Hírek

2016.02.16. 19:36

Pótmagánvádas pert indítottak az elgázolt juhász hozzátartozói - A létra fontosabb lehet, mint tíz tanú

Bicske – A ma már 86 éves, osztrák-magyar állampolgárságú sofőr, aki 2014 októberében elgázolta Váradi András juhászt, kedden reggel vádlottként állt a bicskei Törvényszéken, Szekeres Mónika bírónő előtt.

Kocsis Noémi

Bár a nyomozást a rendőrség megszüntette és az elkövetőt sem találták bűnösnek, az esetet pedig végül balesetnek nyilvánították, a ma már 86 éves, osztrák-magyar állampolgárságú sofőr, aki 2014 októberében elgázolta az 50 éves Váradi András juhászt, kedden reggel vádlottként állt a bicskei Törvényszéken, Szekeres Mónika bírónő előtt.

A hozzátartozók nem nyugodtak bele az ügyben indult rendőrségi nyomozás eredményeibe, sem az ítéletbe, hogy nem bűnös, csak véletlen közlekedési baleset okozója az esetkor 84 éves, többféle gyógyszert szedő, kétszeres térdműtétes nyugdíjas. M. Ferenc. Az idős, nagyot is halló férfit kedden csak némi nehézség árán tudta kikérdezni a bírónő, a vádlott ügyvédje javaslatára vallomást nem kívánt tenni. Ezért a halálosnak bizonyult gázolás után tett rendőrségi kihallgatási tanúvallomását olvasta fel a bírónő, ezt a vádlott nem egészítette ki, továbbra is fenntartja. Az évtizedek óta Bécsben élő nyugdíjas azon az estén a vád szerint kb. 70 km/óra sebességgel hajtott Etyekről Alcsútdobozra Mercedesével. A tanúvallomások szerint a kocsijáról leesett létráját cipelő juhászt és a segítségére néhány perccel korábban megállt egyik tanút látva sem lassított és későn észlelte, hogy veszélyhelyzet alakul ki. Már nem tudta kikerülni az úton veszteglőket, Váradi Andrást autója bal elejével elütötte. A keddi tárgyaláson is felolvasott igazságügyi orvosszakértői vélemények szerint Váradinak legkevesebb tucatnyi, halálos sérülése keletkezett, életét a mentők sem tudták megmenteni, az 50 éves férfi elhunyt.

A rendőrség azon az éjszakán helyszínelt, rekonstruálta a történteket. A vád indítványára megismételnék a történteket, a védelem képviselője szerint ennek másfél év után nincs értelme. Fotó: Archív

A hozzátartozókat képviselő Magyar György a vád részéről elmondta, a nyomozás során kifogásolt részletek ma is érvényesek: továbbra sem tudják elfogadni például, miért nem vizsgálta a rendőrség tüzetesebben a juhászember által cipelt létrát, amelyen minden bizonnyal értékes információk rögzíthetőek az esetről. Mint Magyar fogalmazott, ez az alumíniumlétra, melyet az elhunyt választási plakátok kiragasztásához használt aznap este, fontosabb lehet a most indult perben, mint tíz tanú. A bírónő most elrendelte a létra bűnjelként lefoglalását. Magyar György indítványozta azt is, rekonstruálják a 2014-es esetet azonos, vagy megközelítően hasonló időjárási körülmények között, ám ezt a védelem ügyvédje nem tartotta sem életszerűnek, sem szükségesnek. A vádlotti ügyvéd ezen kívül hét tanú (köztük az elkövető feleségét, a segíteni megállt jármű utasait) és kb. ugyanennyi, a nyomozásban már korábban is szerepelt orvosszakértő tanúkénti meghallgatását is indítványozta.

Váradi András másfél évvel ezelőtti halála máig foglalkoztatja a közvéleményt, többször is megjelent a sajtóban, hogy több részletet nem tisztázott a nyomozás. Árnyalta a képet, hogy az ötvenéves juhász – aki az Együtt-PM alcsútdobozi polgármesterjelöltjeként is indult - az állami földek ügyében kitartóan harcolt Mészáros Lőrinc felcsúti polgármesterrel, a családja szerint egy időben folyton követték, a gázolás pedig éppen a választások előtti éjszakán történt...


A tárgyaláson jelen volt a Demokrata Ellenállás korábban az épület előtt gyülekező mintegy tucatnyi aktivistája is. A per várhatóan április közepén folytatódik Bicskén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!