Hírek

2014.01.08. 17:10

Segítségre szorulnak Dominik szülei

Varga Dominikról, a „rongybabáról” már írtuk. A beteg kisfiú szülei ismét nehéz helyzetbe vannak.

B. Kiss László

A hipotóniás kisfiúról már írtunk májusban. A 2008-as születésű gyermek nyelési nehézséggel is küzd. Emiatt maradt ki a speciális fehérárvári intézetből, ahová pedig hat éves koráig járhatott volna. Mindkét szülő dolgozik, a lakótelepi lakásra fölvett hitel miatt nem maradhat otthon egyikük sem. Így a nyáron a nagyszülők vigyáztak a kisfiúra. Ősztől aztán felhordták Dominiket egy fővárosi intézetbe. Elég körülményes volt a vonatozás a 14 kilós gyerekkel, aki nem tud lábra állni. Karácsony előtt azonban az intézmény felmondta a szerződést – mesélték lapunknak a szülők. Dominiknek a felügyeleten túl fejlesztésre lenne szüksége, hiszen nem reménytelen eset.

Dominik normális lefolyású terhesség után, a 39. hétre született. Három kiló huszonöt dekát nyomott, hosszabb volt ötven centivel. Néhány hónapos volt, amikor az első kivizsgálásra elküldték, mert nem tartotta a fejét. Végül hipotóniát, izomtónus gyengeséget diagnosztizáltak nála. Ezért ma, öt és fél évesen is olyan, mint a rongybaba. Nem tud járni, ülni, csak ha megtámasztják. Ráadásul Dominiknek hörgőszűkülete van, emiatt nem egyszerű az etetése. A szülők azonban hallani sem akarnak a gyomorszondáról. Mindezek ellenére a kisfiúból miként egy orvos fogalmazott lehet még közepes ember . Bár nem beszél, édesanyja szerint mindenre figyel és sokat megért.

Amikor náluk jártam, ezt én is így érzékeltem. Dominik kedves kisfiú. Amikor az édesanyja ölében odaültek a fényképezőgép elé bátran belemosolygott a kamerába, még csak biztatni sem kellett rá.

A szülők úgy érzik, minden tőlük telhetőt megtesznek, de ez, sajnos, kevés. Változatlanul úgy érzik, magukra vannak hagynak. Lapunk révén remélnek hát segítséget elsősorban Dominik felügyeletét, elhelyezését, illetve fejlesztését illetően.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!