Hírek

2015.01.22. 13:35

Romák esélyegyenlősége: A tanodák segíthetnek

Székesfehérvár - Milyen jó módszerek működnek már a romák esélyegyenlősége érdekében egy workshopon erről volt szó.

Tribolt Lajos

A romák felzárkóztatására már kialakult jó módszereket mutattak be a Fejér Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház szervezésében a Fehérvári Civil Központban.

Baráth Szabolcs, a pátkai tanoda szakmai vezetője. Fotó: Koppán Viktor

Az egyik előadó Baráth Szabolcs, a pátkai roma tanoda program szakmai vezetője volt. Kifejtette, a kilencvenes években felgyorsult a társadalom kettészakadása. A lecsúszó családok gyermekeiről már 7-8. osztályos korukra eldől, milyen életutat járnak majd be, mivel az otthoni háttér meghatározó. A tanodák (már 160 van az országban) azt próbálják pótolni, amit a gyerek otthon nem kap meg.

Azért Pátkára esett a választásuk, mert valós etnikai feszültség volt a településen, és mert méreténél fogva lehet valós segítséget nyújtani. Ráadásul volt befogadó közeg, hiszen a református lelkész hívta őket, az önkormányzat is támogatta az elképzelést.

Baráth szerint a hátrányos helyzetű gyerekek gyakran sikertelenek az iskolában, ami 5-6. osztályos korukra szembefordítja őket az iskolával és gyakran az is szembefordul velük. A pátkai tanoda megpróbálja a szembefordulást egymás felé fordulásra változtatni. Már van egy mag, ők otthonra találtak a tanodában, akik néha füzettel, könyvvel jönnek be. Úgy, mint egy középosztálybeli gyerek otthon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!