Hírek

2017.03.29. 19:07

A kutyák javára végrendelkezett az idős úr

Székesfehérvár - Nem mindennapi esemény egy egyébként adományokból is élő állatmenhely életében, mikor egy idős ember a végrendeletébe beleveszi a menhelyi ebeket is. Józsi bácsi elmesélte, miért is döntött így.

Kocsis Noémi

Fehérváron, a Palotavárosban született és nőtt fel Szabó József, néhány utca eltéréssel most is nagyjából ugyanott lakik, csak, mint mondja, a földszintes házacska helyén manapság tízemeletes panelház áll. Az évtizedek óta nyugdíjas bérszámfejtő a magyar állami vasúttársaságtól vonult vissza. Lapunkat igen szereti, több mint 40 éve előfizetője. Legényember, gyermektelen. Előbbi állapottal kapcsolatban nevetős szemmel annyit jegyez meg, igaz, nem tett boldoggá egy társat, de legalább tiszta a lelkiismerete: nem tett másokat boldogtalanná sem.

Élete mai társa, a házimacska. Szabó József szerdán az Aska Alapítvány menhelyén látogatta meg az állatokat és támogatta őket a korábban a végrendeletébe foglalt összeg egy részével Fotó: Szabadkai Balázs

Szabó József kereskedőcsaládban nevelkedett, megélte a 20. század kétharmadának minden politikai és társadalmi jelenségét a rekvirálástól az ellehetetlenítésig. Ezeket csak megemlíti, hiszen az állatok miatt jött a telepre - neki kutyája ugyan kiskorában volt csak, a családi virágoskerttel a kutyásság nem igazán volt összeegyeztethető, de a macskák annál nagyobb szerepet játszottak az életében. És játszanak most is: a 89 éves öregúr társa manapság Sundi, a házicica.

Molnár Tamásné menhelyvezető ugyan sokféle állat- és embersorssal találkozik a menhelyi munkában, de Józsi bácsi felajánlásától neki is elfelhősödött a tekintete.

A menhelyet támogatják magánszemélyek máskor is, de a végrendeletébe az itteni kutyákat még senki sem foglalta volna bele - igaz, Józsi bácsi is eljött inkább személyesen, s úgy adta át az adományt. Támogat ő rendszeresen másokat is: a katolikus egyházat, a vakokat. Az összeg itt és most nem lényeges, de egy tisztességben ledolgozott élethez képest szép és méltányos. Az Aska telepén folyamatosan fejlesztenek, ebből a pénzből több új kennelt tudnak építeni az állatoknak. Elbúcsúzunk az idős úrtól, aki megy haza, a cicájához, s az forog a fejemben, Szabó József valójában boldogságot vitt magával aznap. Hiszen adott, szívből, önzetlenül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!