Hírek

2017.08.18. 19:30

Statikai problémák léptek fel, lebontják a Sóstói Stadiont

SZÉKESFEHÉRVÁR - Eldőlt: a Sóstói Stadion meglévő főépületét teljesen visszabontják biztonsági okokból kifolyólag.

Laci Patrícia

Mint azt előzőekben megírtuk, a Sóstói Stadion meglévő főépületét teljesen visszabontják biztonsági okokból kifolyólag. Az eddigi tervek szerint az új létesítmény 2018 júniusára készül el. Fontos fejlesztésekről döntött a város testülete a péntek reggeli közgyűlésen, amelyekről részletesen be is számolt Cser-Palkovics András polgármester és Mészáros Attila alpolgármester a közösen tartott sajtótájékoztatójukon. Kiemelt témaként kezelték a Sóstói Stadion jelenlegi helyzetét.Az első tervek szerint a főlelátót integrálni szerették volna a megújuló stadionba, azonban kiderült a 11 éves építményről, hogy statikailag teljesen alkalmatlan a további használatra.

Az önkormányzat több vizsgálatot is indított, azonban a szakemberek azt állapították meg, a szerkezet nem alkalmas a felújításra, ráadásul az aktuális szabványoknak sem felel már meg, így a közgyűlésen eldőlt a stadion sorsa: biztonsági okokból kifolyólag a főépületet teljesen visszabontják, majd újjáépítik. A beruházás eredeti határideje 2018 januárja volt, azonban az új határidő 2018 június vége lesz.

Cser-Palkovics András hangsúlyozta, folyamatosan egyeztetnek a Videoton FC-vel, sőt, a statikai problémáról a polgármester személyesen tájékoztatta Garancsi Istvánt, a Videoton FC tulajdonosát, a klubbal pedig közösen hozta meg az önkormányzat a teljes visszabontás melletti döntést.

Bár csak egy évtizede építették fel a sóstói nagylelátót, szerkezete statikailag mégis ingatag

A megvalósításhoz szükséges forrás is módosul: a várhatóan 900 millió forintos többletigény kétharmada a fejlesztés tartalékkeretében rendelkezésre áll.

A hiányzó összeget az önkormányzat biztosítja, hogy folyamatosan haladhassanak a munkálatok, de a magyar államhoz fordulnak ennek kompenzálására, hiszen a korábbi felújítások kapcsán előjött problémákért sem a várost, sem a klubot nem terheli felelősség.

Mészáros Attila elmondta, a stadion többi részénél a munkálatok az ütemterv szerint zajlanak: elkészült a kilátó és a három oldallelátó pillérei, acélszerkezetei is a helyükön vannak. Hozzátette a fű tavasszal, nagyjából április környékén kerülhet a pályára.

A közgyűlésen döntöttek a Széchenyi út mintegy 200 milliós felújításáról a Vörösmarty tér és a Horváth István utca között, a Salétrom utcai sétány építésének folytatásáról.

Ezek mellett a Szent György Kórház is támogatáshoz jut: 10 millió forinttal segítik a kórház rezidenseinek lakhatását, 65 millió forintot új kórházi eszközök beszerzésére fordítanak - a szemészeti műtőben egy új operációs mikroszkópot, a nőgyógyászaton pedig egy laparoscopos tornyot szereznek be.

Az utóbbi évek egyik legnagyobb konfliktusa a Közel-Keleten zajlott, melynek során az iszlám radikalizmust képviselő terrorszervezet jelentős területeket foglalt el, mialatt embertelen módon bánt az ott élőkkel, s megvalósította a legnagyobb XXI. századi keresztényüldözést.

Székesfehérvár közgyűlése pénteki ülésén döntött arról, hogy csatlakozik a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia az üldözött közel-keleti keresztényeket támogató kezdeményezéséhez, s az adakozáshoz 5 millió forinttal járul hozzá, így ezzel segítséget nyújt azoknak a keresztényeknek, akiknek lehetőségük nyílik visszaköltözni korábbi lakhelyükre, emellett támogatja lerombolt otthonaik újjáépítését és a mindennapi életük feltételeinek megteremtését.

Az önkormányzat képviselőtestülete ezzel a gesztusával szeretné kifejezni szolidaritását a szülőföldjükről elüldözött emberekkel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!