Hírek

2013.01.03. 10:27

Rendkívül komoly fejlesztések a Velencei-tó partján és a megyeszékhelyen

Székesfehérvár - Összesen közel 750 millió forint értékben valósulhat meg kerékpárút-fejlesztés a Velencei-tó körül, miután Gárdony és a Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács sikeresen vett részt a Közép-dunántúli Operatív Fejlesztési Program egyik pályázatán.

Tihanyi Tamás

A tanács a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól külön forrást is  kapott ilyen célokra. A részletekről csütörtökön  L. Simon László államtitkár, országgyűlési képviselő és Törő Gábor, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke tájékoztatta a sajtót.

Elhangzott: Gárdonyban 291 millió forintból  közel öt kilométer (4907 méter) hosszú kerékpárút épülhet meg, amely egy már létező kerékpárúthoz csatlakozik majd. A Gárdony és Agárd területén megvalósuló projekt munkálatai a nyáron kezdődnek, s még 2013-ban befejeződnek.    

Egy másik pályázatból 288 millió forint forrást nyertek egy 3815 méteres kerékpárútra Gárdony és Velence területén. A pályázatok része  az út építése mellett kerékpáros turisztikai szolgáltatások fejlesztése és gyermekbarát elemek kiépítése is. Ugyancsak a Velencei-tó környéki kerékpárutak fejlesztését szolgálja majd az a 150 millió forint, amiről december 19-én született megállapodás.

Fotó: Lovász Lilla

A tájékoztatón L. Simon László beszélt arról is, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkársága a területen felszabadított forrásokból 4,9 millió forinttal segíti a Pákozdi Katonai Emlékparkot, amely 2011-ben nyert nemzeti emlékhely státuszt. Hozzátette, fejlesztik a Mészeg-hegyen lévő 1848-as múzeumot is.

A Magyar Nemzeti Levéltár  nyílt közbeszerzési eljárást indít a Fejér Megyei Levéltár új épületszárnyának befejező munkálataira, a beruházás becsült értéke nettó 380 millió forint. Januárban megjelenik a közbeszerzési eljárás, és ha minden jól megy, L. Simon László szerint márciusban kezdődhet, nyárra befejeződhet  a munka. Az iratanyag költöztetésére legkésőbb július végén  kerülhet sor.Minap megírtuk, hogy a VVSI Pro Rekreatione agárdi vízi sportlétesítményeire 2,25 milliárd forint uniós forrást  ítélt meg a kormányzat. L. Simon László erről elmondta, hogy  ez nem csak   a versenysportra és  az utánpótlás nevelésre fordítható, hanem a sport keretein belül a fogyatékkal élők rehabilitációjára is, ezért a szociális terület forrásainak felhasználásával érték el ezt a sikert. A jelenlegi létesítmények,  partszakaszok  megújulnak, kibővítik a szállót.   Hozzátette, nem feledkeznek meg az északi evezőspálya fejlesztéséről sem, a részletekről  tavasszal várható bejelentés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!