  fehérvári Viktoringatlan szakértője mondja, a bérleti árakat tekintve akár ez is értelmes megoldás lehet azoknak, akik nem találnak megfelelő albérletet. A szakértő szerint 2-3 millió forintos önrésszel már a leendő egyetemista fiatal (vagy családja) jó eséllyel indulhat egy használt lakást megcélzó banki konstrukcióban.

A belváros közelsége vonzó, ám ezt a látványt meg kell fizetnünk bérléskor. Üresen 80-90, bútorozottan 100-120 ezer forintot is elkérnek ma egy panellakásért

– A mai 3-4-5 százalékos kamatok mellett 15-20 évre felvett hitelnél havi 80-90 ezer forintra jön ki körülbelül a törlesztőrészlet, egy 12 milliós használt lakás megvásárlása esetén. Sokan itt már azt mérlegelik, hogy így mégis a sajátjukat fizetnék, a saját lakás pedig később,a  családalapításnál  eladható, s így ugródeszka lehet a továbbiakhoz.

Fehérváron a bérelhető panellakások árai is drasztikusan megugrottak: ma 1800-2000 forint per négyzetméter árral kell számolniuk a bérlőknek. Az átlagos kétszobás, kb. 50 nm-es lakótelepi lakásokból így lesz 80-90 ezres havi albérlet. Ez az üres-lakás ár, berendezve ugyanis inkább 100 ezer fölötti árakat találunk. Belvárosi polgári lakásokat 100-150 ezer, új építésű társasházak egységeit 180-300 ezer forint között bérelhetünk jelenleg.

– Régen üresen szerették kiadni az ingatlanjukat az emberek, ma a trend a berendezett albérlet. A munkalehetőség szempontjából vonzó Fehérvárra ugyanis nagyon sokan érkeznek az Alföldről, vagy Észak-Kelet Magyarországról. A bútor nélkül, minimális holmival költözők az első időszakban nem tudnak berendezkedni, így számukra érthetően a bútorozott lakás a megfelelőbb. A tulajdonosoknak pedig nyilván kényelmesebb ott hagyni a lakásban mindent, mint még az elhelyezés miatt is aggódni. Akik ma üres lakást keresnek a városban, falakba ütköznek.

Ha már falak: a jelenleg a város több pontján már félig kész, vagy megvalósult társasház-építési projektek zömében a lakásokba nem állami támogatású nagycsaládosok költöznek majd be, a megkapott 10 milliós CSOK-háttérrel. (Erről külön témaként hamarosan részletesen írunk – a szerk.)

A kínált lakások egy részét befektetést kereső üzletemberek és vállalkozók vásárolják, akár nagyobb tömegben is. Az egyik belváros közeli, jelenleg még az alapozásnál tartó projektnél egyetlen vevő 30 lakást kötött le, amelyeket később kiadandó albérleteknek szán, a nívós kialakításnak és berendezésnek megfelelően magas árfekvésben.

Szakértőnk szerint a kéthavi kaucióval már 300-400 ezer forintosra rúgó albérletezés helyett nem véletlenül népszerű még mindig a „mamahotel”, azaz a kitolódó otthonélés. A keresleti oldalon mozgókat elkeseríti a helyzet, egy-egy interneten található albérleti hirdetés alatt bőven találunk csalódott véleményeket.

Vannak, akik összefogva inkább lakóközösségeket alakítanak és nagyobb lakásban személyenként 22-25 ezer forintért lakrészekben élnek. Szobát (önálló lakásban, főbérlő , vagy tulajdonos mellett) egyébként 30-40 ezerért bérelhetünk, plusz rezsi. Az egyedülállók, gyermektelen házaspárok a bérbeadóknál szemmel láthatóan előnyt élveznek, továbbra is élő a nézet, hogy a kisgyermekest nehezebb lesz később kitenni (holott a jog a családi állapotra való tekintet nélkül mindenkit véd). Nehéz lakást találni kisállattal és kerekesszéket használóknak is.

S a felvételi ponthatárok jövő heti kihirdetése után még nehezebb lehet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!