Hírek

2013.12.30. 13:25

Százával szöknek meg a kutyák!

Rémületes félelmet élnek át a kutyák minden szilveszterkor. Számukra a durrogtatás olyan, mintha háborút indítottak volna a fejük felett. Nagyon kell ezért vigyázni rájuk, nehogy elszökjenek!

S. Töttő Rita

Január elején 150-180 megszökött, elszökött kutyát fog be a Fejér megyében működő Aska Alapítvány, amely a kóbor ebek befogásáért felel. Ez a szám már önmagában is magasnak tűnik, de a havi 40 befogáshoz képest mindenképpen megdöbbentő adat.

Molnár Tamásné, az alapítvány titkára és az állatkórház menhelyének vezetője szerint ugyan a hozzájuk került kutyák 90 százaléka haza jut, mert keresik őket vagy mert chip van bennük, de sok jószág sérülten kerül csak elő.

- Jobb esetben! Ugyanis sokukat elütnek az autók teszi hozzá az alapítvány titkára, aki szerint már napokkal ezelőtt elindult a petárdázás, így a kutyák is elkezdtek szökdösni. Már sok ebet keresnek most is! derül ki, és hiába gondolja valaki azt, hogy egy kistestű kutyát elég csak a környéken kutatni, bizony nem így van: Tavaly volt például egy apró lábú tacskó, amelyik képes volt a riadalom miatt néhány óra leforgása alatt 15 kilométert szaladni! Volt olyan kutya, amelyik Csabdiból indult és Budakeszin fogtuk meg - meséli a menhely vezetője. Az ijedelemtől az ebek nem látnak, nem hallanak, ezért a sok közúti baleset is, amelyben a jószág vagy elpusztul vagy megsérül. A vidéki kutyák jelentős része meg van kötve, ezért inkább a városi jószágok tűnnek el mondja Molnár Tamásné, aki néhány egyszerű, de mindenképp alkalmazandó tanáccsal látja el a gazdákat:

- Tegyük pórázra, még a kisebb kutyákat is! Hihetetlen, de annyira meg tudnak ijedni, hogy akár ki is tépik a pórázt az ember kezéből. A pánikolós kutyát pedig be kell zárni valahová az udvarról, és érdemes neki már előre gondoskodni az állatgyógyászatoknál beszerezhető nyugtatóról.

A tapasztalat szerint az elveszett kutyák nagy része olyan jószág, amelyeket másra bíztak, amíg a gazdi elment otthonról. A szomszéd vagy a kutyához kevésbé értő ember ugyanis nem biztos, hogy úgy tud vigyázni a kedvencre, ahogy azt maga a tulajdonos tenné. Tegyünk ezért komoly óvintézkedéseket, mielőtt elmegyünk otthonról! Nem mellesleg - derül ki az Orpheus Állatvédő Egyesület közleményéből , nem csak a kedvencek, de az emberek is veszélyben lehetnek, ha ijedt kutyával, macskával találkoznak, mert marhatnak félelmükben! Fokozottan figyeljünk tehát a magunk testi épségére is, ha szilveszter környékén ijedten, sokkhatás alatt álló kóborgó állattal találkozunk!

S mi lesz azokkal a jószágokkal, amelyek nem kerülnek haza? A soha haza nem találó kutyák vagy egy autó kerekei alatt végzik, vagy az utcákon kóborolva szomjan, éhen halnak, de nem ritka az sem, hogy az erdőkben vadászok lövik ki a szerencsétleneket.

Január 2-ig mindenképpen fokozottan ügyeljünk tehát kedvencünkre, készüljünk fel a váratlan helyzetekre is, ne hagyjuk őt egyedül, ha nem muszáj, és ami nagyon fontos: tetessünk chipet a kutyába, a nyakörvére pedig címmel ellátott bilétát rögzítsünk!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!