17°
11°

KRESZ: a diákoknak heteket kell várniuk, mire levizsgázhatnak

Székesfehérvár - A forgalmi és a KRESZ vizsgákra is heteket kell várniuk a diákoknak. Túl kevés lenne a vizsgabiztos?

A jogosítvány megszerzési ideje a diákon és az oktatón múlik elsősorban, viszont a közlekedési hatóság is nagy szerepet játszik ebben, hiszen a vizsgák leszervezése az ő feladatkörük közé tartozik. Emellett a vizsgabiztosokat is nekik kell biztosítani.

Ám többektől is hallottam, hogy csak hetekkel később tudnak vizsgaidőpontokat adni, ezt egy neve elhallgatását kérő székesfehérvári oktató is megerősítette:

– Sajnos nincs jó véleményem a mai rendszerről. Például ha ma kérnék egy tanulómnak vizsgaidőpontot, akkor öt héttel később mehetnénk csak a megmérettetésre. Nyilván ez a diáknak nem jó, főleg ha gyorsan meg akarja szerezni a jogosítványát.

A diákoknak heteket kell várniuk, mire levizsgázhatnak

Az oktató nem is a vizsgabiztosok számát kevesli, szerinte inkább szervezési problémák vannak:

– Pontosan nem tudom, összesen mennyi vizsgabiztos van. Viszont külső szemlélőként jóval több vizsgaeseményt le tudna vezényelni egy-egy vizsgabiztos. Az a véleményem, hogy szervezési problémák is vannak. Emlékszem, korábban a KRESZ vizsgáknál négy, esetleg öt napra rá kaptunk vizsgaidőpontokat. Ma már az elméleti vizsgákra is heteket kell várni. Ezért mi hiába törjük magunkat, hogy minél gyorsabban megkapja a diák a jogosítványát, ha csak hetekkel később tudják a vizsgákat biztosítani.

A témával kapcsolatban megkérdeztük a Fejér Megyei Kormányhivatal Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztályát.

– A kormányhivatal ütőképes, magas szaktudású gárdával dolgozik. 2016 első két hónapjában 2125 vizsgaeseményt bonyolítottak le, ami 10 százalékkal több mint az előző év azonos időszakában. A vizsgákra a képzőszerv jelentkezteti a felkészített tanulóit, így a hatósági kapacitás függvényében rendelkezésre álló még szabad vizsgaidőpontok száma a jelentkezők számától is függ. A várakozási idő az idei évben az időközben bekövetkezett jogszabály változások és a megnövekedett igények miatt is hosszabbodott. Az időpont vizsga típustól, kategóriától, vizsgahelyszíntől is függ – állt a kormányhivatal közleményében.

 


Legolvasottabb

1
Három autó ütközött össze Söréd és Magyaralmás között
2
Árokba borult egy autó a 63-ason
3
Kamion és személyautó ütközött Székesfehérvárnál
4
Halálos vonatgázolás Gárdonyban (frissítve!)
5
Fának hajtott egy személyautó Pákozd és Sukoró között
TANÁCSOK A SZAKÉRTŐKTŐL
police.hu
Így vezessünk ködben is balesetmentesen!
értékelés / 11 perce
155 ezer ügyfelet segített a NAV támogató ellenőrzése
Augusztus 31-ig 90 ezer hagyományos revíziót, és 155 ezer úgynevezett támogató jellegű ellenőrzést indított (NAV), utóbbi 11 milliárdos bevételt hozott.
Gyász
/"Küzdöttél, de már nem lehet, a csönd ölel át és a szeretet. Csak az hal meg, akit elfelejtenek, örökké él, akit nagyon szerettek."/ Mély fájdalommal tudatjuk, hogy *KÁLMÁN JÓZSEFNÉ * *született Horváth Erzsébet* fáradhatatlannak tűnő, drága jó szíve, életének 88. évében örökre megpihent. Temetése 2017. október 26-án, csütörtökön 14 órakor lesz a Béla úti temetőben. Köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, gyászunkban együttérzéssel osztoznak. A gyászoló család
/"Annyira akartam élni, betegséget legyőzni, búcsúztam volna tőletek, de erőm nem engedett, így búcsú nélkül, szívetekben tovább élhetek."/ Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy *TÓTH SÁNDORNÉ* *gyúrói lakos* életének 79. évében váratlanul elhunyt. Temetése 2017. október 25-én 16 órakor a gyúrói evangélikus temetőben lesz. Gyászoló család
Fájdalommal tudatjuk, hogy édesanyánk, *özv. BALOGH JÓZSEFNÉ szül. Jankovics Lídia* szíve, türelemmel viselt hosszú betegség után, életének 84. évében megpihent. Temetése 2017. október 25-én, szerdán 16 órakor lesz az abai református temetőben. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik a temetésen részt vesznek és gyászunkban osztoznak. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy *SZABÓ TIBOR* *ny. mk. alez.* 67 éves korában elhunyt. Temetése - katonai tiszteletadás mellett - 2017. október 25-én 13.30-kor a székesfehérvári Béla úti temetőben lesz. Köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, gyászunkban osztoznak. A gyászoló család
Kék hírek / 12 perce
Újabb ittas sofőrt kapcsoltak le
police.hu
helyi legendák / 18 perce
Tényleg szerencsét hoz Kati néni orra?
Horváth Csilla
Közmeghallgatás / 48 perce
Hajléktalanok, parkolás, no meg némi szövetkezeti elszámolás
Házi Péter
nomophobia / 58 perce
Megváltoztatja az életünket a mesterséges intelligencia?
Emlékév / 1 órája
Fényjátékkal tisztelegtek Cardiffban Arany János előtt
Amerikai Nagydíj / 1 órája
Hamilton indul az élről, Vettel a második