Hírek

2014.09.02. 16:30

Seuso: 6 szenzációs műkincs érkezik rövidesen Székesfehérvárra

Székesfehérvár - Javában dolgoznak a Szent István Király Múzeum Fő utcai épületében, hiszen mindennek a legnagyobb rendben kell lennie az októberi megnyitóig.

Tihanyi Tamás

Ami amúgy is szükséges volt, azt most a kiállítás miatt soron kívül elvégzik: a város állja a felújítás költségeit

Hat szenzációs műkincs érkezik rövidesen Székesfehérvárra, hogy felidézze a késő római kort ott, ahonnan a leletek minden bizonnyal elszármaztak véres és kalandos útjukra annak idején. A Szent István Király Múzeum rendháznak is nevezett épülete elé az őszi hónapokban várhatóan hosszú sorokban érkeznek majd a kíváncsi látogatók. Mindazok, akik részesei akarnak lenni a Seuso-kincs hazatérésének, hiszen az ezüst leletegyüttes sok szállal kötődik Fejér megyéhez. Az intézkedések természetesen szigorúak, hiszen a biztonság nagyon fontos szempont lesz ennél a kiállításnál.

A Szent István Király Múzeum Fő utcai épületében már napok óta dolgoznak. A legfontosabb cél most már az, hogy minden a legnagyobb rendben legyen az októberi megnyitón.

– Festik az épület folyosóját az előterét, és az első emeleti feljárót. Erre a munkára már egyébként is nagy szükségünk volt, hiszen meglehetősen régen történt ilyen felújítás: talán csak az 1992-es állandó régészeti kiállítás megnyitása előtt – kalauzolta lapunk munkatársait tegnap Nádorfi Gabriella régész.

– Újjászületett udvarunk felől nyitunk egy olyan ajtót, ahonnan közvetlenül az utcáról léphetnek majd az épületbe mindazok, akik a Seuso-kincsre kíváncsiak. Beépítünk a folyosóra egy üvegajtót is, amely lezárja a múzeum épületének további területét. A jövő évre tervezett beruházást a város a kiállítás miatt tette sürgőssé. A legfontosabb munka a díszteremben folyik, hiszen oda kerül majd a Seuso-kincs hat darabja. – Ott a biztonság érdekében mindent a legkorszerűbb módon kell kialakítani. A dísztermet és az egész épületet kamerák és mozgásérzékelők figyelik majd, a szakemberek riasztóberendezést telepítenek. De a műkincseket védik azok a különleges, lövedékálló vitrinek is, amelyeket jelenleg készítenek. Mindezt az épületben személyes védelem, azaz fegyveres őrzés egészíti kiHat tárgy érkezik tehát, így hat vitrint helyeznek el a díszteremben. Ezek helye már adott, az ablakokhoz közel állítják fel őket. A díszterem központjában a Pelso-tál lesz látható, hiszen az kötődik a legjobban Fejér megyéhez, azaz Szabadbattyánhoz, Polgárdihoz, Kőszárhegyhez. Mellette lesz majd a geometrikus és a kézmosó tál. Körbejárható vitrinbe kerül az illatszeres szelence, a geometrikus és a dionysos kancsó.

– Két tárgyat nem hozunk le: a rézüst olyan rossz állapotban van, hogy a szállítást már nem szabad vállalni. Lemondtunk egy geometrikus kancsó bemutatásáról is, ugyancsak annak állapota miatt. Szerettük volna, hogy itt legyen az 1878-ban Polgárdiban megtalált ezüst quadripus, de a kincset éppen restaurálják. Ezért ezeket a tárgyakat fényképek helyettesítik majd a kiállítótérben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!