Hírek

2015.02.16. 13:57

A várólistákon és a sürgősségi osztályon is sok a beteg

Székesfehérvár – Sok a beteg – a várólistákon és a sürgősségi osztályon is. A fehérvári kórházban most a legrégebben operációra várakozó pácienseket hívják be.

S. Töttő Rita

Úgy tűnik, heteken, hónapokon belül műtőasztalra kerülhetnek azok a betegek, akik hosszú hónapok óta vagy akár egy éve várnak a székesfehérvári kórházban operációra. Ehhez a kormány biztosít plusz forrást, s terv az, hogy az év végéig a várólistás műtétek jelentős részét, akár kétharmadát is elvégezzék a kórházakban. A Tavaly év végén egymilliárd forint jutott erre a célra az intézményeknek, de Zombor Gábor szakállamtitkár egyik nyilatkozatában kifejtette, hogy további 5 milliárd forintot fordítanak idén erre a célra. A Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház már mindkét forrásból kapott, árulta el a feol.hu-nak Csernavölgyi István főigazgató, aki hozzátette azt is: az 5 milliárdos tétel fehérvári intézményre eső keretéből több mint ötven várólistás operációt tudnak most elvégezni. A leginkább elhúzódó operációk közé tartozik a sérv- és a protézisműtétek, a hemodinamika (szívkatéter műtét), a szemészeti, valamint a lágyéksérv műtétek. Vannak betegek, akiknek több mint egy évet kellene várniuk a műtétjükre – a legrégebben várakozókat most felkeresik és időpontot egyeztetnek velük.

- Számos oka van annak, ha egy műtétre sokat kell várni. A székesfehérvári kórházban azoknak az operációknak nagy a várólistájuk, amelyeknél nagy betegigény jelentkezik. Azaz nagyon sokan szeretnék itt elvégeztetni bizonyos műtétjeiket, s ez mindenképpen jelentős torlódást, várólistát eredményez – magyarázta a főigazgató, s hozzátette: - Egy műtét elvégzésének térben, időben és anyagiakban is határai vannak, ezért a plusz finanszírozott várólistás operációkat várhatóan a késő délutáni órákban fogják elvégezni az orvosok, túlórában, az egyébként is betervezett műtétek után. Vagyis ezért jó a plusz pénz, hogy plusz munkával fel tudjuk gyorsítani a folyamatokat.

A műtétek költsége sok-összetevős, és bizony nem olcsó, ezért a plusz forrásból elvégezhető több mint 50 műtét infrastrukturális, diagnosztikai, humánerőforrás költségét, az operációk eszköz- és anyagigényét is ebből a támogatásból tudja csak finanszírozni a kórház.

Csernavölgyi, a feol kérdésére nem tagadta: az orvoshiány is lehet befolyásoló tényező, de a fehérvári intézményben – jelentette ki – nem kritikus mértékű a probléma. – Mégis leginkább a diagnosztikai területeket érinti a hiány – árulta el, ahogy azt is, hogy nem csak a műtétek terén tapasztalható a várólista, hanem fizikailag például a sürgősségi osztályon is. Ennek oka azonban az – hangsúlyozta -, hogy az elmúlt négy évben senkit nem küldtek el a kórházból azzal, hogy forduljanak kezelőorvosukhoz, vagy a szakrendelésekre, maximum komoly szakmai indokkal tanácsoltak tovább valakit. – Mindenkit fogadtak az orvosok, ennek köszönhetően 25 százalékkal nőtt a betegforgalom, amely a váróban is szemmel látható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!