Hírek

2016.03.11. 14:34

Rákényszerítheti-e a közös képviselő a lakókra a költségmegosztó felszerelését?

Olvasónk szerint a házuk közös képviselője arra akarja rákényszeríteni a lakókat, hogy szereljenek fel költségmegosztókat. Vajon van-e erre vonatkozó jogszabály?

Házi Péter

– A lakógyűlésen azt állította a közös képviselő, hogy mivel jogszabály is előírja, nem lehet már elkerülni a költségmegosztók felszerelését. Holott a lakók túlnyomó része nem akarja ezeket a készülékeket. Nem hallottam erről az előírásról, kérem, nézzenek utána, mi a helyzet! – kereste meg lapunkat a Fáy András lakótelepen lakó egyik olvasónk.

– Tudomásom szerint továbbra sem ültették át teljes mértékben a magyar jogrendbe a költségosztók felszerelésére vonatkozó uniós ajánlást, így jelenleg véleményem szerint nem kötelező ezen készülékek felszerelése. Már csak azért sem, mert az uniós direktíva több előírása (például, hogy technikailag lehetségesnek és pénzügyi szempontból ésszerűnek kell lennie a beruházásnak) a távfűtéses házak nagy részénél nem indokolja a használatukat – vélekedik a városban több távfűtéses házat is kezelő Schmöltz Miklós.

A közös képviselő szerint ha valamikor kötelezővé teszik Magyarországon e szerkezeteket, akkor a közös képviselőknek nagyon oda kell figyelniük, hogy a lakók ne ugorjanak egymásnak a jelentősen különböző nagyságú számlák miatt: – Én például ez esetben a lehető legmagasabbra emelném a fűtésdíj légköbméter alapon elszámolt részének arányát. De olyan termosztatikus szelepeket is lehet már kapni, amelyek nem engedik teljesen lezárni a radiátort, ezzel el lehetne kerülni, hogy bizonyos lakásokban csak a „csőről fűtsenek” – tette hozzá Schmöltz Miklós, aki úgy tudja, több társasház, ahol még a panelprogram keretében szereltek fel megosztókat, úgy döntött, visszatér a légköbméter alapú számlázáshoz. A legmegdöbbentőbb az, hogy a régi-új számlázás esetében nem nőtt jelentősen a teljes épület összfogyasztása, viszont végre a ház minden része kellően „ki van fűtve”.

Szabó Ernő, a Tóvárosi Lakásfenntartó Szövetkezet elnöke ugyancsak azt mondja, habár hazánk ellen kötelezettségszegési eljárás is indult az ügyben, a dolgok jelenlegi állása szerint nincs semmilyen előírás, amely kötelezővé tenné ezeknek a készülékeknek a használatát a már meglévő társasházakban.

A távhőszolgáltatásról szóló 157/2005-ös kormányrendeletbe, mint Szauter Ákostól, a Széphő Zrt. vezérigazgatójától megtudtuk, ezidáig mindössze annyi épült be az uniós direktívából, hogy hiteles hőmennyiségmérő vagy költségmegosztó felszerelése szükséges akkor, ha új társasház épül, vagy ha a ház most csatlakozik a távfűtésre. Régebbi épületek esetében csak akkor előírás e szerkezetek beépítése, ha az épületen jelentős felújítást valósítanak meg. (Az erre vonatkozó miniszteri rendelet szerint jelentős felújításnak az nevezhető, ha a határoló szerkezetek összes felületének legalább a huszonöt százalékát érinti a felújítás.) Kérdés, hogy vajon a fenti szigorításokkal eleget tett-e hazánk az uniós direktívának, vagy pedig ennél is szigorúbb előírások kellenek a jövőben? De egy biztos: jelenleg nincs előírás a költségmegosztók felszerelésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!