Hírek

2015.05.21. 18:22

Vályogházak a rászorulóknak - Bérlakásokatt adtak át Sárkeresztúron, Sárosdon és Enyingen

Szociális bérlakásnak épült vályogházakat adtak át Sárkeresztúron, Sárosdon és Enyingen.

Klecska Ernő

A közfoglalkoztatás keretében elkészült épületek használatáról önkormányzati rendeletek döntenek majd.

Az épületeket az országos vályogvető közfoglalkoztatási mintaprogram részeként helyi, zömében roma emberek építették meg.

– A program célja, hogy a közfoglalkoztatás keretében olcsó és természetközeli építőanyag felhasználásával önkormányzati bérházak épüljenek az átmenetileg nehéz helyzetbe kerülő családok számára. A belügyminisztérium a projekttől az ott élők társadalmi-szociális körülményeinek, valamint a környezet infrastrukturális feltételeinek javulását várja. A program nyújtotta közfoglalkoztatás lehetőségének kihasználása és a helyiek számára is kézzelfogható eredmények felmutatása a korábbinál kedvezőbb falukép kialakításához járul hozzá – hangzott el.

Pogácsás Tibor, a belügyminisztérium önkormányzati államtitkára kérdésünkre elmondta: egyelőre még az eredmények érékelése folyik, de a tárca azt szeretné, ha az ilyen pilot-projektek során megvalósított programok egyre több helyszínen elindulnánk, s egyre több ház épülne hasonló konstrukcióban.

A közmunkaprogram keretein belül a munkások közösségi összetartása is fejlődött és hatékony formája volt a munka világába történő visszavezetésnek, hiszen ezek a házak összefogás, szervezettség nélkül nem épülhettek volna fel.

– Rengeteg segítséget kaptunk a belügyminisztérium, a járási hivatal és a munkaügyi központ munkatársaitól – mondták el az érintett települések polgármesterei.

Az első épületet zuhogó esőben adták át hamarosan egy helyi családnak biztosít fedelet a kis vályogház, amelyet Varga Gábor, Csutiné Turi Ibolya és Pogácsás Tibor avatott fel. Fotó: Koppán Viktor

Varga Gábor, a térség országgyűlési képviselője kiemelte: az építkezés, a munka maga és a költözés is nagy lehetőséget jelent, hiszen a hetvenes években a környéken már volt arra példa, hogy a nehéz sorban élők, köztük sok roma, a közösség támogatásával saját hajlékot építsen magának, s az akkor erre vállalkozók többsége hasznos tagja lett a helyi társadalomnak. A politikus arra biztatta a jelen lévő polgármestereket, maguk is kezdeményezzék településükön azt, hogy részt vegyenek hasonló programban.

Csutiné Turi Ibolya, Sárkeresztúr polgármestere úgy fogalmazott, hogy e munka, amelynek kezdetekor nem is tudták, mire vállalkoznak, „csapatot kovácsolt” a résztvevőkből, önbizalmat és önbecsülést adott azoknak az embereknek, akik évek óta nem tudtak elhelyezkedni a munkaerőpiacon.

– Közfoglalkoztatás nélkül az ilyen kis települések nem juthatnak egyről a kettőre, hiszen a nagy létszámú foglalkoztatók nem jönnek el e térségekbe. A faluban, ahol korábban sokan megbélyegezve érezték magukat álláskeresés közben, mára a településkép is megváltozott, s több olyan programban is dolgoznak a korábban segélyért sorba álló emberek, ahol értéket teremtenek és szolid, de biztos megélhetéshez jutnak – utalt a helyben egyre népszerűbb, uniós támogatásból indult kosárfonásra és fűzvessző termesztésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!