Hírek

2017.09.04. 16:56

Posztumusz díszpolgári cím vitéz Szentgyörgyi Dezsőnek

Enying – A képviselő-testület az államalapítás ünnepén posztumusz díszpolgári címet adományozott vitéz Szentgyörgyi Dezsőnek, a Magyar Királyi Honvéd Légierő legeredményesebb vadászpilótájának „Míg repülőgépek lesznek az égen, Szentgyörgyi nevét nem felejtjük ”

V. Varga József

A legendás ász pilóta emlékét méltó módon őrzik Enyingen. Az emléktáblák mementók a művelődési háznál és egykori lakóházánál, 2015-től, születésének 100. évfordulójától, a városban tér is viseli a nevét.

A második világháborút vitéz Szentgyörgyi Dezső 220 bevetéssel és 29 igazolt légi győzelemmel fejezte be. A repülő zászlós minden idők legeredményesebb magyar vadászpilótája, a Tiszti Arany Vitézségi Érem birtokosa.

Szentgyörgyi Dezső 1915-ben Kőkúton született, elemi és polgári iskoláit Enyingen végezte. Parancsnokai hamar felfigyeltek rá, intelligenciája, rátermettsége és szilárd jelleme miatt alkalmasnak találták arra, hogy vadászpilótának képezzék ki. A második világháborúban harci pilótaként vett részt, pályája a legendás Puma században folytatódott, amelyet 1944-ben szerveztek a haza légterének védelmére.

A posztumusz díszpolgári címet Szentgyörgyi Dezső fia (balra) vette át Viplak Tibor polgármestertől
Fotó: V. Varga József

Vezérünk a bátorság, kísérőnk a szerencse! – így szólt a Puma század jelmondata, ami a kiváló pilóta egész pályáját és életét is jellemezte. Csakúgy, mint a szerénység, a segítőkészség, a magas szintű szakmai felkészültség és a bajtársiasság.

Épségben végigküzdötte a háborút, túlélte a politikai üldöztetéseket, tevékenyen vette ki részét a magyar polgári repülés fejlesztésében, de nyugdíját már nem érhette meg. Gépe 1971. augusztus 28-án a koppenhágai Kastrup repülőtere előtt, leszállási manőver végrehajtása közben a tengerbe csapódott: Szentgyörgyi repülőhalált halt.

Vitéz Szentgyörgyi Dezső

A vizsgálatok azután kiderítették: a Malév járata leszállás közben az akkor még ismeretlen meteorológiai jelenségbe, microburstbe (légzuhatag. nagy erejű, kis kiterjedésű leáramló légáramlás) került. Ma már külön időjárás-figyelő radar ellenőrzi a repülőterek környékét a speciális légáramlásból eredő katasztrófák elkerülésére.

Az enyingi ünnepségen a kitüntetést fia, ifjú vitéz Szentgyörgyi Dezső, a Malév nyugállományú első pilótája vette át. Úgy mondta: édesapja az az ember volt, akinek halála után nem az számított, hogy 55 évet élt, hanem az, hogy 5 millió kilométert repült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!