Hírek

2017.01.30. 20:25

Százezreket spórolhatunk a kazáncserével!

Székesfehérvár - Első hallásra jó lehetőségnek tűnnek az új, előírt hatásfokot teljesítő turbós kazánok, ám nem minden épületbe ideálisak!

Házi Péter

- A hagyományos, sokszor két-három évtizednél is régebbi elavult készülékek cseréjét megnehezíti, hogy az eddig alkalmazott füstgázelvezető rendszerek alumíniumból készültek, amelyekre ha kondenzációs kazánokat kötnénk rá, rövid időt alatt tönkretenne a kazánokból folyamatosan keletkező, erősen savas kémhatású kondenzvíz. Ezt a problémát csak saválló műanyaggal történő kéményfelújítással lehet megoldani, ennek költsége viszont nagyságrendileg a kazán árával vetekszik - világította meg a problémát Somogyi László gázszerelő szakember, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy ha eddig zárt égésterű, úgynevezett turbós kazánt használtunk, annak cseréjére született most megoldás úgy, hogy a kéményrendszerhez nem kell hozzányúlni.

Ma már kiváló minőségű saválló műanyag füstcsöveket árulnak, bizonyos esetekben érdemes nem a spórolás mellett dönteni
Fotó: Molnár Artúr

Kifejlesztettek ugyanis egy olyan, hagyományos turbós alapokra épült készüléket, amely egy újfajta szerkezettel nyeri vissza a füstből a hőt, ezzel a rekuperátorral pedig már elérhető a 86 százalékos hatásfok, ami jelenleg az uniós előírás az új készülékeknél.

- Mindez jól hangzik, és sok esetben, például egymás fölötti lakásoknál, ahol mindenhol turbós kazánt használnak, kifejezetten jól jöhet, és olcsóbb megoldást jelenthet, ám a készülék alkalmazásához a kihegyezett üzemmód miatt ajánlatos előzetesen szakember segítségét kérni - tette hozzá a régiós szintű tapasztalatokkal rendelkező Somogyi László. A hagyományos turbós készülékekből olykor száz fok fölötti hőmérsékleten jön ki a füstgáz, a rekuperátor viszont ezt akár 68 fokra is lecsökkentheti. A gond a nagyon hosszú füstcsőnél lehet, ugyanis mire ezen a füst a szabadba jut, könnyen elérheti az úgynevezett harmatpontot , azaz a kb. 57 fokot, amikor a pára lecsapódik, és a savas folyadék szépen végigmarja a kémény belsejét. Ez pedig később komoly gondot jelenthet, érdemes tehát a lehetőségeket és a megoldásokat szakemberrel együtt átgondolni!

Több százezer lakás problémája volt

Az, hogy 2016 júliusától gyakorlatilag csak kondenzációs kazánok voltak felszerelhetőek, komoly gondot jelentett azon társasházaknál, ahol gyűjtőkémény vagy egyedi alumínium füstgázelvezető kémények vannak. Ha ugyanis egy lakás kazánja elromlott, akkor az összes lakó kénytelen volt vállalni a kéményátalakítás és a saját kazán csereéjének félmillió körüli költségét, hiszen gyűjtőkéménybe csak azonos típusú készülékek köthetőek bele. Emiatt az utóbbi hónapokban az is felmerült, hogy hazánk módosítást kér az Európai Uniótól a turbós készülékek ügyében, mert a probléma több százezer embert,
lakást érintett.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!