Hírek

2017.03.24. 14:03

Emberség az újszülött osztályon - a kitüntetett Bognár Mártával beszélgettünk

Székesfehérvár - A Kossuth Zsuzsanna emlékérem kitüntetettje mesél emberségről, bakancslistáról és arról is, mi kell ahhoz, hogy valakinek elismerjék a munkáját.

S. Töttő Rita

Bognár Márta, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház újszülött-, csecsemő- és gyermekosztályának osztályvezető főnővér helyettese, ápolási koordinátora és az Egészségügyi és Szakdolgozói Kamara országos gyermekápolási tagozatának vezetője kapta idén az ápolók napja alkalmából a Kossuth Zsuzsanna emlékérmet. Márta 1993 óra dolgozik itt.

- Amikor ide jöttem, megkérdezte tőlem az ápolási igazgató, hogy hová szeretnék menni. Akkor mondtam, hogy az újszülött osztályra, számomra ugyanis nem volt más alternatíva, csak a pici babák – meséli Márta, aki három évig műszakos nővérként dolgozott, majd 1996-tól oktató, azaz tankórtermes nővér lett. Később, 1999-ben pedig a koraszülött részleg vezetője, 2003-tól az egész osztály ápolási koordinátora, most januártól pedig osztályvezető helyettes az osztályon.

Bognár Márta a mai napig szívesen részt vesz az újszülöttek gondozásában Fotó: S. Töttő Rita

Már az egészségügyi iskolába kerülés előtt is tudta, hogy gyerekekkel szeretne foglalkozni.

- Az új élet születése a mai napig nagyszerű érzésekkel tölt el, hatalmas pozitív energiákat nyerek ezekből az élményekből. Épp ezért még most is aktívan besegítek az újszülött osztályon, ha sok a munka – meséli Márta, aki elárulja, hogy az első három év nem csak arra tanította meg, milyen kórházban dolgozni, de arra is, hogyan lehet segíteni a kiszolgáltatott helyzetben lévő édesanyáknak. - Sokat lehet itt tanulni emberségből – teszi hozzá. Ezen az osztályon azonban a kudarcélmény mindenki számára sokszoros fájdalom. Ezt Márta kicsit másként éli meg, mondja, majd kiderül az is, hogy empátiája okán nyolc éve foglalkozik gyermekhospoce-szal, ezen belül is bébihospice-szal.

Az igény szerinti szoptatás és az, hogy az anyukák a babákkal vannak a nap 24 órájában, 1998-ban kezdett a gyakorlat részévé válni az osztályon, ebben Márta már aktívan részt vett és jó emlékként gondol vissza rá. Ápolónőként mindig a szíve vitte, derül ki a történetekből, amelyeket kórházi munkájáról mesél, s az, hogy a ranglétrán is mindig előrébb jutott, illetve hogy kitüntetésekkel ismerték el a munkáját, nem egy céltudatosan megtervezett életút eredménye, mondja.

Bognár Márta a mai napig szívesen részt vesz az újszülöttek gondozásában Fotó: S. Töttő Rita

– Ahhoz, hogy valaki jól dolgozzon, kell egy csapat mellé, melynek segítségével aztán el lehet ismerni a munkáját – mondja Márta, aki korábban már megkapta a Pro Sanitate kitüntetést. S azért elárulja, hogy a bakancslistáján ott volt a Kossuth Zsuzsanna emlékérem is. – Nagyon bíztam benne, hogy egyszer kiérdemlem a munkámmal – vallja be -, hiszen ez a szakma elismerése.

Az osztályvezető helyettesnek már nincs sok minden a bakancslistáján. - Amit elérhettem ápolónőként, elértem. Az ápolás a hivatásom, a hobbim. Nagy dolgokat tehát nem tervezek az életben, bár egy másoddiploma azért még ott lebeg célként előttem...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!