Hírek

2014.12.01. 13:40

Karácsonyra elkészülhet a körforgalom a Rákóczi és a József utca kereszteződésében?

Székesfehérvár - Ha az időjárás is úgy akarja, még idén elkészülhet a sokak által várt körforgalom a Rákóczi és a József utca kereszteződésében.

Házi Péter

Habár elvileg tilos, a Rákóczi és József Attila utca kereszteződésében az Ősz utca felől érkezők közül sokan visszafordultak. A kivitelező most megkezdte a körforgalom kialakítását, ha az időjárás engedi, még idén elkészülhet, ha nem, jövőre csúszik át, de meglesz! (Fotó: Házi Péter)

Az elmúlt hónapokban sok-sok helyen volt feltúrva a Várkörút a vízvezeték cseréje miatt. A közművek felújítása nemrég elkészült, ám valójában csak most kezdődik a Várkörút felszínét , illetve környékét érintő teljes átalakítás: a kivitelező a napokban aszfaltmarásokkal megkezdte a munkát: a szerződés szerint júniusig tartó, de a remények szerint májusra elkészülő felújítás végén a Várkörút középszigetes fasort kap, körforgalmat építenek ki a visszakanyarodásra eddig is sokak által használt Rákóczi-József utcai kereszteződésben és a Romkertnél, a Várkörút és a Rákóczi utca találkozásánál. A projekthez tartozik a Zsuzsanna forrás és környékének megszépítése, a Városház tér 2. számú épület tetejének és homlokzatának felújítása is.

Több hónapja működik akadálypályaként a Várkörút és a Rákóczi út, ám mindez csak előjáték volt a környék most kezdődő teljes átalakításához. Amint  Égi Tamás alpolgármester, a körzet önkormányzati képviselője a helyszínen elmondta, a vízvezetékek 210 millió forintból megvalósult felújítása november 9-én befejeződött, ezután tudták átadni a munkaterületet környék rehabilitációját elvégző Strabag Zrt-nek.A kivitelező már elkezdte a Rákóczi és a József Attila utca kereszteződésében a sokak által várt körforgalom kialakítását, de felmarták a régi aszfaltot a Romkertnél, a Rákóczi utca és a Várkörút találkozásánál is, ahol ugyancsak körforgalmat alakítanak ki. A projekt keretében megszépül a Prohászka liget és a Zsuzsanna forrás is.

Förhécz Gábor, a Strabag Kft. főépítésvezetője hozzátette, körülbelül két hét múlva jutnak el addig, hogy a Rákóczi utcán a szegély és a járdaépítések teljes hosszban elkészüljenek. Ha jó az idő, az aszfaltot is megkapja idén a Rákóczi utca, akár még idén el is készülhet a két körforgalom. Ha az időjárás közbeszól, akkor a körforgalom befejezése átcsúszhat jövőre. Az viszont biztos, hogy a Rákóczi utca aszfaltozásának idején három-négy napon át tartó, teljes keresztmetszetű lezárás lesz. Jövőre a Szekfű Gyula-Kígyó utca közötti szakaszon dolgoznak majd, illetve márciusban kezdik a Lakatos utca bontását és átépítését.

A Várkörúton a bíróságtól a Petőfi utcáig osztottpályás utat alakítanak ki két és fél méter széles gabionfallal, középen a harmincas éveket idéző fasor és kandeláberek lesznek. Több lakó attól tart, a járda jóval keskenyebb lesz, hiszen a fasor és az autóút mellett, mindkét oldalon kialakítandó kerékpársávnak is kell a hely. Ezzel kapcsolatos kérdésünkre elhangzott, nem csökken a járda szélessége.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!