Hírek

2017.03.16. 10:42

Csekély összeget rabolt az ámokfutó, aki valószínűleg nem volt pszichiátriai beteg!

Valószínűleg nem volt pszichiátriai beteg az a férfi, aki fegyverrel kirabolt négy benzinkutat csütörtökön hajnalban. A szakember szerint tervezhette az illető a rablásokat, melyeket követően balesetet szenvedett és öngyilkos lett. Megszólal az egyik érintett benzinkút hálózat is, s megtudtuk, hogy miért tudott csak csekély összeget elvinni a rabló.

S. Töttő Rita

Négy benzinkútra – Budaörsön, Tárnokon, majd pedig Fejér megyében a Váli-völgyben és Velencén -, tért be Audijával és fegyverével az a férfi csütörtökön hajnalban, aki a nagy sietségben végül balesetet szenvedett az Auchan körforgalomban. A karambol után pedig öngyilkos lett. A hír kapcsán a feol.hu közösségi oldalán az első reakciók egyike természetesen az volt, „Mi késztet valakit ilyen ámokfutásra?” Az átlagember számára ugyanis sokszorosan is elképzelhetetlen motivációk indíthatnak valakit hasonló tettekre.

Az ámokfutás lelki hátteréről kérdeztük Kárpáti Róbertet, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház pszichiátriájának vezetőjét, aki úgy véli, az illető tervezhette a rablásokat, fegyvert szerezhetett hozzá, ám amikor balesetet szenvedett, már érezte, hogy nem tud menekülni a helyzetből, és kilátástalanságában döntött az öngyilkosság mellett.

- A rablások tervezettsége általában pszichiátriai betegség felmerülése ellen szólnak, a betegek ugyanis nem szoktak tervezett bűncselekményt elkövetni. Sokkal inkább ötletszerűen vagy éppen „belső hangok” hatására cselekednek – magyarázza a szakember, aki szerint ennek ellenére sok minden felmerülhet okként, amikor valaki fegyveres rablásra szánja rá magát: - Olyan egzisztenciális vagy bármilyen krízis érhette, melyre nem talált megoldást.

Kárpáti Róbert

De szerhasználat, illetve annak hiánya is állhat a hasonló cselekmények hátterében. Súlyos függőségeknél ugyanis jellemzően a fogyasztók mindent megtesznek, hogy újra hozzájussanak az áhított szerhez, azaz bármi áron pénzhez akarnak jutni. De előfordulnak súlyos antiszociális személyiségzavarok is az ilyen cselekmények mögött, melyekben a kriminalitás bizony vezető tünet – sorolja a pszichiáter, aki amerikai munkája során találkozott már többször fegyveres rablást elkövető személyekkel, itthon azonban nem ezen a területen tevékenykedik.

Az eset kapcsán megkerestük a MOL-t is, amely három töltőállomással érintett a csütörtök hajnali esetben. A kommunikációs osztály kérdésünkre elárulta, hogy a kutasok képzésének része a biztonsági tudnivalók elsajátítása is, ennek is köszönhető, hogy a kút dolgozói nagy lélekjelenlétről tettek tanúságot, amikor a fegyveres férfi berontott hozzájuk. A kutasok, kaptuk a választ, betartották a biztonsági képzésen tanultakat, ennek is köszönhető, hogy személyi sérülés nem történt. Az első eset után a kút személyzete rögtön értesítette a rendőrséget.

A feol.hu kérdésére a MOL hozzátette: fejlett biztonsági rendszerének köszönhetően a rabló csak csekély összeget tudott magával vinni a budaörsi és a tárnoki kútról, a velencei kútról pedig semmit. A kasszákban ugyanis csak váltópénz van, az összegyűlt nagyobb értékű bankjegyeket speciális, a töltőállomás személyzete számára nem nyitható páncélszekrényben gyűjtik. Így hát vélhetően az ámokfutó kisebb összeget tudott csak rabolni.

A rendőrségi helyszíni szemlék több helyszínen még zajlanak.

Előzményeink itt is olvashatóak!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!