Hírek

2010.11.04. 03:26

Sohase rázd a kisbabád!

Székesfehérvár - A gyermekbántalmazásról, annak megelőzhetőségéről rendezett térségi konferenciát az ÁNTSZ. Gyermekvédelmi szakemberek töltötték meg a nagytermet.

Móré Erzsébet

A megyei Szent György kórház Romhányi auditóriuma adott otthont a Sose rázd a kisbabádat! címet viselő tanácskozásnak, amelynek mindössze az ad szomorú aktualitást, hogy ismertté váltak a gyermekek bántalmazásával kapcsolatos friss adatok. E szerint évente harmincra tehető azoknak a gyermekeknek a száma, akik bántalmazás vagy elhanyagolás következtében halnak meg. 2008-ban a gyermekjóléti szolgálatok 197 ezer 450 veszélyeztetett gyermeket tartottak nyilván. Fizikailag bántalmaztak 3131 kicsit, érzelmi szenvedésnek volt kitéve 6079, szexuálisan pedig 283-at bántalmaztak. Fizikai elhanyagoltságban élt 15 741 gyermek, érzelmi elhanyagoltságban 13 832. A konferencián elhangzott még egy elszomorító adat: az említett esztendőben 11 205 esetben rendeltek el nyomozást családon belüli erőszaknak tekinthető bűncselekmény ügyében. A gyermekbántalmazás nyolcvan (!) százalékát egyébként családon belül követik el... A konferencián szó volt a csecsemőkorban előforduló fajtáiról - ez a megrázott gyermek szindróma , amelynek súlyos következményei lehetnek, s azokról a lelki ártalmakról is, amelyek a bántalmazott gyermekeket egész életükben kísérik, kitörölhetetlen nyomot hagynak bennük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!