Hírek

2006.02.17. 17:57

Süth Miklós: nincs változás

Budapest (mti) - Egyre nagyobb a valószínûsége annak, hogy a madárinfluenza H5N1-es vírusától pusztult el a Nagyabaracskán találtak közül három hattyú, a végsõ szót azonban az angol laboratóriumnak kell kimondania - közölte Batiz András.

Mórocz Zsolt

    Süth Miklós országos fõállatorvos úgy kezdte mondandóját - a valóban nem nagy befogadó képességû, de újságírókkal zsúfolásig megtelt teremben -, hogy olyan változás nincs, ami kifejezett médiaérdeklõdésre tarthatna számot.
Mint mondta, Nagybaracskán kiválóan végzik munkájukat állatorvos kollégái a társhatóságokkal együttmûködve. Csütörtökön az állatorvosok a 942 udvarból csak 52-õt nem tudtak ellenõrizni, utóbbiak vizsgálata péntek délelõttre tolódott.

    Mostanra darabra pontosan tudni, hogy a zár alá vont településen milyen szárnyasokat tartanak, így, ha a létszámban változás állna be, az állatorvosok tudakozódnak affelõl, hogy mi történt. Süth Miklós közlése szerint továbbra sem utal semmi jel arra, hogy a vadszárnyasokról átterjedt volna a vírus a házi madarakra. Elmondta: csütörtökön 22, pénteken 23 madártetemet küldtek be vizsgálatra, tömeges elhullást azonban sehol nem észleltek, egy-egy, az ország különbözõ pontjairól származó állatról van szó.

    A fõállatorvos üdvözölte, hogy a lakosság nyugodt, együttmûködõ és segítõkész, ami fontos feltétele a szükséges intézkedések hatékony végrehajtásának.
Süth Miklós újságírói kérdésre megerõsítette, hogy két nagybaracskai udvarban kizárólag preventív okokból leölés történt, mivel az állattartók kapcsolatba kerültek a beteg hattyúkkal. Õk nem számíthatnak - az egyébként járványügyi keretbõl történõ - kártalanításra, mivel felelõssé tehetõk a leölésért.

Batiz András bejelentette, hogy a kormány tájékoztató kampányt indít a madárinfluenzával kapcsolatos tudnivalókról újsághirdetések és szórólapok formájában. A szóróanyagok eljutnak többek között az orvosokhoz, a kórházakba, gyógyszertárakba, iskolákba, baromfi feldolgozó üzemekbe. A szóvivõ ellenzéki politikusok egyes megszólalásaira utalva leszögzte: a madárinfluenzának nincs pártállása, ez közös ügye az országnak. Visszautasította azt a vélekedést, hogy a kormány bármiben késlekedett volna a téma kapcsán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!