Hírek

2006.08.02. 02:29

Sok az egyéni kívánság, de a többség igénye dönt

Székesfehérvár - Múlt héten az Alba Volán Zrt. vezető szakembereit kérdezhették olvasóink a tömegközlekedésről. A vendégek - ahogy mondani szokás - kaptak hideget-meleget, problémákról, de kedvező változásokról is beszámoltak olvasóink.

Mórocz Zsolt

Az erre kiszabott két órában rekordmennyiségű kérdés érkezett. A társaság első embere ezt megelőzően korrekcióval élt a vele megjelent interjúval kapcsolatban, amelyben tévesen jelent meg a palotavárosi buszjáratok kérdése. Szeptember elsejétől a régóta várt palotavárosi járatok két rövid autóbusszal megindulnak, s ezek a minden hétköznapon közlekedő autóbuszok fogják lebonyolítani az éjszakai közlekedést menetrend szerint. E járatok szombat és vasárnap hajnalban, az előző este és éjszaka szórakozókat szállíthatják majd haza.

Egy seregélyesi hölgy a faluja felé közlekedő buszjáratok esetleges sűrítéséről érdeklődött. Mint mondja, délután csak kevés számú busszal tud eljutni a megyeszékhelyre, főleg a hétvégén. Mivel a színháznál dolgozik, az esti előadás után nem éri el az utolsó buszt, így a hazajutása is akadályozott.

- A seregélyesi közlekedést nemrégiben egy helyi autóbusszal is kisegítettük, amely a távolabbról érkező járatok zsúfoltságán kíván enyhíteni - válaszolt Nagy Zoltán. - Mint tapasztalhattuk, a hétvégeken kevesebb az utas, más vonalakon is, így a járatsűrítést cégünk nem tervezi. Az esti járatsűrűséggel a 22 órakor végző műszakosok hazajutását szolgáljuk ki, a további bővítés - kizárólag egyéni kéréseknek eleget téve - nem lenne rentábilis.

Ezzel választ adott arra a sokak által feltett kérdésre is, miért indulnak a városközpontból 22.30-kor egyszerre a külterületek felé?

Előbbi olvasónk még egy, szintén visszatérő kérdést is feltett miért nem állnak meg a távolsági buszok egy adott településen több helyen is - a faluközponton kívül?

- A távolsági utasok érdekében községenként általában egy központi megállóhely van. Ha több helyen is megállnának ezek a buszok, nem lehetne tartani a menetrendet és a távolsági utasok érdekét sértenénk - adta meg a választ a személyforgalmi igazgató.

Több felvetés érkezett a megyei kórházhoz való eljutással kapcsolatban. A telefonáló egyike szerint nem nagy kérés, hogy öregként, betegként ne kelljen átszállásokkal megközelíteni a rendelőintézetet. Kifogásolta a 30-as jelű járat megszüntetését is. Mint a szakember válaszul elmondta, éppen az ide igyekvők megkérdezése után alakították ki így a járatrendet, hiszen az érintettek akkor úgy nyilatkoztak, inkább a belváros jobb elérésére lenne igényük. Az útvonalmódosítást lakossági fórumot követően hajtották végre. Tóth István megoldásként további alacsonypadlós autóbuszok őszi forgalomba állítására hívta fel a telefonáló idős hölgy figyelmét ezeket ugyanis kifejezetten a nehezen mozgó idősek, betegek kényelme miatt közlekedtetik a már működőkön kívül. Így igaz, hogy mindenhonnan mindenhová egy busszal nem lehet eljutni, de az átszállások kényelmesebbé válnak.

Maroshegyről telefonált az a hölgy, aki a 11-es járat körjárattá való alakításáról érdeklődött. E téma több telefonálónkat is érdekelte, valamennyien a közeli hipermarkethez való könnyebb eljutás miatt tartanák szükségesnek a járatsűrítést a 11-es, 12-es, 15-ös autóbuszok esetében. Közvetlen járatot Maroshegyről az Alba Volán nem indít a közeli jövőben, ehhez ugyanis - hiába merült már fel többször a téma - egy teljesen új vonalvezetésben kellene gondolkodniuk. A menetrendet egyébként az egész városra vonatkozóan mindenkor úgy készítik el, hogy valamennyi városrészből elérhető legyen valamelyik jelentős bevásárlóközpont - mondta el Tóth István. A menetrend kialakításnál próbálnak odafigyelni, hogy az átszállásokra lehetőség szerint ne kelljen sokat várni. Ha a 11-es busz a nagyáruházig közlekedne, a rengeteg vásárló miatt a Rádiótelepen felszállni kívánó utasok már egyáltalán nem férnének fel az autóbuszokra. A 11-es és 15-ös járatok lehetséges összekötése másokat is érdekelt, ám ez nem megvalósítható, hiszen utóbbi buszjárat nem egész nap, hanem a reggeli és délutáni műszakváltásokhoz igazodva, a környékbeli multicégeket kiszolgálva működik.

Egy olvasónk azt a problémát jelezte, hogy iskolai időszakban az autóbuszok késése miatt gyermeke igazolatlan órát kapott. Csórról bejárva ugyanis az iskolája felé menő helyi buszt már nem éri el. Kérdésére, hogy ilyen esetben mit lehet tenni, Nagy Zoltán úgy reagált, hogy igazolásokat főleg a helyközi járatok késése esetén (ha ez 15 perc, vagy annál több) és inkább a téli időszakban szoktak kiadni a diákoknak. A végállomáson lehet kérni ezeket.

Idősebb olvasóink közül többeket érdekelt az, hogy a temetők felé a nyári időszakban 18 óra után is nagyobb járatsűrűség legyen. A már beállított rend átalakítására nincs lehetőség a jelenlegi utasforgalom mellett, de Tóth István ígéretet tett, hogy átvizsgálják majd a tartós meleg időszakok miatt keletkezett új igényeket, bár hozzátette változtatások csak a korábbi állapot rovására történhetnek.

A bicskei térségben élő olvasóink egyike arról érdeklődött, miért szüntette meg az Alba Volán a helybeni bérletváltási lehetőséget? Miután társaságuknak sajnálatosan vissza kellett vonulniuk a területről, így nem maradhatott a teljes műszaki időben üzemeltetett forgalmi iroda sem, adta meg a választ Nagy Zoltán. Ennek ellenére a bérletváltási időszakban egy dolgozójuk még rendelkezésre áll e feladatra. A telefonáló azt nehezményezte, hogy az autóbuszon nem minden esetben tudott bérletet váltani, mert a jármű vezetőjénél nem volt megfelelő mennyiség. Mivel előírás e bérletek megléte a gépkocsivezetőknél, a személyforgalmi igazgató ígéretet tett, hogy munkatársaikat jobban felszerelik majd bérletekkel. Egyúttal a panaszos figyelmébe ajánlotta a csipkártyás rendszert, amely kiküszöbölheti e problémát, s a sorbanállás is elkerülhető. Telefonálónk nem hallott róla, hogy a csipkártya július 1-jétől folyamatosan kiváltható Székesfehérváron és Móron, egy erre a célra kialakított légkondicionált helyiségben.

A csipkártya ugyan csak nemrég került be a köztudatba, de érezhetően érdekli az utazókat az új, modern lehetőség. Egy, a Vértes Volánnal utazó olvasónk is telefonált a csipkártyával kapcsolatban, bár rossz tapasztalata, hogy az Alba Volános kártyákat a társaság nem fogadja el. Mint Nagy Zoltán elmondta, remélhetően már megszűnt a probléma, a társvállalatokkal egyeztettek. Akik hasonló problémával találkoznak, a kártya kiváltásánál kapott, hamisításvédelemmel ellátott nyugtával igazolhatják a befizetésüket. A közszolgálati szerződés értelmében bármely társvállalat járatán kötelesek elfogadni a gépkocsivezetők a csipkártyákat. Mint Tóth István hozzátette, mivel az új rendszert az országban először társaságuk vezeti be, elvétve előfordulhat, hogy egyes járatok üzemeltetői még nem értesültek róla, ám, ha a vitás helyzetben mégis kifizettetik az utazás árát a panaszossal, az Alba Volán visszatéríti ezt az összeget. Egyébként a minél előbbi csipkártya megszemélyesítésre biztatják az utazóközönséget, ugyanis 2007-től már csak ezzel lehet majd bérletesként utazni a járatokon. Mivel januárig a mintegy 20 ezer , Székesfehérvár és Mór agglomerációhoz tartozó bérletesnek regisztrálnia kell, a júliusi-augusztusi hetek még kényelmesen felhasználhatóak erre, ám ősztől már kellemetlen sorbanállásokra készületnek a később eszmélők. A csipkártyás rendszer bejáratott működése lehet majd a megoldása annak, egy másik olvasónk által feltett kérdésnek, hogy lesznek-e esetleg délelőtti közlekedésre alkalmas bérletek, vagy napijegyek.

Olvasóinkat az is érdekelte, hogy a távolsági buszok elején látható digitális kijelzők miért tűntek el? Mint Nagy Zoltán elmondta, ennek technikai oka van. A közlekedési felügyelet ugyanis piros színűnek értékelte az amúgy narancsszínre kódolt feliratokat, s így a megyében letiltotta ezeket. Az Alba Volán felülvizsgáltatta a berendezéseket azok gyártójával, s már előkészületben van, hogy a piros kijelzőt zöldre cseréljék. Ezek az utolsó negyedévben már megjelenhetnek a buszok elején. Egy másik telefonáló a buszok elejéről a honnan-hová feliratokat hiányolta. Ezeknek a jelzéseknek a buszon jól láthatóan ott kell lenniük, válaszolta a szakember, hozzátéve buszvezetőiknél megerősítik ennek fontosságát.

Kajászón lakó olvasónk a Válból Baracskáig közlekedő járatokat szeretné jobban a vasúti közlekedéshez igazíttatni. Azt tapasztalta ugyanis, hogy mire a vonattal beér az állomásra, a busza már sok esetben elment. Nagy Zoltán elmondta, a MÁV Rt.-vel minden évben egyeztetnek, ám a vonatok megnövekedett járatsűrűsége miatt lehetetlenség autóbuszt hozzárendelni minden érkező vonathoz. Ez esetben is a többség igényét veszik figyelembe a menetrend kialakításánál, hagyatkozva a polgármesteri hivatal előzetes igényfelmérésére.

Az Öreghegyen lakó egyik olvasónk szerint a 24-es délelőtti közlekedését kellene kiegyenlítettebbé tenni, egy órán belül jobban elosztani. Mivel több hasonló kérdés is felmerült különböző jelű járatokról, a szakemberek összefoglalva elmondták a külső területekről induló járatok menetrendjét össze kell hangolni a közös szakaszon járó egyéb autóbuszokéval, hogy elkerüljék a járattorlódást. Olvasónk azt javasolta, a külső családi házas övezetben élők érdekében hosszabbítsa meg a társaság a 26A-s és a 32-es busz vonalát, a Nagyszombati útra kiterjesztve. Ám ennek akadálya az, hogy a Nagyszombati út nem rendelkezik kellő alapozással a nehéz, csuklós buszok közlekedtetéséhez. Az ottani lakosok éppen a békésebb családi környezetért helyeztettek el az úton fekvőrendőröket. Kedvező változást hozhat viszont az ősz folyamán tervezett, kisebb tengelyterhelésű autóbuszok beszerzése, amelyekkel az éjszakai közlekedést valósítja meg a cég, s ezek a járatok a Nagyszombati úton is áthaladhatának a tervek szerint.

Közkeletű problémája a közlekedőknek, hogy nem szállhatnak fel a vidékről jövő buszokra, azok városi szakaszain. A Volán azonban nem tervez e téren változtatásokat. A helyi és a helyközi közlekedésért való felelősségvállalás 1989 után vált teljesen ketté, a helyközi tarifamegállapítása pénzügyminisztériumi jog, így a két tarifakör nem olvasztható össze. A helyi bérletekkel továbbra sem lehet felszállni a helyközi járatok városi szakaszaira, csak ha az utas megfizeti annak díját.

Pátkai olvasó vetette fel, lesz-e változás szeptembertől a faluból Fehérvárra történő közlekedésben? Hiszen az osztályösszevonások miatt akkortól sokkal több gyerek fog bejárni a városi intézményekbe. Nagy Zoltán elmondta, a problémát ismerik, a faluvezetéssel tárgyaltak, szeptembertől rásegítő járattal próbálják megoldani a helyzetet, tehát a meglévő mellett - egy időben - még egy autóbusz indul majd a város felé.

Csalán élő olvasónk az ottani buszforduló kiépítését és az autóbusz-közlekedés megindulását sürgetné. Mivel a buszforduló még nem készült el, a szakemberek az utóbbi időpontjára nem tudtak ígéretet tenni. Ám az arra haladó, több mint 40 helyközi járat szerintük színvonalasabb szolgáltatást nyújt, mint egy, esetleg óránként induló helyi járat. Olvasónk kifogásolta a buszvezetők némelyikének hozzáállását is, ezzel kapcsolatban a vállalat vezérigazgatója elmondta az ilyen panaszokat megelőzendő munkatársaikat folyamatosan figyelmeztetik az udvarias utaskiszolgálásra, az odafigyelés fontosságára.

Munkája miatt az utóbbi időben többször utazott Szegedre az az olvasónk, aki a távolsági járatra panaszkodott - a hosszú és meleg utat klíma és függöny nélküli buszon volt kénytelen megtenni. Tóth István elmondta az Alba Volán elsődleges feladata a helyi és a helyközi közlekedés lebonyolítása, ezért az utóbbi tíz évben elsősorban e területeken végeztek fejlesztéseket. A harmadik helyre csúszott távolsági közlekedésre kevesebb jutott. Ezért nem jár még minden területre a kor követelményeinek megfelelő, színvonalas autóbusz. Ilyen probléma esetén érdemes fontolóra venni a társtársaságok kínálta, magasabb komfortfokozatú autóbuszok igénybevételét.

A két óra rövidnek bizonyult valamennyi kérdés megválaszolására, ezért egy következő alkalommal Nagy Zoltán Czifra Gyula, a társaság menetrendi csoportvezetője társaságában hívta vissza szerkesztőségünkből a kérdezőket. Egy maroshegyi olvasónk a hétvégi menetrend apróbb kiigazítását javasolta. Felvetésére válaszolva a személyforgalmi igazgató elmondta a módosításhoz a fehérvári önkormányzat közgyűlésének hozzájárulása kell. A szeptember elsejétől esedékes változtatások listáját az Alba Volán már továbbította, de megpróbálják akceptálni ezt az ötperces módosításra szóló kérést is.

Egy úrhidai olvasónk azt panaszolta fel, hogy túl ritkák hétvégén a fehérvári járatok. A hétvégén az utas is kevesebb - hangzott a felelet. A menetrend módosításában partner a megye autóbuszközlekedési vállalata, ám a változtatásnak csak akkor van értelme, ha az széles körű megegyezésen alapul. A járatsűrítésre a jelenlegi helyzetben nincsen pénz - Nagy Zoltán eme felelete több kérdezőnek is válaszul szolgált.

Egy fehérvári telefonáló a vasútállomásról hiányolta az autóbusz-menetrendet, s felvetette jó volna, ha a Zichy ligettől is lenne közvetlen járat a Piac térre.

A tájékoztató tábla ötletét köszönettel fogadták az illetékesek. A másik felvetésre adott válaszból az is kiderült a távolsági járatokkal is eljuthatnak a Pic térre az említett utasok.

Egy másik olvasónk megfelelőnek tartja a menetrendet, azzal azonban nem ért egyet, hogy a régi fehérvári buszpályaudvar várócsarnoka annak lebontása után is megmarad. Szerinte nem szabad belenyugodni a műemléki hatóság döntésébe, mert - mint mondta - az óriási tyúkketrec túlságosan csúf. Ugyanő kifogásolta azt is, hogy nem teljesen egységes a helyi járatokon a karosszéria színezése.

Egy telefonáló igazat adott az Alba Volánnak abban, hogy a végállomásokon az utasoknak el kell hagyni az autóbuszt. Nagy Zoltán magyarázatként elmondta ennek az az oka, hogy a sofőrnek is szüksége van a pár perc szünetre. A jegy egyébként is csak a végállomásig szól.

Tóth István a felmerült panaszokat összegezve ígéretet tett hamarosan tüzetesen átvizsgálják Fehérvár tömegközlekedését, a menetrendeket, hogy mely pontokon lehetséges egyszerűbb megoldásokat alkalmazni, ehhez azonban türelmet kért, hiszen egyszerre minden kérést nem tudnak górcső alá venni.

Egy seregélyesi hölgy a faluja felé közlekedő buszjáratok esetleges sűrítéséről érdeklődött. Mint mondja, délután csak kevés számú busszal tud eljutni a megyeszékhelyre, főleg a hétvégén. Mivel a színháznál dolgozik, az esti előadás után nem éri el az utolsó buszt, így a hazajutása is akadályozott.

- A seregélyesi közlekedést nemrégiben egy helyi autóbusszal is kisegítettük, amely a távolabbról érkező járatok zsúfoltságán kíván enyhíteni - válaszolt Nagy Zoltán. - Mint tapasztalhattuk, a hétvégeken kevesebb az utas, más vonalakon is, így a járatsűrítést cégünk nem tervezi. Az esti járatsűrűséggel a 22 órakor végző műszakosok hazajutását szolgáljuk ki, a további bővítés - kizárólag egyéni kéréseknek eleget téve - nem lenne rentábilis.

Ezzel választ adott arra a sokak által feltett kérdésre is, miért indulnak a városközpontból 22.30-kor egysze

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!