Hírek

2017.03.07. 20:44

Hazatért a fehérvári hajós

Székesfehérvár - 93 nap 22 óra 52 perc 9 másodperc. Kívülről fújja már majdnem minden székesfehérvári, Fejér megyei lokálpatrióta. Fa Nándor 63 esztendősen ennyi idő alatt kerülte meg a glóbuszt vitorlásával, teljesen egyedül, megállás nélkül.

Ferencz Balázs

„Ezért érdemes volt valahova odaszületni.” - szólt Fa Nándor első mondata a zsúfolásig megtelt Városháza dísztermében, miután az őt felállva, vastapssal köszöntő publikum elcsendesedett. A 63 esztendős hajótervező, hajóépítő, vitorlázó, aki valamivel több mint három hónap alatt kerülte meg a Földet a VIII. Vendée Globe egyszemélyes, megállás nélküli vitorlásversenyen. 29 induló közül a nyolcadik helyen ért célba, Les Sables d’Olonne-ba.

Ahol ugyanaz a hatalmas piros-fehér-zöld lobogó várta a kikötő mólójára feszítve, mint most Székesfehérváron, a Városháza falán. Több száz, minden apró részletre kíváncsi fehérvári hallgatta a Spirit of Hungary hatvan lábas hajó skipperének élménybeszámolóját, olyan sokat látott sportemberek hajoltak meg a fehérvári hajós cselekedetei, emberfeletti kitartása, és ereje előtt, mint az olimpiai ezüstérmes birkózó Rácz Lajos, a szintén olimpiai ezüstös kajakos világbajnok Fidel László, vagy az olimpiai ezüstérmes labdarúgó, Kű Lajos. Vagy éppen Cser-Palkovics András polgármester, aki ezüst emlékéremmel köszöntötte a város díszpolgárát.

A több, mint másfél órás előadás során Fa Nándor mesélt a többéves felkészülésről, a hajóépítés nehézségeiről, arról, hogy 93 kilósan indult a nagy útra, s 81 kilogrammot nyomott, mikor megérkezett. Bepillantást engedett az óceáni dolgos hétköznapokba, a többméteres hullámok, a hideg és az ordító, közel 100 km/h-s szelek szolgáltatta élményekbe, de szót ejtett arról is, hogy a nagydolgát másfél óra alatt tudta elvégezni a robogó hajón.

A vízen töltött három hónap alatt leginkább az emberek, a család hiányzott számára, de egyfajta gépként csak a célra koncentrált. S nem bánt meg semmit, egy pillanatra sem fordult meg a fejében, hogy feladja. „Rendkívül hálás vagyok a sorsomnak, egy gyönyörűséges életet adott a szárazföldön, a vízen. Ezek egy részét nem szeretném átélni, mert ott, akkor egyszerre hatalmas és dermesztő élmény. De örülök mindennek, ami megtörtént, mert az élményeim által egy nagyon gazdag ember lettem.

Fantasztikus családdal áldott meg a teremtő, gyönyörű városban élhetek, fantasztikus életem van.” - zárta gondolatait Fa Nándor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!