Hírek

2014.08.12. 14:15

Razzia a levegőben

Börgönd - A levegőből mérik fel, melyek a parlagfűvel fertőzött területek Fejér megyében. A bírság egészen öt millióig terjedhet.

Sebestyén Lilla

- A földről egyszerűen lehetetlen felderíteni az összes területet. Vannak olyan helyek, ahová minimum egy terepjáró kellene, hogy bejussunk és átvizsgáljuk a környéket - mondta el Pálmai Ottó, a megyei kormányhivatal növény- és tájvédelmi igazgatóságának vezetője kedden, az első felszállás előtt. Nem tellett bele sok időbe, hogy erről a saját szemünkkel is meggyőződjünk. A sajtó munkatársait is felvitték egy körre , hogy lássuk, mennyivel gyorsabb és átláthatóbb ez a módszer. Azonban, nem ez volt az egyetlen tapasztalat, amivel visszatértünk. Nem repültünk egy perce sem, amikor elértünk egy fertőzött részre, ahol a kukorica mellett, csak úgy burjánzott a parlagfű.

Sörös Lajos, a helikopter pilótája felszállás előtt még elvégzi az utolsó ellenőrzéseket a repülőtéren, aztán indulhat is a parlagfűrazzia (Fotó: Koppán Viktor)

– A parlagfű egy nagyon agresszív növény. Rendkívüli módon küzd az életéért, másfél méteresre is megnőhet, és ha lekaszáljuk az oldalhajtásoknál tovább tör felfelé és virágzik. Épp ezért nem elég csak egyszer lekaszálni, komplex védekezést kell alkalmazni ellene. A legtöbb esetben a gyomirtót is használni kell – fogalmazott Pálmai Ottó, majd hozzátette: pontosan tudja milyen nehéz ezt a növényt kordábantartani, ezért is figyelmezették több ízben a megye lakóit, hogy közeledik a razzia időpontja.

Pálmai Ottó a Fejér Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság vezetője

A mostani – helikopteres – módszert 2009-ben kezdték el alkalmazni Magyarországon, elsőízben itt, Fejér megyében. Persze, akkor még nem tudták lefedni az egész területet, fejlesztés alatt állt a program, mostanra azonban – mondhatjuk – kiforrott lett. A módszer lényege, hogy egy GPS-be betáplált tervezett útvonalon – négy kilométeres sávokban – „bejárják” első nap a déli részeket, másnap pedig az északiakat. A pilóta és a hivatal munkatársai a Börgöndi repülőtérről indulnak és két óra elteltével oda is szállnak le, hogy tankolást követően újabb részt derítsenek fel. – Két órát tartózkodnak a levegőben egyszerre, ezt ismétlik naponta háromszor, két napig. Ez összesen hat felszállást jelent – magyarázza a szakember.

A hivatal munkatársai repülés közben fotókat készítenek, és ha egy fertőzött területre érnek annak minimum öt, maximum 10 ponton rögzítik a tábla kerületét. Így lehet majd később beazonosítani a tulajdonosokat, vagy bérlőjét és eljárást indítani – mondja el a szakember. Miután kiküldték az illetékeseknek a határozatot, nyolc napja van reagálni, illetve lekaszálni az érintett területet, hogy elkerülje a kényszerkaszálást és annak a költségeitől megmeneküljön. Azonban ezzel még nincs vége a tortúrának, akit a parlagfűrazzia alatt „elkapnak” mindenképp megkapja a bírságot, ami a terület nagyságától, a fertőzöttség mértékétől függően változhat. A legalacsonyabb összegű tizenötezer , míg a legsúlyosabb kiszabható büntetés öt millió forint.


Sörös Lajos, a pilóta és a hivatal csapata két nap alatt vizsgálják át a megyét, derítik fel azokat a részeket, melyek fertőzöttek (Fotó: Koppán Viktor)

– Szerencsére évről évre egyre kevesebb büntetést kell kiszabnunk. Emlékszem, tíz millióval kezdtünk, de tavaly már csak 2,3 millióval sújtottuk Fejér megye gazdáit. Lehet mondani, hogy egyre többet foglalkoznak ezzel a problémával – mondja el a projekt vezetője, aki egyben azt is hozzáteszi: Ez a nyár a sok csapadék miatt különösen kedvezett a parlagfűnek, ami leginkább a kukoricásban, a napraforgóval beültetett részeken, illetve gabonatarlókon bukkan fel, de természetesen a parkok, a hobbikertek is érintettek. – Tévhit, hogy ki lehet írtani a parlagfűvet, védekezni lehet ellene, ahogy a krumplibogár, vagy a cseresznyelégy ellen is lehet. Foglalkozni kell vele hosszútávon, mert nem fog eltűnni – vélekedik Ottó, aki még arra is felhívja a figyelmet, hogy bár a parlagfű pollenjei erős allergiás tünetekkel járhatnak, nem ez az egyetlen növény, ami kiválthatja a szemvörösödést, orrfolyást, viszketést. Ezért fontos, hogy ne csak erre fordítsunk figyelmet.

A razzia szerdán zárul le, így már nem kell sokat várni az eredményekre. Ottó reménykedik benne, idén még kevesebben estek bele a parlagfű csapdájába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!