Hírek

2017.03.22. 17:09

Sportpálya helyett társasház Székesfehérváron

Székesfehérvár – Tavaly egy ideig „Eladó” tábla függött a Cserepes köz 1-3. társasház melletti bekerített sportpályán.

Kocsis Noémi

Aztán a tábla lekerült – a lakók azt mondják, ők már csak azzal szembesültek, hogy az addig szabad, zöld területen egy társasház épül majd.

Sűrűn lakott paneles övezet a Cserepes köz, az épületek előtt-mellett egyetlen komolyabb zöldfelület a bevezetőben említett, több ezer négyzetméternyi terület a bekerített sportpályával. Közel 150 lakó írta alá eddig azokat az íveket, amelyen a teljes terület beépítése ellen tiltakoznak – tudomásuk szerint ugyanis a magánbefektetésben épülő háromszintes társasházon és annak parkolóin túl az áruház felé eső részen további 120 parkolóhely létesülne a továbbiakban. Ez azonban részben is csak akkor állna meg, ha a területet az eredeti szándék szerint meg tudta volna venni tavaly decemberben a város – ez már az érdeklődésünkre küldött városházi válaszból derül ki.

A teljes terület 2007-ben több lépcsőben – 14, illetve 16 millió forintért  – magánkézbe került, mikor az akkori városvezetés eladta egy egy orvos vállalkozónak, aki nőgyógyászati centrumot építtetett volna ide. Az azonban akkor több okból meghiúsult, a vállalkozó nem kapta meg a várt állami hitelt és a lakók is tiltakoztak, mondja az aláírásokat másokkal együtt összegyűjtő Szabó Lajos. Miután a lakók akkor megnyugodtak, hogy nem lesz a megszokott zöldfelületen semmiféle beruházás, szűk tíz évig nagyjából senki sem firtatta a tulajdonviszonyokat és a célokat. Ám tavaly a tulaj értékesíteni kívánta a már egységes  ingatlant.

Szabó Lajos az összegyűjtött aláírásokkal a terület szélén Fotó: Kocsis Noémi

Az önkormányzat jelezte is, hogy megvenné, fel is becsültette az értékét, de nem állt rendelkezésre egyben az akkor kért több tízmilliós vételár. Miután a tulajdonosnak sürgőssé vált az ügylet, a terület egy társasházat építeni kívánó céghez került december elején. A cég pedig a hónap végén felvette tevékenységi körébe az építkezéshez szükséges jogköröket.

A 2007-es eladásnál  az akkori önkormányzat szerencsétlen módon nem kötött ki az ingatlanokra elővásárlási jogot, s akkor ezt érdemben nem kifogásolta meg a testület. Farkas László, a körzet képviselője úgy emlékszik, eléjük már csak a szerződés létrejöttének ténye került annak idején. A képviselő ismeri a lakók változatlan álláspontját, de úgy véli, miután a vállalkozó a hatályos jogszabályok alapján szabályosan minden engedély birtokában van, a telekkialakítás megtörtént, a hatályos építési engedélyt is bírja, nagyon kicsi az esély arra, hogy ne épüljön meg az újabb társasház.

A helyzetet bonyolítja a sok találgatás is, a lakókat még nem tájékoztatták a pontos tervekről – a képviselő szerint ezt április első felében egy fórumon pótolják, ott lehetne kérdezni a beruházó képviselőitől. Az önkormányzat vételi szándéka egyébként továbbra is áll: a város részben parkolót építtetne oda, részben pedig parkosítana.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!