Hírek

2013.09.20. 07:31

Reggelit adtak a biciklivel munkába járóknak

A Gaja Környezetvédő Egyesület és a Critical Mass önkéntesei közel 170 kerékpárral munkába, vagy iskolába közlekedő városlakónak adtak pénteken reggel 7 és 9 óra között reggelit - joghurtot és kiflit - Székesfehérvár több pontján.

Klecska Ernő

- A program az Európai Mobilitási Hét keretében valósul meg – tájékoztatott Gárdonyi László, a Gaja egyesület képviselője. Az akciónak a Piac térnél volt legnagyobb sikere, ott fél kilencre már minden adag elfogyott. Az önkéntesek ezek kívül ott voltak a Palotai úti kerékpárúton, az Országalmánál, a Rákóczi út és a Várkörút sarkán, az Alba Regia Centrum előtt. A szervezők kezdeményezik, hogy oldják fel a kerékpárosokra nemrég óta vonatkozó belvárosi behajtási rendeletet.

A Gaja koordinálásával, a Székesfehérvári Természetbarát Szövetség szervezésében a Mobilitási Hét keretében a napokban megrendezték a „Zöld Fehérvár” programsorozat is, melynek keretében lehetőség volt Székesfehérvár kiemelt természeti területeinek látogatására a Sóstói Tanösvényen, az Aszalvölgyi- ároknál és a Rácbányánál. A program célja, hogy az iskolás gyermekek felfedezzék a székesfehérvári zöld területeket - mondták az aktivisták.

Viza Attila Hegedűs Ildikónak is átadott egy reggeli csomagot (Fotó: Koppán Viktor)

- A kerékpárosok vasárnap szervezik meg a Critical Masst. Ennek kapcsán szeretnék azt kezdeményezni, hogy szüntessék meg a fehérvári belvárosban nemrég bevezetett kerékpáros behajtási tilalmat – mondta Fődi Attila, a rendezvény helyi szervezője. A normális közlekedést, amit a normális kerékpárosok is szeretnének, pusztán a hatályos közlekedési szabályok betartásával is megvalósítható volna. Jó lenne, ha a város vezetése csatlakozna a napokban aláírt Nemzeti Kerékpáros Chartához – mondta. (A történelmi belvárosban reggel kilenc és este kilenc között nem lehet kerékpározni.)

Az ország 6 legnagyobb kerékpáros szervezete és az európai szakszövetség (a European Cyclists' Federation, a Kerékpáros Magyarország Szövetség, a Kerékpárosbarát Települések Országos Szövetsége, a Magyar Kerékpárosklub, a Magyar Kerékpársportok Szövetsége, a Magyar Természetjárók Szövetsége és a Magyar Kerékpárgyártók és Kereskedők Szövetsége) közös munkával elkészítette és a kormánynak elküldte a Nemzeti Kerékpáros Koncepciót. Céljuk az volt, hogy a következő pénzügyi időszakban (2014-2020) elegendő forrás legyen a kerékpározás (közlekedés - turizmus - sport) fejlesztéséhez, és hogy a rendelkezésre álló forrásokat jól és hatékonyan költsék el.

 

 

 

A Critical Mass (CM) annak az elterjedt, városi kerékpáros felvonulásnak a neve, amit minden hónap utolsó péntekén tartanak meg világszerte közel 300 városban. 1992-ben, San Franciscóban volt először ilyen felvonulás, azzal a céllal, hogy megmutassák, mennyire barátságtalanok a városok a kerékpárosoknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!