Hírek

2014.08.24. 16:40

Több éves pereskedés után bölcsőde és napközi is lesz Gárdonyban

Évekig húzódó vita és pereskedés végén – bár a bíróságon még nem ért véget a jogvita – augusztus 31-ével megszűnik a gárdonyi önkormányzat és a helyi Sárkány-Vár Bölcsődét üzemeltető nonprofit kft. között 2009. szeptemberében öt évre kötött ellátási szerződés.

Zsigó Ferenc

Az önkormányzat bölcsődei ellátási kötelezettsége egyértelmű, mivel Gárdony lakossága rég meghaladta a tízezret. A gárdonyi bölcsődét egy nonprofit kft. üzemeltette eddig egy önkormányzati tulajdonú épületben. A kft. és az önkormányzat ellátási szerződést kötött, ami augusztus végén lejár. Nem marad ugyanakkor bölcsőde nélkül a város, ugyanis ugyanabban az épületben önkormányzati fenntartású bölcsőde lesz – tudtuk meg a jegyzőtől.

Miért is van szükség a váltásra? A kérdésre adandó válasz érdekében vissza kell mennünk az időben.

Több mint három éve, 2011. márciusában a bevezetőben említett nonprofit kft. azt kérte az önkormányzattól, hogy fizessen több térítési díjat, és hogy 2020-ig hosszabbítsák meg a szerződést. A közgyűlési hangfelvétel ésjegyzőkönyv szerint mindkettőre hajlandónak mutatkozott a testület, néhány támogató hozzászólás után a képviselők egyetértően szavaztak. Később kiderült, hogy kétféleképpen értelmezik a felek a döntést. A jogvita erről szól és már több mint két éve tart, fellebbezés fellebbezést követett, új eljárások indultak, egyre kevesebb lett az esély az együttműködés folytatására. A mára kialakult állapotokat összegezve egyértelműen kijelenthető, hogy kizárható a felek között a jövőbeni együttműködés.

Sárkány Mártával múlt kedden beszélgettünk az Ősz utca 12. számú épületben. Innen menniük kell. Itt lesz az önkormányzati bölcsőde (Fotó: Koppán Viktor)

A Sárkány Márta fehérvári ügyvéd és családtagjai által üzemeltetett bölcsődét be kellett zárni – ezt ők június végén megtették –, a Gárdony, Ősz utca 12-ben lévő épületet – amit térítésmentesen kaptak használatba – szeptember 1-jén vissza kell adniuk az önkormányzatnak.

– Ezt meg is fogjuk tenni – mondta Sárkány Márta a múlt héten kedden, amikor felkerestük.

Az Ősz utcai épületet takarította éppen, készültek is képek az üres termekről, majd az ügyvédnő váratlan javaslattal állt elő:

– Ugye megnézik az új helyünket is!?

– Milyen új helyet? – kérdeztük, hiszen eddig erről nem esett szó. Aztán Sárkány Márta elmesélte, hogy két éve benevezett egy uniós pályázatra, ami családi napközi létrehozásáról szólt. A pályázati feltételek szerint ingatlannal is rendelkezni kell, s nekik ugye megvolt az önkormányzati épület. Nyertek a pályázaton, de nem sokáig örülhettek, ugyanis a pereskedések végén oda jutottak, hogy vissza kell adni az épületet. Sárkány Márta idén februárban éjjel, nappal új épületet keresett. A hiánypótlási határidő lejárta előtt két nappal talált egy házat, alig pár száz méterre az eddigitől, ugyanabban az utcában.

A majdani családi napközi udvarán, pár száz méterre a régi épülettől. Sárkány Mártáék itt is, ott is sokat dolgoznak a napokban (Fotó: Koppán Viktor)

– Nem győzök hálálkodni a sorsnak – mondja az ügyvédnő –, az utolsó pillanatban minden összejött, most takarítunk a régiben, és szépítgetjük az új helyet. Reméljük, senki nem akadályozza meg a szerződéskötést, a pályázaton nyert pénzt is megkapjuk, és tovább dolgozhatunk a gyerekekért...

 

Valahol parkoltatják a milliókat?

Bár 2012 óta rendelkezésre áll egy tízmilliárd forintos keretösszegű uniós támogatás új bölcsődei férőhelyek létrehozására, ennek kétharmadát nem fizették ki a nyerteseknek. A helyzetet az ellenzéki LMP is bírálta. Sárkány Mártáék 2012-ben nyertek, de csak idén februárban kaptak értesítést, hogy 47,3 millió forintot kapnak a pályázati keretből. Szerződést azóta sem tudtak kötni, és pénz sincs. Pedig már minden határidő lejárt...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!