Hírek

2017.02.18. 13:30

Résre nyitott ajtó egy szép világba

KISHANTOS, NÁDASDLADÁNY A legismertebb hazai képviselője annak, hogy a végválságba jutott ipari-házgyári építészet fenntarthatóvá tételével, jövőképes átalakításával lábaljunk ki az építőipar kríziséből. Mindemellett egy élhető világot hagyna utódainkra. Sőt, élhető világban szeretne élni!

V. Varga József

Ertsey Attila DLA, építész, a hazai ökoépítészet egyik legjelentősebb alakja. A Műegyetem építész karán végzett 1985-ben, szemléletét döntően meghatározta Makovecz Imre munkássága. Már korán a természetbarát és környezetkímélő építészet felé fordult. Az első hazai autonóm házat ő tervezte. Egy szellemi áramlat, a Rudolf Steinerhez kapcsolódó antropozófia érdekli. Munkásságát a szelíd technológiák jellemzik, a fenntartható építészet és a fenntartható települési stratégiák foglalkoztatják.

Ertsey Attila építész: szelíd technológiák, fenntartható építészet és fenntartható települési stratégiák

- Fenntartható építészet. Fenntartható települési stratégiák.

- Igen, ezt gyakorlom, és tanítom, ha van rá igény.

- Nem jól sáfárkodunk javainkkal?

- Az ember akaratlanul is észrevesz egyensúlytalanságokat, zavarokat a természeti környezetben és a társadalomban egyaránt, amiktől rossz érzés fogja el. Kénytelen szembesülni azzal, hogy a Föld erőforrásai végesek, és egy véges rendszerben akarjuk a folyamatos növekedéstől várni sorsunk jobbra fordulását. Ez pedig a természeti és társadalmi környezet pusztulását hozza. Vannak ennek haszonélvezői (érdekek), de a legjobb magunkon kezdeni a változást.

- Élhető világot hagyna utódainkra...

- Nemcsak utódainkra. Még magam is szeretnék egy élhető világot, most. Egyébként meg ki mondta, hogy egyszer élünk? Ha visszatérünk, azt fogjuk találni, amit itthagytunk.

- Makovecz Imre.

- Mesterem, akitől a legfontosabbakat tanultam, és akit megpróbálok megérteni. Egy új világba nyitott résnyi ajtót, egy világba, ami szép és igaz. Egy mitikus jövő közeledtéről beszélt, ami nem fog magától jönni, csak általunk, de feltartóztathatatlan. Egy jövő, ahol a megalázottak megdicsőülnek és a gazemberek elkárhoznak. Épületei, rajzai erről tudósítanak.

- A hazai ökoépítészet egyik legjelentősebb alakja. Dicséret, kihívás, felelősség?

- Ez túlzás. Vagyunk néhányan, egyikünk ehhez ért jobban, másikunk ahhoz, de tudunk egymásról, és együttműködünk közös céljainkért. Itt csak kihívás és felelősség van. A méltatás persze mindenkinek jólesik, ha megérdemli.

- Hol dolgozik, mivel foglalkozik?

- Tervezői munkám mellett a Műegyetemen tanítok, fenntartható építészetet. Megjelenés előtt áll egy könyvem, melyet régi szerző- és harcostársammal, Medgyasszay Péterrel közösen írunk, a címe: Fenntartható építés.

Az Év szolárháza (2007), megosztott első díj

- Ön tervezte az első magyarországi autonóm házat.

- Sokan 1996-ban a Hung-expón valamiféle ufónak nézték. Közben a valóság lassan utolért bennünket. Az akkor már hozzáférhető, fenntartható technológiák mára mindenki számára elérhetővé váltak, egyre több a zéróenergiás ház. Minden tekintetben autonóm ház csak egy valósult meg, 2008-ban terveztem, azóta is fejlődik, bővül és kitűnően működik. Ez egy szalmabála-ház, a legolcsóbb építési mód, amit ismerek. Télen-nyáron 24 fok van benne, és teljesen önellátó. Az erdő közepén áll, minden közműtől távol, vizét az eső adja, energiáját a Nap és az erdő.

- Közéleti munkája?

- A Kós Károly Alapítványt Makovecz Imre hozta létre az organikus építészet érdekében, örömmel vagyok az elnöke. Nádasdy Ferenc halála után a kuratórium kért fel a Nádasdy Akadémia vezetésére, amit elvállaltam. Reményeink szerint egyszer megvalósul a gróf álma, a Nádasdy-féle ökológiai és művészeti akadémia.

- Mi a vezérelve?

- Ora et labora - Imádkozzál és dolgozzál. Vagyis az eget és a Földet összekötni.

- A legolcsóbb energia az, amit nem használunk fel...

- Ez már közhely kéne hogy legyen, de még nem az. Először hőszigeteljük a házunkat, s csak utána keressünk hozzá valami alternatív fűtést, ne fordítva.

- Milyen házban él?

- Budapesten élek, a Vár oldalában, a saját tervezésű tetőteremben, ahol a meleg vizet napkollektor termeli.

Régi az újban: a római-parti ház. Visszafogottan, környezettudatosan
Fotók: V. Varga József és archív

- Mi köti Fejér megyéhez?

- Egyetemista koromban sokat dolgoztam Székesfehérváron, szakmai gyakorlaton, az ARÉV-nél. Manapság Kishantos és Nádasdladány, ahová járok, mert ott van dolgom. Ami itt történik, az az ország sorsához szorosan kapcsolódik.

- Van hobbija?

- Igyekszem a munkámat szabadon végezni, szabadidőmben, hobbira nincs szükségem. Persze szeretek a tengernél lenni, legyen az a "magyar tenger", vagy az Adria, ahol nagyapám szolgált mint a monarchia haditengerésze.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!