Hírek

2014.07.31. 14:50

Sírokkal spekulálnak a Béla úti temetőben

Székesfehérvár - Egy, talán évtizedek óta folytatott, botrányos gyakorlatnak lehet most vége.

B. Kiss László

Nem maradt következmények nélkül az a vizsgálat, amelyet a Fejér Megyei Hírlap megkeresése nyomán folytatott le a székesfehérvári Városgondnokság a Béla úti köztemetőben működő Kegyeleti Központnál. A vizsgálat kiderítette: van olyan sírköves, aki – saját vagy közvetlen hozzátartozója révén – több mint húsz kriptahely fölött rendelkezik. A városgondnok most azt javasolja az önkormányzatnak, hogy vessen véget a kriptahelyekkel végzett spekulációnak.

Azzal kerestük meg a Városgondnokság igazgatóját, Bozai Istvánt, hogy legalább egyszer biztosan megtörtént, hogy Fehérvár legnagyobb temetőjének irodájában nem tájékoztatták arról az elhunyt hozzátartozóit, hogy – urna-, illetve sírhelyen kívül – kriptahelyet is megválhatnak. Sőt, olyat is mondtak, hogy sírhelyet csak akkor lehet megváltani, ha temetésre váró halott is van. Márpedig ez, éppen a kriptahely esetében, nem igaz.

A Béla úti temető. A Városgondnokság vezetője most kezdeményezi: kriptahelyet ne lehessen harmadik személynek tovább adni. Fotó: Molnár Artúr

Amikor aztán egy alkalmazott a sírszemle során megmutatta az elhunyt hozzátartozóinak a megváltható, koporsós sírhelyeket, elárulta, hogy kriptahelyet is vehetnének. Egy sírkövestől, kész kriptával.

Majd hosszasan ecsetelte, hogy mennyire jutányos áron dolgozik az a bizonyos sírköves. Az illető által mondottak azt a látszatot keltették, mintha kriptahelyet csak sírkövestől lehetne venni, noha ez nem igaz. Természetesen a Kegyeleti Központban megváltható kriptahely, méghozzá nem túl borsos áron. Arról nem beszélve, hogy ha kriptahelyet vesz valaki, akkor a – mondjuk – másfélmilliós családi sírboltra több árajánlatot is kérhet...

Kripta a Béla úton. Kriptahelyet a Városgondnokság Kegyeleti Központjánál lehet megváltani, csak ez nem feltétlenül derült ki.

Fotó: Molnár Artúr

A vizsgálat során kitűnt, hogy van olyan sírköves, aki – saját vagy közeli hozzátartozója révén – több mint húsz kriptahely fölött rendelkezik. A családi sírhelyek átadását ugyan nem tiltja sem törvény, sem helyi rendelet, ám az azokkal való spekuláció morálisan joggal kifogásolható – mondta el lapunknak Bozai István, – Megengedhetetlennek tartom, hogy a Kegyeleti Központ bármely alkalmazottja félrevezető információt adjon, vagy ne teljes körűen tájékoztassa az ügyfeleket.

Megengedhetetlennek tartom továbbá azt is, hogy bármely alkalmazott sírköves javára végezzen ügynöki tevékenységet, függetlenül attól, hogy azt csupán segítő szándéktól, avagy esetleg mástól vezérelve teszi – hangsúlyozta lapunknak nyilatkozva a fehérvári Városgondnokság vezetője. Bozai István arról is beszámolt, hogy – vélhetőleg – több évtizedes gyakorlatról van szó. Ennek a tisztességtelen gyakorlatnak azonban most véget kíván vetni, Ezért indítványozza, hogy Székesfehérvár Megyei Jogú Város közgyűlése hozzon olyan határozatot, miszerint a megváltott kriptahelyet ne lehessen harmadik személynek továbbadni. Azt legföljebb a Kegyeleti Központnak lehessen visszaadni. Az ügyben a személyi felelősséget is vizsgálták. Ennek következtében egy munkakört megszüntettek, két beosztott pedig figyelmeztetésben részesült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!