Hírek

2011.03.23. 06:22

Szár - Védettség alatt

A községet szőröstül-bőröstül, tokkal-vonóval helyi védetté nyilváníttatták, amikor bauxitbányát akartak itt nyitni! A Vértes lábánál van más csáberő, ami itt tartja a fiatalokat.

Zsohár Melinda

 

A községházán értékes régi mappát varázsol elő Moharos Péter polgármester a nagy üveges szekrényből. A vastag, összerakható lapokból tisztes méretű térkép rakható ki, kézzel rajzol, festett, gyönyörűséges. Szerkesztette Morva Kálmán mérnök segéd, felvette Grosch Kelemen mérnök, olvasható a kalligrafikus betűs felirat. Egy kicsit a múltba ugrunk vissza, aztán a jelenbe, s mire az épülő óvodához érünk, a jövőbe érkezünk.
Az 1735-től 1770-ig épült katolikus templom néhány éve belülről lángra kapott, volt nagy riadalom, mert nagyon szép és értékes ez az Isten háza. Itt mindenki katolikus volt, nincs is református templom, s ma is sokan járnak misére. Alapítványi pénzből, s az önkormányzat hozzájárulásával áprilisban megkezdődik végre a felújítása, hogy eltűnjék a korom a falakról. A Szár Községért Alapítványnak oroszlánrésze van benne, de a többieket is említhetnénk, mindenki aggódott. Csakugyan, a civil szerveződéseknél majdnem kihagytuk a községi sportegyesületet, az asszonytorna és a baba-mama klubot, az Ezüst évek nyugdíjas klubot, a mazsoretteket, a vöröskeresztet, a polgárőrséget, a karitászt, s a Kisbíróhelyi újság szerkesztősége kicsiny műhelyét. Ez a szerveződés nagyon erős közösségi létet bizonyít Száron, ami annál is értékesebb, mivel a háború utáni ki- és betelepítések megzavarták a szerves fejlődést. Mára ez olvadt békévé, de csakugyan.
A költségvetésükkel csínján kell bánni, fűzi még hozzá Moharos Péter polgármester, mert a 410 millió forint magába foglalja az új épülő óvoda 168 millióját is, az önrész 60 millió forintot tesz ki. Máskor úgy 300 millióból gazdálkodnak, az óvoda, az iskola és a művelődési ház fenntartása kulcskérdés! Mecséri Mónikáéknál is tartottunk egy kis házi statisztikát, pont az óvoda kapcsán. A mostani háromcsoportos épületet kinőtték, négycsoportosat építenek, de az iskolai létszám is érdekesen alakult. Mecséri Dávidék a nyolcadik osztályát kilenc fiú alkotja, egyetlen lány nélkül, de az elsősök 23-an, a másodikosok 27-en vannak. S egy kis országos rekord: az ország legnagyobb létszámú német nemzetiségi tánccsoportja öregbíti a hagyományőrzés hírét! Az egyetemen frissen végzett tánccsoportvezető, megbízott kultúrház vezető, a 23 esztendős Schweininger Péter erre joggal büszke, mert amikor a 140 tagú csoport beöltözik a sváb ruhákba, az öregek szíve megdobban, s az ifjak is kihúzzák derekukat.
A 22 éves Hoffmann József egyenesen azt kiáltja, amikor a távozásról faggatózom, hogy "Isten őrizz!, itt jó lakni!" A többiek elkottyantják, hogy a csinos fiatalember nem átall a diszkóba sem betoppanni bricsesznadrágban, csizmában, kalappal a fején. Közel Budapest, Tatabánya, az autópálya, a vasút, de itthon csönd van, nyugalom, s a fiatalok összejárnak. A 20 éves, egyetemista Szabó Dorottya tánccsoporti alelnök a sváb-magyar kultúra kapcsolódásáról, összeolvadásáról szól, s büszkén újságolják, hogy USA-béli turnéra hivatalosak Clevelandtól Mansfieldig.
A 82 éves Teller Antal és felesége, Klein Katalin csöndesen mesélnek a múltról. Antal édesapja, Ferenc falusi bíró volt. A házaspár kettecskén nagyjából csak a Nürnbergből hozott kétszázötven éves tájszólással beszél egymással, s a kitelepítések keserűségét említik fel. De elhessegetik a szomorú múltat. Négy unokájukról és hat dédunokájukról szólnak inkább. Ez a jövő, bólogatnak, s azt kívánják, szülessék még több gyermek. Szári gyermek.

A Vértes lábánál bakancsos turizmusra várják a látogatókat, s napelemparkot terveznek a  zöld energia hívei. Másfél évet adtak maguknak a megvalósítás elindítására, lázasan böngészik a pályázatokat.

 

OLDALTÖRÉS: Függetlenség, nincs politika!

 

 

 

Függetlenség, nincs politika!

 

 

Moharos Péter első ízben kapott bizalmat polgármesterként, ám képviselőként már egyszer dolgozott a testületben. Tősgyökeres szári - röghöz kötött, ahogyan mondja.
Moharos Péter olyannyira helybélinek vallja magát, hogy életének fontos eseményeikor jószerivel az Arany János utcából sem vonult ki - fogalmaz tréfásan. Ugyanis 1969-ben a 20-as szám alatt született (mármint a kórházból ide hozták haza), a 44-be udvarolt, Tordai Katalint innen vette feleségül, majd az 53-as szám alatt építették meg saját családi házukat.
- Nagyon szeretem ezt a falut - fogalmaz egyszerűen. - Gyönyörű hely, soha nem akartam elköltözni innen - csóválja a fejét, pedig amúgy nem fogható rá, hogy ne kalandozott volna ide-oda tanulásban, munkában. Többféle dologgal is próbálkozott, sikerrel is járt, de ha a szükség úgy hozta, váltott. Fizikatanári diplomát szerzett, de nem tanított, kriminálfizikus a speciális szakterülete. Hogy ez pontosan mit jelent, az újabban divatos amerikai nyomozófilmekből kideríthető... Tíz évig rendőrként dolgozott, a csákvári rendőrőrs-parancsnokság vezetését hagyta el, amikor kapott egy visszautasíthatatlan ajánlatot.
- Az építőiparba csábítottak el, tíz évet lehúztam ott is elektromos szakterületen, építésvezetőként. Most van egy élelmiszerboltunk a fővárosban,  s építőipari üzemeltetési vállalkozásban vagyok érdekelt  - sorolja a látszólag össze nem illő munkaterületeket. Bátorságpróbának is felfogható, hogy a gazdasági válság kellős közepén alapított saját céget, de megtörtént. Közben 2002-2006 között képviselő volt, politikamentesen és függetlenként  - hangsúlyozza a kétgyermekes édesapa. A tavaly őszi helyhatósági választáson ketten indultak, ő győzött.
- Csekély többséggel előztem meg Garán Éva polgármestert, aki egy  ciklust töltött el a község választott vezetőjeként. Nem volt egyszerű a kezdeti indulás, de erről már nincs mit mondani - foglalja össze röviden. A vele együtt héttagú testületből a választásokat követően négyen lemondtak, s az utánuk következők léptek a helyükre.
- Összerázódtunk, folyik a munka, nem tekintünk hátra - szögezi le. - Van mit tennünk. Manapság alig akad önkormányzat, ahol ne takarékoskodnának, s ne néznének meg minden fillért, mielőtt kiadják. Nagyjából tudtam, mire számíthatok. Építjük az óvodát, s ez a bizakodást jelenti mindannyiunknak - zárja.

 

OLDALTÖRÉS: Önszerveződés, barátság

 

 

 

Önszerveződés, barátság

 

 

A helyi értéktárban azt a sok civil szervezetet tarthatják számon a községben, amelyek a közösségi erőt és a bizakodást jelentik.
Mecséri Mónika tessékel be bennünket néhány táncossal az otthonukba, ahol kicsit a száriságról beszélgetünk. Már az sem túl gyakori manapság, ahogyan laknak, mert négy generáció él egy házban, s nem kényszerűségből, hanem mert így szeretik! Mónika lányneve Hazenfratz Mónika, hiszen Száron a kitelepítések ellenére maradtak svábok. S mielőtt a civil szervezetekre térnénk, amiért egy kis diskurzusra beültünk, belebonyolódunk  a família névelemzésébe. Mónika édesanyja hazaérkezik, átköszönünk az ő édesanyjához, dédikéhez, Hazenfratz Franciskához, akinek férje vezetékneve is ugyanez volt. A 89 éves nénivel 80 éves Emma húga diskurál, összeszaladtak a generációk. A néniknek különösen tetszik, hogy néhány fiatal sváb viseletben van, a Fejér Megyei Hírlap kedvéért többen magukra kapták a tánccsoport ruháját. Mecséri Mónika és Metlágerné Magyar Anikó fiatal szülők, tánccsoport-felelősök az összetartásról, a közösségről beszélnek, s ez nem szólam. Itt nem divat az elvándorlás sem!

 

OLDALTÖRÉS: Régi és új fotográfiák

 

 

 

Régi és új fotográfiák

 

 

Buczkó Jánost úgy tartják számon, hogy a falu fotós krónikása. Pedig az 1942-ben született férfi nem is oly régen vett a kezébe először komolyabban fényképezőgépet, hogy megörökítse vele a szári eseményeket, ünnepségeket, rendezvényeket. Garán Éva előző polgármester sokat segített az ismertetésükben neki, mondja. Nemzeti ünnep, szüreti bál, a tánccsoport fellépései - ő mindenütt ott van kis gépével, ahol valami  történik. S a fotózást más is követte... És hozzák neki a megsárgult és barna fotográfiákat.
- Hároméves koromra elárvultam, elhaltak a szüleim, örökbe fogadtak, de édesanyámról egyetlen kép sem maradt fenn, soha nem láthattam az arcát. Talán ez indított  a képek gyűjtésére idős koromra - tesz megható vallomást.  János saját honlapot készített, s  roppant gazdag fotótárat rakott össze, a világ minden sarkából rákattintanak! A szári élet  elevenedik meg rajta, a századfordulós paraszti világtól a '30-as éveken át a '60-as évek közelmúltjáig,  a mai eseményekig. Szöveg nélkül, nevekkel ellátva.

 

OLDALTÖRÉS: Leltárban

 

 

 

Leltárban

- Lélekszám: 1695.

- Moharos Péter (polgármester), Krupánszki Mihály (alpolgármester), Balogh Krisztián, Grósz Gábor, Magyar Imre, Schweininger Józsefné, M. Szabó Tiborné. Körjegyző: Szabó Gábor.

- Katolikus plébános: Ambrózy Tamás.

- A Szári Általános Művelődési Központ (ÁMK) napköziotthonos óvodájába 67 kisgyerek jár, vezető: M. Szabó Tiborné. A Romhányi György Általános Iskolában 149 -en tanulnak, német nemzetiségi iskola, igazgató: Fekete Imréné.
 
- Civil szervezetek: Napsugár Kindergarten Alapítvány, Szár Község Német Kisebbségi Oktatásáért és Kultúrájáért Egyesület, Szár Községért Közalapítvány, Szár Község Baráti Kör, Szári Örökség Közhasznú Egyesület, Vértes Történelmi Hagyományőrző Ifjúsági Egyesület és még sokan mások.

Helyi értéktár

- Az 1770-ben épült, Keresztelő Szent Jánosról elnevezett katolikus templom, s a szép régi paplak.

- A kálvária.

- Az általános iskola, a művelődési ház, a községháza épülete.

 - A természeti környezet, a Vértes lábánál fekvő egész falu és közvetlen környéke.

 - A régi sváb házak közül néhány még áll, a legszebbeket értően felújították, eredeti mivoltukban modernizálták gépészetileg.

- A sok civil szervezet, amelyet nem tudtunk felsorolni, s amelyek mind a falu jövőjét adják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!