Hírek

2013.01.03. 13:48

Rodin, Daumier és Uecker - Tárlatok a Szépművészetiben

Budapest - Kétségkívül a Cezanne és a múlt a Szépművészeti Múzeum jelenlegi nagy szenzációja. Emellett azonban több olyan kiállítás is látható, amely valóban érdemes a megtekintésre.

Szabó Zoltán/Fejér Megyei Hírlap

Itt van mindjárt a   Rodin és a Szépművészeti Múzeum című  tárlat, amely március 3-áig látható. A fővárosi múzeum 1906-ban történt megnyitása előtti években  a szakemberek nagy erőfeszítéseket tettek annak érdekében, hogy az új intézmény európai rangú műtárgyanyaggal álljon a nemzetközi közvélemény elé. Az ekkor megvalósított vásárlások közül fontosságában és nagyságrendjében kiemelkedik a modern kor legrangosabb szobrásza, Auguste Rodin öt szobrának (köztük az Örök tavasznak)  a megszerzése közvetlenül a művésztől.

Rodin  egyik  leghíresebb alkotása, az  Örök tavasz című szobor (Fotó: Szépművészeti Múzeum)

Az 1900-1901-ben véghezvitt beszerzés kezdeményezője és lebonyolítója a párizsi világkiállításon hivatalos kiküldetésben lévő kiváló muzeológus, Térey Gábor volt. A szobrászhoz írt leveleit a párizsi Rodin Múzeum archívuma megőrizte. Ezek és más dokumentumok alapján a teljes vásárlási  folyamat követhető.  Ezt az anyagot később az 1968-ban megvásárolt A csók című szobor egészítette ki. A múzeum gyűjteményében lévő valamennyi Rodin-szobor egyébként egyszerre még sohasem volt kiállítva.

 

A 19. századi francia grafika mestere volt Honoré Daumier, rajzai mély emberismeretről tanúskodnak (Fotó: Szépművészeti Múzeum)

 

A képpé formált anyag   egyik   alkotása. Günther Uecker, a kortárs képzőművészet meghatározó egyénisége (Fotó: Szépművészeti Múzeum)

Egészen más korszak, egészen más stílus az Uecker: A képpé formált anyag  című tárlat.  Günther Uecker a 2. világháborút követő nemzetközi kortárs képzőművészet egyik legmeghatározóbb alakja.  Művészetének középpontjában a   világ legsúlyosabb kérdései állnak, köztük  a háborús élmények és tapasztalatok feldolgozása. Kevés művész van, akinek munkássága a kezdetektől napjainkig olyan következetesen reflektál változó korunkra,  mint ő. A retrospektív kiállítás a düsseldorfi művész munkásságának elmúlt ötven évére tekint vissza, és  jól szemlélteti az alkotó művészi kifejezésformáinak sokféleségét, a tartalmak sokrétűségét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!