Hírek

2017.08.16. 19:05

Vizes hibák Felsőcikolán - Folyamatosan dolgoznak az elhárításon, illetve a minőség javításán

PUSZTASZABOLCS/FELSŐCIKOLA - A településrészen közel két hétig akadozott a vízszolgáltatás. Kiderült, az ok összetett.

Bokros Judit

A minap megtudtuk: Felsőcikolán körülbelül két hete meghibásodott a vízhálózat. A lakosság felől érkezett jelzés az önkormányzat felé arról, hogy több lakásban akadozott a vízszolgáltatás, alacsony volt a víznyomás, majd egyáltalán nem volt víz a településrészen.

Az önkormányzat azonnal intézkedett - mesélte megkeresésünkre Csányi Kálmán polgármester, aki Pusztaszabolcs honlapján is tájékoztatta a lakosságot.

- Tíz napon belül két hiba is hátráltatta a vízellátást. Az okokat egy ideig nem tudtuk, majd kiderült, hogy a nyomáscsökkenés egy csőtörés miatt lehet. Ennek a helyét azonban nehéz volt behatárolni, ám mára ez is megvan. A kastély épületének környékén, a Vágóhíd utcánál van a probléma, ami körülbelül 10 lakást érintett. A másik hibát, ami miatt egy időre teljesen megszűnt a vízellátás, valószínűleg egy villámcsapás okozta.

Földiné Csúcs Mária otthonában sincs már gond a víznyomással.
A vizet azonban ekkor még nem fogyasztási célra használták, de mosni, mosogatni lehetett

A trafót ért csapás miatt nem működött a szivattyú, így a víz nem jutott föl a hidroglóbuszba. A hibát augusztus 7-én elhárították, tehát a szivattyú már működik. Ám a csőtörés miatt ezután is kicsi volt a nyomás, így több lakásban sokáig sem jutottak rendesen vízhez. Nem tudtak például mosógéppel mosni, s emiatt panaszkodtak - közölte Csányi Kálmán, aki hozzátette: szerdára megoldódott a probléma.

Cikolán az önkormányzat a szolgáltató, miután megvásárolta a hidroglóbuszt, a kutat a saját vízbázissal és a hozzá tartozó területet. Tehát a hibák elhárítása is az ő feladatuk, amelybe bevonják a DRV Zrt.-t. Mivel a terület nem a víziközmű része, a cég eseti megbízásokkal végzi el a munkát.

Valamint, szintén a DRV viszi Cikolára az ivóvizet lajtos kocsival, ahonnan bármelyik lakó hozzájuthat. Ez addig marad így, amíg ismét teljesen tiszta nem lesz a víz. A meghibásodás, a kiürült glóbusz miatt ugyanis az illetékes hatóság előírta a vízmintavételt. A bevizsgált mintában baktériumot találtak, tehát a glóbuszt ki kellett tisztíttatni.

Ezt az önkormányzat már megtette, s most várják a második vízmintavételi vizsgálat eredményét. Ha ebben is lesz baktérium, akkor megismétlik a hidroglóbusz kitisztítását. A csőtörés elhárításán pedig folyamatosan dolgoznak a DRV szakemberei - tudtuk meg a polgármestertől, aki hozzátette, amit lapunknak már elmondott: a gerincvezeték jövőben várható megújításával nem csupán tisztább lesz a cikolaik vize, hanem vélhetően biztonságosabb is az ellátás. Az azonban már biztos, hogy a vezetékhez egy vastalanító berendezést is be kell szerezni, mert a kútból alapvetően elég magas vastartalmú víz érkezik az otthonokba.

Amikor kedden Cikolán, Földiné Csúcs Máriáék otthonában jártam, a víznyomással már nem volt gond, a mosógép éppen ment. Őket korábban sem érintette komolyabban a probléma, csupán a nyomás csökkent valamennyire a csőtörés miatt.

A Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály főosztályvezető helyettese, Krisztián Erika lapunk kérdésére úgy tájékoztatott: a településrész ivóvíz hálózatából származó ismételt vízminta laboratóriumi vizsgálata jelenleg folyamatban van. A lakosság ellátása ivóvízzel, valamint nem fogyasztási célra felhasználandó vízzel biztosított.

A hálózati víz csak az ismételt vízminta megfelelő laboratóriumi vizsgálati eredménye esetén lesz fogyasztható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!