Hírek

2011.03.24. 04:22

Sárkeresztes - a johanniták földjén

Sárkeresztes Az elmúlt egy évtizedben igen sokat fejlődött, változott Sárkeresztes. A falu azonban nem akarja túlnőni magát, szeretne nyugodt, vonzó településnek megmaradni.

Házi Péter

Sárkeresztes, pontosabban Keresztes a nevét a fehérvári johannita, azaz keresztes lovagokról kapta, ugyanis ezt a területet  ők birtokolták a középkorban. A megyei és járási közigazgatás idején a fehérvári járás  neve a múlt századig Sármelléki járás volt, innen kapta a "sár" előtagot a falu neve. A sár szó egyébként ma már semmilyen módon nem jellemző a községre, az elmúlt évtized fejlesztései nyomán gyönyörű házakat építettek itt az elsősorban a megyeszékhelyről érkező betelepülők, rendezett porták, udvarok követik egymást.
A gyönyörű  tavaszi időben  a legszebb arcát mutatja Sárkeresztes annak, aki hajlandó  letérni a 81-es főútról a települést jelző táblánál: Az óvoda minden földi jóval felszerelt lejtős kertjében éppen kint játszanak a kisgyerekek,  Ketskésné Bebesy Zsuzsanna óvodavezető pedig büszkén kalauzol végig az intézményen. A hat óvónő szárnyai alatt hatvan kisgyermek nevelkedik - itt ideális körülmények között. A füves udvart  automata öntözővel látták el és jó időben a medencében is lubickolhatnak a  lurkók. Az  ovisokat hetente viszik a móri uszodába, néptánctanár segíti a fejlődésüket, sőt, újabban zenetanár is jár hozzájuk.


A  településen nagyjából  hatvan alsótagozatos korú gyermek van, egy részük azonban a   megyeszékhelyen tanul, így jelenleg negyven-negyvenöt diák  jár a helyi iskolába. Ebből adódóan az államtól kapott normatíva  nem fedezi az intézmény fenntartását, amihez így  jelentős összeget kell a településnek évről évre önerőből hozzátennie. Pedig a tíz-tizenkét fős osztály nagy előnyökkel jár, a kis létszámnak köszönhetően az egyéni igényekre szabott fejlesztés gyakorlatilag már az órán megvalósul, hiszen  a  tanítóknak van idejük külön  segíteni az esetleg lemaradó kisdiáknak.  A négy jól felszerelt tanteremben első és negyedik osztály között zajlik az oktatás, a felsősök a fehérvári Rákóczi Ferenc Általános Iskolába járnak busszal.
Sárkeresztes legnagyobb fejlesztése kétségkívül a zöldmezős beruházásban épült,  négyszáz négyzetméteres  egészségház. A százmilliós beruházáshoz az önkormányzatnak negyven milliós önrészt kellett előteremteni: - Spóroltunk, így nem kellett kölcsönt felvennünk az építkezéshez - mondja  Németh Mária alpolgármester, akitől  megtudjuk, házi- és gyermekorvos, sőt fogorvos is rendel itt,  a kisgyermekeset védőnő segíti,  és  gyógyszertár is van. A reumatológus minden nap elérhető   az egészségházban, így buszozni sem kell a kezelések érdekében. De ha már a közlekedésnél tartunk, Fehérvárra napi hatvan-hetven busz megy Sárkeresztes érintésével, így a helyiek nem azt mondják, hogy megyek a hétharmincas buszra, hanem csak annyit, majd jön valami...
Más települések  megirigyelhetnék az itt működő vállalkozások számát, amely több, mint százra tehető, a cégek iparűzési adója jelentősen hozzájárult a fejlődéshez, amit a falu képe mutat. A legnagyobb munkaadó az egykori téesz utódjaként működő mezőgazdasági zrt., amely - mint Gesztesi Tamás önkormányzati képviselő, egyben a cég vezérigazgatója mondja - jelentős fejlesztéseket hajtott végre az elmúlt időszakban. Felújították a szarvasmarha telepet, új fejőházat is létrehoztak. Szeretnék a falu közepéről kitelepíteni  a szárítót, ami érthetően zavarja a helyieket, a remények szerint erre szeptemberben sor kerülhet. Sárkeresztes másik nagy vágya egy, Fehérvár irányában létesítendő ipari park, amihez befektetőket keresnek.

 

OLDALTÖRÉS: Megduplázódott a falu lélekszáma

 

 

 

Megduplázódott a falu lélekszáma

- Székesfehérvár közelsége nagyon sok szempontból előny, más szempontból azonban hátrány: a 81-es főúton pár perc alatt  bent vagyunk a városban, hamarabb, mint amennyi idő alatt Fehérvár egyes részeiből el lehet jutni a központba - vázolja Sárkeresztes helyzetét Krähling János polgármester, aki  az  1999-es, időközi választáson elért sikere óta vezeti a közel 1600 lelkes települést.

 


Teszi ezt nem kevés eredménnyel, hiszen hét éve -  Iszkaszentgyörgy, Moha, Magyaralmás és Sárkeresztes összefogásával  - befejeződött  a szennyvízcsatornázás, százmillió forintos beruházással elkészült egy valóban 21. századi egészségház, fejlődik az óvoda, szinte minden utca aszfaltos, még a szőlőhegyre vezető is! A fejlődés legbeszédesebb jelei azonban mégiscsak  a szinte a földből kinövő új utcák, amelyeken igényes lakóházakat építettek az elsősorban Fehérvárról ide települők: -  A magánkézben lévő  építési telkek szinte teljesen elfogytak, ezért évekkel ezelőtt 23 új, összközműves telket parcelláztunk ki, ezek  egy év alatt elkeltek! Ezt követően újabb telkeket alakítottunk ki a Petőfi utca végében, ám a válság egy kicsit keresztbetett az elképzeléseinknek, ennek ellenére már  itt is vannak új házak - mondja a polgármester, aki a jövő legfontosabb feladatai között négy  dolgot említ: A hatvanas évekbeli művelődési ház külső és belső felújítását, fűtésének megújítását, a 81-es úti kihajtási csomópont biztonságosabbá tételét, és egy olyan iskolai tornaterem vagy tornaszoba megépítését, amit az óvodások és a község lakói is használhatnak. Ugyancsak fontos pályázati pénz segítségével a falu csapadékvíz-elvezetésének kiépítése.
- Tisztában vagyok a realitással, ezeket a fejlesztéseket nem lehet egy ciklus alatt megvalósítani, azonban törekedni kell arra, hogy a legkisebb pályázati lehetőséget is megtalálva és kihasználva mindent megtegyünk a község fejlődéséért - összegez Krähling János. Sárkeresztes éves  költségvetése egyébként kétszázmillió forint körül van, amiből tetemes részt visz el az óvoda és a négy osztályos általános iskola működtetése. A testület azonban ragaszkodik ezen intézmények fenntartásához, mert mindannyian úgy gondolják: a gyermekeké a jövő!

 

OLDALTÖRÉS: Régi emlékek gyűjtőhelye

 

 

 

Régi emlékek gyűjtőhelye

A falu idősei jó szívvel adták össze tárgyi emlékeiket, hogy megvalósuljon a múltat megőrző helytörténeti gyűjtemény.

A 2005-ben alakult Sárkeresztesért Egyesület kezdeményezésére sikerült tető alá hozni az egykori tűzoltószertár épületében a helytörténeti gyűjteményt:
- Tagjaink végigjárták a falu időseit, akik a gyűjtemény számára féltett tárgyaikat is felajánlották, amikhez nyilvánvalóan régi emlékek is fűződnek. Ennek köszönhetően állt össze a gyűjtemény - mondja Horváth Emil, az egyesület elnöke.
A jelenleg mintegy hatvan tagot számláló civil szervezet   nevéhez fűződik a többi között a pünkösdi napok, a keresztesi kolbásztöltés vagy a falukarácsony rendezvényeinek megszervezése. A legutóbbi egyesületi  bált pedig jótékonysági céllal rendezték, a létesítendő parkerdő kialakítására gyűjtöttek.
- Egyesületünk célja az is, hogy a tősgyökeres keresztesiek és a  betelepülők megismerjék, elfogadják, sőt megkedveljék egymást. Hiszen közös a célunk: felvirágoztatni ezt a kis települést, értelmes és hasznos programokat szervezni minden lakójának - fogalmazott Horváth Emil.

Fehérvár éléskamrája

- Gazdag település volt annak idején Sárkeresztes, szinte mindenki a mezőgazdaságból élt,  Fehérvár éléskamrájaként működött a falu: nem véletlen, hogy a keresztesieket savósoknak hívták, hiszen minden héten vitték be a túrót a fehérvári piacra - idézi fel a hosszú évtizedekkel ezelőtti múltat a  92. életévében járó Németh József, aki  máig világosan emlékszik arra az időre, amikor Sárkeresztes szinte csak egy, a főúttal párhuzamos utcából állt.

 


- Akkor még mindenkinek volt tehene, sertése, baromfija, most meg már a falusi gyermeknek is mutogatni kell a jószágot - mondja viccesen Németh József, aki az egykori termelőszövetkezetben dolgozott kocsisként, majd elvégezte a traktorosiskolát is, később pedig a háztáji bizottság elnökeként tevékenykedett. Mindeközben persze otthon is nagy gazdaságot vezetett, volt idő, amikor egyszerre harminchat hízót nevelt. Az élet azóta sokat változott, ám Sárkeresztes minden változása ellenére megmaradt egy igazán szerethető, nyugodt lakhelynek!

 

OLDALTÖRÉS: Leltárban

 

 

 

Leltárban

- A település lélekszáma: 1559 fő.

- A képviselő-testület tagjai: Krähling János polgármester, Németh Mária alpolgármester, Gesztesi Tamás, Kerpel Csaba, Loósz-Németh Andrea, Osvald István, Szalai József. A körjegyző: Iván Szilvia. Testvértelepülés: Várfalva (Erdély).

- Civil szervezetek: Keresztesi Ifjak Klubja, Sárkeresztesért Egyesület, Macher Alapítvány a Sárkeresztesi Iskolások Mosolyáért, sportkör, nyugdíjasklub, óvodát segítő alapítvány, helyi polgárőr egyesület.

- A Bársony István tagiskolában négyosztályos oktatás zajlik, tagintézmény-vezető: Szarvas József. A Ficánkoló Óvodában három csoport működik, a társult települések tagóvodáiban további négy. Intézményvezető: Ketskésné Bebesy Zsuzsanna.

- A katolius plébános Gerendai Sándor, a református lelkész Jakab Sándor.

Helyi értéktár

- A 18. században épült református templom, és a magtár épülete helyi védelem alatt áll.

- Az egykori tűzoltószertárból kialakított helytörténeti gyűjtemény.

 - Bársony István természetíró a falu szülötte, itt tevékenykedett Csomasz-Tóth Kálmán lelkész, tanár, zenetörténész.

- Európai színvonalú egészségház, kikapcsolódást szolgáló sportpálya és parkerdő.
 Az I-II. világháborús hősi emlékmű.

- Falukarácsony, pünkösdi napok, szüreti felvonulás, falunap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!