Hírek

2012.11.06. 14:21

Prima-díj szavazás

A szavazás november 6-án éjféltől november 22-én éjfélig tart.

Miskei Anita

Székesfehérvár – Közel kétszáz jelöltből választotta ki a VOSZ megyei tagozata azt a tizenkét személyt, szervezetet, akik, amelyek eséllyel indulnak a hetedik megyei Prima Primissima gála díjaiért. A jelölteket az alábbiakban mutatjuk be.

 BURJÁN ZSIGMOND

A magyar színház- és filmművészet kategóriájában jelölt Burján Zsigmond operatőr, szerkesztő. Az alkotó fehérváriként nem csak azt hiszi, hogy örökké él ez a város, hanem azt is, hogy képes egy szűk órában bemutatni. Augusztus 18-án, az ünnepi pillanatokban mutatták be Fehéredő múlt – Kereszttől a félholdig című filmjét a Városházán. Alkotásával egyszerűen, tisztán nyitotta ki a város kapuit mások előtt.

FILEP SÁNDOR

A festőművészt, grafikust, zenészt magyar képzőművészet kategóriában jelölték a díjra. Felsőfokú tanulmányokat a budapesti Képzőművészeti Főiskolán (1976-1983) folytatott. Tanított is a Képzőművészeti Főiskolán, később hazai és külföldi ösztöndíjak segítették munkásságát. 1996- 2001 közt a székesfehérvári Szent Korona Galériában volt művészeti vezető. Mind a rajznak, mind a festésnek mestere. 2004 óta a Magyar Művészeti Akadémia tagja.

CSERTÁNÉ BOHN JUDIT

A mentálhigiénikus szakembert a magyar tudomány kategóriájában jelölték a Prima Primissima díjra. Hosszú időn át volt a katolikus RÉV Szenvedélybeteg Központ vezetője. A kezdetektől hűségesen, fáradtságot nem nézve, hitéből sugárzó szeretettel és kiváló szakmaisággal végezte munkáját, irányította az intézményt. Élete egyik legszebb korszakaként gondol ma is a Rév munkára, s az intézményre. Nyugdíjasként sem zárult le ez a fajta szolgálat a számára.

GELENCSÉR JÓZSEF

Szintén a magyar tudomány kategóriájában jelölték a néprajzkutatót és jogászt. Korábban a Fejér Megyei Közigazgatási Hivatal, majd Közép-dunántúli Regionális Közigazgatási Hivatal vezetőjeként is tevékenykedett. A Nyugat-magyarországi Egyetem docenseként a hallgatók is megismerhették a néprajzkutatót, valamint munkásságát.

OROSZ ANDRÁS

A magyar tudományok kategóriájának harmadik jelöltje szülész-nőgyógyász főorvos. Aki 40 évet – az utolsó 30-at Székesfehérváron – dolgozott közalkalmazottként az egészségügyi ellátásban. Jelenleg vállalkozóként segíti az arra rászorulókat. Gyakorlati munkája mellett hangsúlyt helyez a tudományos tevékenységre is, amit 100-nál több szakreferátuma, 14 tudományos közleménye és több, mint 30 előadása igazol. Hivatásában fontosnak tartja a folyamatos szakmai képzést, az új ismeretek alkalmazását. Emellett elengedhetetlennek tartja az emberek tiszteletét, szeretetét, az empátiát és a lelkiismeretesen végzett munkát.

BRAKSZÁTOR ISTVÁNNÉ

A magyar oktatás és köznevelés kategóriájában jelölték Brakszátorné Gede Teréz óvónőt, aki az általános iskola elvégzését követően óvónőképzőbe jelentkezett. Előbb Zichyújfaluban, majd Agárdon végezte munkáját, utóbbi helyen máig aktívan tevékenykedik, s az idén éppen harminc éves dolgozói címmel is büszkélkedhet. A sorozatos csalá családi tragédiák: nevelőanyukája, nevelőapukája, férje, sógora, nevelőtestvére halála idején csak elmélyült az óvodás gyermekekkel való kapcsolata, akik máig nagy szeretettel veszik körbe.

SIPOS IMRE

A Teleki Blanka Gimnázium igazgatója a nagy múltú intézményt képviseli a díjátadó gálán. A Telekiben általános iskolai, valamint hat-, öt- és négy évfolyamos gimnáziumi szerkezetben folyik az oktató-nevelő munka. Az általános iskolai osztályokban emelt szintű anyanyelvi és matematikai, a gimnáziumi osztályokban emelt szintű idegen nyelvi és matematikai képzés folyik. Az iskola részt vesz az országos Arany János Tehetséggondozó Programban. Az intézményben számos, ma már sikeres, ismert ember nevelkedett. A gimnázium és a pedagógusok célja pedig ma is a hagyományokat tisztelő jövőépítés.

HARGITAI LAJOS

A Bogárd és Vidéke főszerkesztője a megye déli térségének minden rendezvényén ott van, történéseit nyomon követi. A Bogárd és Vidéke nem önkormányzati lap, nincs benne önkormányzati tőke, független. Minden héten odaadással alkotja meg kollégáival az új újságszámot, és ugyanilyen nagy szeretettel teszik le azt az olvasók elé.

KÁROLYI GYÖRGY

A gróf képviseli a fehérvárcsurgói Károlyi József Alapítványt, melyet magyar népművészet és közművelődés kategóriában jelöltek a megyei Prima-díjra. A Károlyi József Alapítvány célja a fehérvárcsurgói egykori családi kastély felújítása és európai Kulturális Találkozó Központként való működtetése.

QUIMBY ZENEKAR

A Quimby magyar alternatív rockegyüttes. Epikus, sanzonos hangvételű dalok, expresszív zenei világ, erőteljes előadásmód, szimbolikus szövegvilág jellemzi, melyet helyenként népi elemekkel fűszereznek. A zenekar 1991- ben alakult Dunaújvárosban. A zenekar elődje a dunaújvárosi Münnich Ferenc Gimnázium Október nevű rockzenekara volt, amelynek tagjai Kiss Tibor, Kiss Endre, Mikuli Ferenc basszusgitáros és Varga Livius voltak. Érettségi után a zenekar szétszéledt és csak 1991-ben sikerült újra egymásra találniuk.

FA NÁNDOR, GÁL JÓZSEF

A magyar sport kategóriájának jelöltjei 1985 szeptemberében indultak el Szent Jupát nevű hajójukkal a horvátországi Opatiából. A világkörüli vitorlás út csaknem két évig tartott. Elsők voltak, akik magyarként körbehajózták a földet, pontosan 295 nap alatt.

MEZŐSZENTGYÖRGYI LÁSZLÓ

Testnevelő tanár, kézilabda szakedző és tudományos kutató, aki a nyugdíjas éveket is aktívan tölti. Tanított középiskolában, dolgozott a Testnevelési Főiskolán, neve összefonódik a Köfém SC-vel. Büszke tudományos kutatói munkásságára. Az utóbbi három hónapban a Fejér megyei testnevelést kutatta, s foglalta össze, mely könyv formájában is megjelenik hamarosan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!