Hírek

2017.03.09. 13:02

Prevenciós program a Vese Világnapján

Székesfehérvár - A tegnapi vese világnapján a fehérvári plazában is felhívták a figyelmet a betegségek megelőzésére.

Szanyi-Nagy Judit

A két fő vesekárosító tényező a magas vérnyomás és a cukorbetegség, de az elhízás is nagyban hozzájárulhat az ilyen jellegű panaszok kialakulásához.

A krónikus vesebetegséghez vezető állapotok több mint 50 százalékával leszámolunk, ha az előbbi betegségek kialakulását megelőzzük, vagy leküzdjük azokat. A különböző mérésekkel, tanácsadásokkal egybekötött tegnapi eseményen ezúttal az elhízás és a vesebetegség kapcsolatára igyekeztek felhívni a figyelmet a program szervezői.

A résztvevők kiszámíttathatták a testtömegüket, de azt is megnézhették, milyen ételeket fogyaszthatnak az egészségtudatos életmód során.

Az egyik étterem jóvoltából ízelítőket mutattak be a jó ételekből
Fotó: Koppán Viktor

- Az elhízás nem csak kozmetikai kérdés: a kórosan felszaporodott zsírszövet olyan anyagokat tartalmaz és választ ki a szervezetben, amelyek érszűkítő hatásúak, de gyulladásos aktivációt is okozhatnak, ami az érelmeszesedés melegágya - mondja Zakar Gábor, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház nefrológusa.

- Tulajdonképpen közvetlen szív- és érrendszeri kockázatot jelent az elhízás. Miután a vesék az érrendszerre vannak felfűzve, teljesen logikus, hogy az a kórkép, ami az előbbi kockázatot rejti, az vesekárosító is - és viszont. Ezt a romboló hatást a megfelelő étkezéssel és a sportolással ki tudjuk védeni - teszi hozzá.

Ennek megfelelően erőteljesen kerülendők a nagy egységnyi és gyorsan felszívódó szénhidrátokat tartalmazó ételek és italok, például a fehérlisztből készült kifli vagy a zsíros krumpli. Ajánlottak a növényi eredetű termékek, a fehérjepótlást pedig a sajt vagy a tojás is segíti. A fiatalabb korosztály épp a nem-egészséges gyorsételek és a cukros italok fogyasztása miatt fokozottan veszélyeztetett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!