Hírek

2006.02.20. 13:30

Segítséget kérnének a franciák és az olaszok

Brüsszel (MTI/AFP) - A francia és az olasz mezõgazdasági miniszter az országa baromfitermelõknek nyújtandó támogatás növelése érdekében keresi fel Brüsszelt.

Mórocz Zsolt

Dominique Bussereau francia miniszter szerint a madárinfluenza okán várható fogyasztáscsökkenés kárainak kivédésére keresik a megoldást, "az ágazatnak nyújtandó támogatás ügyében" utazunk az EU központjába, az agrárminiszterek tanácskozására.

rn

Olasz kollégája, Gianni Alemenno elmondta, hogy a csökkenõ baromfieladások miatt a csirketenyésztõknek nyújtandó állami segítség engedélyezését fogja kérni. Az európai baromfitenyésztõknek komoly károkkal kell számolniuk a madárinfluenza miatt. A nagyfogyasztó Olaszországban például az elmúlt hetekben 35 százalékkal visszaesett a fogyasztás, 40 százalékkal mérséklõdött az ár, s legalább 30 ezer ember vesztette el állását az ágazatban.

rn

Mindeközben az uniónak - a szarvasmarha-tenyésztõkkel ellentétben - gyakorlatilag nincs pénzügyi kerete a baromfitenyésztõk számára a piac összeomlása esetére. Az olasz baromfitartók piaci helyzetének javítása végett a múlt héten a fagyasztott baromfi esetében 100 kilogrammonként 30 euróra emelték az exporttámogatást a korábbi 26 euróról.

rn

Franciaországban lassú csökkenés tapasztalható a csirkefogyasztásban, a madárinfluenzára visszavezethetõ fogyasztáscsökkenés mértékérõl egyelõre nem tettek közzé hivatalos adatot.

rn

Franciaországban minden más EU-tagországnál nagyobb értékû a baromfiüzlet: éves forgalma 6 milliárd euró, a termelés 1,9 millió tonna, a fele a csirkehús, a baromfiállomány 275 milliós, az exportérték egymilliárd euró körüli.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!