Hírek

2017.04.18. 10:04

Reményben élve: élet- és természetvédelem az egyházmegyében

Kedden reggel sajtótájékoztatón számoltak be a Székesfehérvári Egyházmegye elöljárói a fehérvári püspökség udvarán azokról a programokról és kezdeményezésekről, amelyeket a környezetvédelem és az emberi élet óvása érdekében indítottak Reményben élve címmel a közelmúltban.

Kocsis Noémi

A kezdeményezések eredményeit az egyházmegyén belül első pillantásra a Püspökségen is észre vehetjük: a megújult, sétányokkal, újabb virágszigetekkel bővített püspökségi belső kert a szándék szerint nyitottabbá is válik. Mint Róth Péter alpolgármester a sajtótájékoztatón elmondta: az egész város számára örömteli, hogy a nyitottság jegyében be lehet térni ide gyönyörködni, eltölteni pár csendes percet.

A megújult kert és a környezetbarát elektromos járművek egyike, amellyel a megyét tudják járni a papok - Spányi Antal megyés püspök beszélt a fejlesztésekről

Spányi Antal megyéspüspök megfogalmazta, hogy a kezdeményezésükre 2003-ban indult Lélegezzünk a világgal! program környezetvédelmi szempontokat is figyelembe vévő szemléletformálási szándéka ma is aktuális. A teremtett világ szolgálata például olyan egyházmegyei fejlesztésekben is tetten érhető, mint a beszerzett elektromos járművek, amelyeket a megyei egyházfik használnak a szolgálataikhoz, saját közösségeikhez igyekezve.

Az életvédelem területén a közelmúltban egy speciális zarándokhelyet hoztak létre Vértessomlón, ahol a búcsújárók közül a meddőséggel küzdő párok is imádkozni tudnak gyermekáldásért. Az itteni templomban Zalavári Fruzsina kézműves tervező munkája nyomán úgynevezett hálaszíveket helyeznek el, az ima erejével született gyermekek neveivel - hangzott el a tájékoztatón. Szintén újdonságnak számít a helyi egyházmegye által néhány hete létrehozott segítőcsoport, amely kifejezetten a kiszolgáltatott helyzetben lévőket szeretné segíteni.

Zalavári Fruzsina alkotásaival, a hálaszívekkel köszönhetik meg a hívek a megszületett gyermeket
Fotó: Koppán Viktor

Az eseményen jelen lévő Soltész Miklós államtitkár szólt az egész megyét felölelő, már megvalósult fejlesztésekről, felújításokról, az élet védelméhez tartozó abortuszkérdésről, a terhességmegszakítások számának csökkenéséről. A jelen lévők végül rövid sétát tehettek Smohay András művészettörténész értő kalauzolásával a szépen megújult püspöki belső kertben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!