Hírek

2017.07.09. 20:20

Rejtett kincsek nyomában Válon

Vál – A község több történelmi kor dicső múltjának nyomait rejti. Fejlesztések sorát remélik az itteniek, az alapok hozzá adottak.

Zsohár Melinda

A Pannóna szíve turizmusfejlesztési koncepcióban szereplő huszonhárom település egyike Vál község, ami önerős, önkormányzati fejlesztéseket hajtott végre az elmúlt években, s noha fontosakat, azok kisebbek voltak, mint Bicske, Etyek, vagy Martonvásár látványos változásai. Igaz, a 2500 lakosú község méretében nem nagy, ám az Ürményi grófok, majd az iparmágnás Dreherek ugyancsak pazar épített örökséget hagytak Válra – utóbbiak kényszerűen félbehagyva dinamikus tevékenységüket. A történelmi fejtegetéseket most mellőzve számba vehető mindaz a meglévő kincs, ami a fejlesztések alapjául szolgálhat: az Ürményi-kastély, a hozzácsatolható park, a háromszintes uradalmi magtár, s a háromhajós nagypince – lajstromozza Bechtold Tamás polgármester a falu szívében található különleges építményeket. A katolikus templom és parókia szintén impozáns egyházi értéket képviselnek, szellemi-kulturális örökségként pedig Vajda János költő és Kokas Ignác festőművész ad sajátos aurát a ma kissé csöndes településnek.

A hatalmas, boltozatos helyiség sok funkcióra alkalmas, nagy terveik vannak vele Fotó: Önkormányzat

- A 2011-es állami adósságrendezés másokhoz hasonlóan nekünk is nagy segítség volt, a válságkezelés vitte el évekig az önkormányzat energiáját – mondja Bechtold Tamás. – Kisebb fejlesztéseket hajtottunk végre, 5-15 milliós pályázati pénzekből, megtakarításokból fedeztük őket. Kevés pénz folyik be az iparűzési adókból, máshonnan kell bevételekhez jutnunk. A turizmus kézenfekvő kitörési pont, több mindenhez kínálhatunk helyszínt, épületet, hangulatot – sorolja a polgármester. A Pannónia szíve programban foglaltakhoz mintegy 2,2 milliárd forint szükséges, csak a váli fejlesztésekre. A kerékpáros, bakancsos turizmushoz és a vallási turizmushoz is adottak a körülmények a jó földrajzi fekvésű községben.

Bechtold Tamás polgármester

A falu közepén álló kastély elég hányatott sorsú, többen szemet vetettek rá, gazdát cserélt többször, de kútba esett minden terv. Most végre ismét állami tulajdonba került, mögötte a 10 hektár hozzácsatolható, tele fákkal, csalitokkal. A kastélyban színvonalas szálláshelyeket alakítanak ki, a nagyteremben esküvőket, bálokat, rendezvényeket tarthatnak, s kis múzeumot az Ürményi és Dreher családok emlékének szentelnek. Kokas Ignác festményei több helyütt lapulnak, neki végre méltó helyi tárlatot rendeznének az egyik terembe. A hajdani konyha feltárásakor derült ki: látványkonyhának alkalmas a hely, s a megmaradt beépített részletek továbbgondolásra érdemesek. Ez olyan jó új „divat„, amivel fiatalt, időset elcsalhatnak a világ végére is, nemhogy Válba! Kávézó, helyi termékek boltja kap még helyet a gyönyörű épületben – igényes élelmiszereket és népi ihletésű tárgyakat készítő kézművesek alkotnak Válban és környéken.

A kastélytól alig kőhajításnyira fekvő háromszintes magtárat szintén megveszi az állam, itt pedig a bakancsos és kerékpáros turistáknak, diákoknak rendeznek be olcsóbb, egyszerűbb szálláshelyeket. Az újhegyi nagypince sincs messze a központtól, három hajójában lovaskocsik forgolódtak annak idején. Az ezer négyzetméteres pince a Pannónia szíve-béli bor- és sörturizmus egyik fellegvára lehetne, azaz lefelé: a pincéje. A 6,5 hektáros belterületi erdőbe erdei tornapálya, tanösvény tervei készülnek. A tervek pénzügyi fedezetének végleges jóváhagyása nyomán megindulhat a visszaszámlálás, s indulhat a turisztikai beruházás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!