Hírek

2015.03.23. 17:25

Emberfeletti munka, alacsony bér, lecsúszás - az egészségügy is beteg

Nyílt levélben sürget azonnali megoldásokat a hazai egészségügy tarthatatlan helyzetében a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK). A szervezet szombati nagygyűlésére száznyolcvanan mentek el csak Fehérvárról.

Klecska Ernő

A Syma csarnokban szombaton közel háromezer ember részvételével megtartott nagygyűlésen elhangzott: a közel százezer egészségügyi ellátást végző, magasan képzett szakdolgozó helyzete egyre aggasztóbb. Megélhetésükért küzdenek, ennek ellenére,nap mint nap a betegágyak mellé állnak. Utánpótlásuk rendkívül kritikus.

A szervezet felhívása szerint az egészségügyi szakdolgozók számára kidolgozott életpálya modell nélkül – már rövid távon – sem garantálható a biztonságos betegellátás! Hiányoznak a hatékony intézkedések a pályán lévők megtartására, a munkabérek tekintetében egyre nagyobb a leszakadás más ágazatokhoz képest. Az adatok sokkolóak: az egészségügyi szakdolgozók közel 70 százaléka él a garantált bérminimum összegéből, ami a minimálbérnél csak 10 százalékkal magasabb! Az illetményen felül adható juttatások évek óta eltűntek a rendszerből. Napjainkra az egészségügyi szakdolgozók a középosztály helyett már a leszakadó, „elszegényedő” réteghez tartoznak. A rendkívül nehéz munkakörülmények fizikailag és szellemileg is nehezítik a napi munkavégzést. Elfogadhatatlan, hogy egy ápoló 40 beteget lásson el egyedül, vagy másodmagával, számos esetben nem megfelelő szakképzettséggel a napi munkája során! Hiányoznak a munkánkat és a betegek komfortját biztosító ápolást segítő eszközök – áll a kamara felhívásában.

A szakdolgozók, akik közül egyre többen mennek ki – főleg a megélhetési nehézségek miatt – külföldre, 12 pontban sorolták a kormányzathoz és a társadalomhoz címzett követelésüket. Első helyen ágazati stratégiát sürgetnek az egészségügyi szakdolgozók élet- és munkakörülményéinek javítására. Szorgalmazzák a szakdolgozói életpálya modell azonnali bevezetését, a bértárgyalás azonnali megkezdését és szektor semleges megvalósítását, az 50 ezer forintos havi alapilletmény emelését, a változó bérek, a már rendezett alapilletmény szerinti bérszámfejtését, a szakdolgozók közösségi közlekedésének támogatását, cafetéria rendszerének bevezetését, védő- és munkaruhát, munkacipőt, nővérszállók létesítését, felújítását, a szakdolgozói hatáskörök tisztázását nemzeti szinten és méltó ellentételezését, ágazati stratégiát a hiányszakmák felszámolását e területen, az ápolásügy képviseletének megerősítését az Egészségügyért Felelős Államtitkárság struktúrájában!

A remény szalagjával fehér köpenyünkön adtunk hangot követeléseinknek, melyeket pontokba szedve Balogh Zoltán, a MESZK elnöke átadott Zombor Gábor egészségügyi államtitkár részére – tájékoztatott Bokorné Sike Erika, a Fejér megyei területi szervezet elnöke. A szakdolgozókat a másik nagy szakmai szervezet, az orvosi kamara elnöke levélben biztosította támogatásáról, a két kamara fő célja ugyanaz, a biztonságos betegellátás, amelyhez felkészült, lelkiismeretes és képzett szakemberekre van szükség – tette hozzá.

Címkék#munka

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!